Luister naar

Boeren in Den Haag blokkeren trams en steken vuurwerk af

Nieuws
Premier Mark Rutte en waarnemend burgemeester Johan Remkes roepen de demonstrerende boeren in Den Haag op zich aan de regels te houden. De sfeer rond het protest is aan het verharden.
Johan Hardeman
woensdag 16 oktober 2019 om 08:03
Boeren in Den Haag blokkeren trams en steken vuurwerk af
Boeren in Den Haag blokkeren trams en steken vuurwerk af

Den Haag

Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein in Den Haag verlaten. Ze blokkeren tramlijnen, steken vuurwerk af en scanderen leuzen. In het tumult is ook geprobeerd een band van een politieauto leeg te laten lopen. Eerder op de middag braken boeren, die op weg naar Den Haag, waren door de politieafzetting op de A12 bij Nootdorp. De situatie was daardoor niet meer veilig voor medewerkers, meldt de politie.

binnenstad

De demonstranten hadden vooraf afgesproken met de gemeente dat ze hun manifestatie zouden houden op de Koekamp, naast het Malieveld. De boeren gingen toch naar het Malieveld en vanaf twee uur vanmiddag verplaatsen ze zich richting de binnenstad. De aanwezigen roepen ‘Boeruh! Boeruh!’ en ‘Rutte, rot op!’. Ook naar de politie worden verwensingen geuit. De aanwezige ME kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen.

Afbeelding

Premier Rutte deed eerder vanmiddag een duidelijke oproep aan de demonstrerende boeren. ‘Demonstreren mag, maar hou je aan de regels van de autoriteiten. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en geldt het strafrecht’, zegt hij tegen RTL Nieuws. Minister Ferd Grapperhaus vult aan op Twitter: ‘We zien dat demonstrerende boeren naar het Binnenhof proberen te komen. Ik roep iedereen op zich te houden aan de afspraken. Ga niet naar het Binnenhof. Volg ten allen tijde de aanwijzingen van de politie op.’

Het Malieveld in Den Haag is de afgelopen uren volgestroomd met boeren op trekkers die komen demonstreren tegen de stikstofmaatregelen. Tegen de afspraak in, maar de politie laat het toe. Rondom Den Haag is verkeerschaos ontstaan.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten om de regio Den Haag te mijden. De organisatie heeft de A12 bij Nootdorp op verzoek van de politie afgesloten, maar sommige boeren zijn daar doorheen gebroken. De Utrechtsebaan, de toegangsweg tot Den Haag, wordt ingericht als parkeerterrein en is niet toegankelijk voor ander verkeer.

stikstofmaatregelen

De boeren die vanochtend al hebben gedemonstreerd in De Bilt vertrokken tussen half 11 en 11 uur naar Den Haag. De demonstratie is ordelijk verlopen, aldus de gemeente en de politie. Jeroen van Maanen, woordvoerder van actiegroep Farmers Defence Force sprak de toegestroomde boeren toe en zei dat zij de kop van jut zijn van de stikstofmaatregelen. Volgens hem worden de boeren door het RIVM, de politiek en de media naar de rand van de afgrond gedreven.

‘Met gedrevenheid, vakmanschap en passie hebben wij fantastische resultaten geboekt’, aldus Van Maanen. Volgens hem is de uitstoot van veel stoffen zoals ammoniak de laatste jaren flink verminderd door de boeren. ‘De media misbruiken het ene na het andere nepnieuwsrapport om nog meer problemen op naam van de landbouw te schrijven’, zegt Van Maanen. ‘De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft.’

Ook het RIVM krijgt nog een veeg uit de pan van Van Maanen. ‘Voor leugens, aannames en rekenmodellen zit je bij het RIVM aan het goede adres.’

berekeningen

Het RIVM verdedigde zich bij monde van directeur-generaal Hans Brug door uitleg te geven over de stikstofberekeningen: ‘Volgens internationale standaarden zijn de stikstofberekeningen die wij doen van hoge kwaliteit. Dat zeggen ook deskundigen in het buitenland over ons. We laten ons ieder jaar door buitenlandse experts beoordelen. De kritiek die ik vandaag en eerder deze week heb gehoord, zal vanzelfsprekend worden meegenomen.’

Enkele boeren schreeuwden ‘niet waar’ tijdens de toespraak van Brug.

De topman dankte de boeren dat ze niet voor de deur van het RIVM staan. ‘Wij moeten zeven dag per week, 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het uitgeven van bijzondere medicijnen. Als we trekkers voor de deur hadden staan, dan had dat niet door kunnen gaan met alle effecten voor de volksgezondheid. Dank dat u hier staat en niet dichter voor de deur.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.