Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Tussenstand: een blik op de concurrenten van Oranje

Lang was het Nederlands elftal alleen met zichzelf bezig en de erfenis van twee gemiste toernooien. Nu deelname aan het EK zo goed als zeker is, wordt het tijd om ook weer naar de concurrentie te kijken.

De finale van het vorige EK ging tussen Frankrijk en Portugal. In het Stade de France werden de Portugezen Europees kampioen, de Fransen pakten twee jaar later de wereldtitel.Beeld AFP

Italië: sloeg net als Oranje aan het bouwen

Italië plaatste zich vorige week als eerste voor het EK. Ook de Italianen misten het laatste WK en zijn in 2018 gaan bouwen. De nieuwe bondscoach Roberto Mancini zag keeper Gianluigi Buffon stoppen, net als Daniele de Rossi. In juni vorig jaar oefenden Italië en Oranje tegen elkaar. In Turijn werd het 1-1. Mancini heeft meer dan Koeman gewisseld binnen zijn selectie. Grofweg negen spelers zijn in anderhalf jaar tijd altijd bij de selectie geweest. Zo’n zes van hen kunnen doorgaan voor vaste keus in het basisteam, waaruit Giorgio Chiellini is weggevallen door een zware blessure. Ook zonder de routinier van Juve blijft er in alle linies ervaring genoeg, met Leonardo Bonucci (32) voorop.

In een mix met begin-twintigers als keeper Gianluigi Donnarumma (20), aanvaller Federico Chiesa (21) en middenvelder Nicolò Barella (22), bezig aan zijn eerste seizoen bij Inter.

Spanje: Jong Spanje krijgt steeds meer kansen

De Spanjaarden wisselen volop in opstelling en speelwijze. Van de oudgedienden zijn Sergio Ramos en Sergio Busquets nog steeds steun­pilaren, maar anderen zijn afgehaakt. In 2018 speelde de inmiddels afgezwaaide Andrés Inies­ta nog mee. Er is ook net een nieuwe bondscoach, de onbekende Roberto Moreno, die de komende tijd verder gaat bouwen aan een ploeg waarin steeds meer talenten van Jong Spanje kansen krijgen. Spanje won afgelopen zomer het EK onder 21 jaar met onder anderen Dani Ceballos en middenveldtalent Fabián Ruiz van Napoli. Als Spanje achterin zijn meest geroutineerde krachten opstelt, kan het een

EK spelen met de dertigplussers Navas, Albiol, Ramos en Alba, plus Busquets in een controlerende rol ervoor. Dat lijkt niet ideaal.

Portugal: lukt het Ronaldo nog te pieken?

De regerend Europees kampioen heeft een ­vaste selectie. Zeker een man of veertien zit vast in de kaartenbak van bondscoach Fernando Santos. Die vastigheid weerspiegelt zich ook in het basisteam, waarin acht posities wel min of meer zo zijn in te vullen. En is er eens een blessure, bijvoorbeeld op het middenveld, dan schuiven de Portugezen gewoon een speler als João Moutinho vanaf de bank in het veld. Oranje merkte in juni nog hoe lastig het voetballen is tegen dit Portugal. In de finale van de Nations League kreeg Nederland de bal, maar Frenkie de Jong werd afgeschermd, net als achterin Matthijs de Ligt. Portugal dwong de Nederlandse opbouw naar de flanken en trok zo de angel uit het aanvalsspel. Pijnpunt bij Portugal kan zijn dat Pepe en José Fonte 36 en 35 jaar zijn.

En lukt het Ronaldo (34) nog een laatste keer te pieken? maandag maakte hij tegen Oekraïne de 700ste goal van zijn loopbaan. Het uitduel ging wel verrassend verloren (2-1), waarmee Oekraïne zich plaatste voor het eindtoernooi.

Duitsland: Löw puzzelt zich al een tijdje suf

De Duitsers hadden vorige week een primeur: Tegen Argentinië speelden ze voor het eerst zonder een speler die in 2014 wereldkampioen werd, want keeper Manuel Neuer begon op de bank ten gunste van Marc-André Ter Stegen.

In 2020 zal die WK-winst alweer zes jaar geleden zijn, maar de bondscoach is nog dezelfde en Joachim Löw puzzelt zich suf op zoek naar nieuw succes. Die Mannschaft voetbalt in tal van opstellingen en systemen. Vorige maand verrasten ze door tegen Oranje in eigen huis ­bijna niets te ondernemen. Zondag in Estland waren er ook meer dan tien blessuregevallen. Dat geeft wel ruimte voor nieuwe talenten. ­Serge Gnabry, Julian Brandt en Kai Havertz zijn ondertussen bekend, in Estland begon ook de 23-jarige spits Luca Waldschmidt van Freiburg in de basis. Een zestal namen zet Löw – mits fit – vast in zijn basis.

Kroatië: vastigheid na unicum bij het WK

De Kroaten hadden zich in het weekeinde kunnen verzekeren van het EK, maar bleven bij Wales op 1-1 steken. Toch worden ze waarschijnlijk poulewinnaar. En dat hoeft niet vanzelfsprekend te zijn voor een ploeg die net een historisch WK achter de rug heeft. Na de tweede plek in Rusland zwaaiden routiniers Danijel Subasic (keeper) en aanvaller Mario Mandzukic af, maar de Kroaten houden veel vastigheid met op acht, negen posities doorgaans dezelfde namen in deze kwalificatiereeks. In het doel

en in de spits twee man van Dinamo Zagreb, Champions Leaguedeelnemer en een talentenfabriek die laatst op een eervol lijstje stond van het internationale centrum voor sportstudies, het CIES. Naast Ajax en Partizan Belgrado levert Dinamo verhoudingsgewijs de meeste talenten aan het internationale topvoetbal. Maar zal Luka Modric straks nog top zijn? Ook hij is alweer 34 en in Wales liep hij een hamstringblessure op.

België: de keuze is reuze bij de Rode Duivels

De Belgen spelen straks hun vierde eindtoernooi op rij. Het begint alweer te wennen voor het land dat eerder vijf EK’s en WK’’s misliep. 2020 wordt het laatste kunstje voor de ploeg in zijn huidige vorm. Vertonghen, Kompany en wellicht Witsel zullen straks stoppen. De Belgen kunnen als ze willen een heel vast team formeren, maar ze kunnen ook variëren. Thorgan Hazard, het jongere broertje van Eden, kan op de linkerflank, maar ook Nacer Chadli, en Kevin De Bruyne is multi-inzetbaar. San Marino werd vorige week met 9-0 opgerold en ook nieuwe Duivels als middenvelders Hans Vanaken (Club Brugge) en Dennis Praet (Leicester City) krijgen de kans. “Op tal van posities heb ik spelers die elkaar waard zijn in een concurrentiestrijd,” zegt bondscoach Roberto Martínez. Aandachtspuntje: centraal achterin kan leeftijd/blessuregevoeligheid een thema worden.

Engeland: aanval top, defensie schiet tekort

De Engelsen verloren vorige week voor het eerst in tien jaar een kwalificatieduel. En dus kwam er direct druk van buitenaf op de wedstrijd van maandag tegen het zwakke Bulgarije (6-0 zege). Zomaar wat kritiekpunten: Michael Keane zou niet de juiste man zijn centraal achterin. Bondscoach Gareth Southgate zou de jeugd de kans moeten geven op de backposities, met bijvoorbeeld Trent-Alexander Arnold van Liverpool als nieuwe rechtsback. En het middenveld heeft een extra ‘voetballer’ nodig, want én Jordan Henderson én Declan Rice, dat zou

te veel van hetzelfde zijn. Engeland hunkert naar een vervolg op de fraaie vierde plek van het WK 2018, maar in de finaleronde van de Nations League bleek tegen Oranje dat de defensie (vooral centraal) niet overloopt van topkwaliteit. De aanval is in principe de sterkste linie, maar Harry Kane en Marcus Rashford zitten met hun clubs in zwaar weer.

Frankrijk: minder ontzag voor Les Bleus

De wereldkampioen streed maandag met Turkije om de eerste plaats in kwalificatiegroep H. In het Stade de France werd het 1-1, waardoor de Turken aan kop gaan. Ook bij de Fransen veel vaste namen, maar ze boezemen toch minder ontzag in sinds de fraaie zege van Oranje op Les Bleus in de Nations League. “Ik sla Duitsland als team hoger aan dan Frankrijk,” zei Ronald Koeman laatst nog, al was dat voor de 4-2 zege van Nederland in Hamburg. Bondscoach Didier Deschamps zit voorlopig stevig in het zadel. Bij plaatsing voor het EK kan hij zijn contract naar verluidt tot het WK van 2022 verlengen. Kylian Mbappé zei onlangs nog: “Op het veld zou ik bij wijze van spreken sterven voor de coach Deschamps. Als hij zou zeggen: jij moet op doel, dan zou ik dat doen.” In dat doel kan nog een aardige strijd ontstaan tussen de twee keepers die strijden om de vacante plek van Hugo Lloris. De doelman van Spurs is lang geblesseerd.