Direct naar artikelinhoud
Liveblog Syrië

Turkije dreigt met nieuwe militaire acties in Noord-Syrië

Turkije dreigt met nieuwe militaire acties in Noord-Syrië
Beeld AFP

Turkse troepen zijn Noord-Syrië binnengevallen nadat president Trump de Amerikaanse troepen terugtrok uit het gebied. Ook na het instellen van een zogenaamde ‘veiligheidszone’ door Turkije blijft het onrustig in het gebied. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Live

  1. Turkije dreigt met nieuwe militaire acties in Noord-Syrië

    Turkije zal een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië beginnen als het gebied niet tijdig is vrijgemaakt van Koerdische YPG-strijders. Dit dreigement uitte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken maandag, meldde staatspersbureau Anadolou.

    Minister Mevlüt Çavuşoğlu zei dat de Verenigde Staten en Rusland niet hadden gedaan wat nodig was volgens overeenkomsten van vorige maand. Een Turks offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië was daardoor stopgezet. De overeenkomsten bepaalden dat de YPG-milities zich zouden terugtrekken uit een strook land grenzend aan Turkije.

    Çavuşoğlu riep Washington en Moskou maandag op te doen wat nodig is onder de deal. "Als we geen resultaat krijgen, zullen we doen wat nodig is", dreigde hij.

  2. Vluchtelingen in Istanboel terug naar toegewezen provincie

    Turkije heeft 42.888 vluchtelingen die in Istanboel woonden teruggestuurd naar de provincies waar ze zijn geregistreerd. Onder hen zijn zeker zesduizend Syriërs, meldden de autoriteiten vrijdag. Over andere nationaliteiten is niets bekendgemaakt.

    De teruggestuurde vluchtelingen mogen alleen met een speciale pas korte tijd in Turkse steden blijven. Omdat duizenden zich daar niet aan hielden, werden ze teruggestuurd. Ze zijn tussen juli en oktober opgepakt door de politie en teruggestuurd naar hun toegewezen provincies.

    In totaal leven er ruim 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

  3. Doden door aanslagen in grensstad Noord-Syrië

    Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door bomaanslagen in het Noord-Syrische Qamishli. Ook raakten 26 personen gewond toen twee autobommen en explosieven op een motor ontploften, melden de regionale autoriteiten.

    De bommen ontploften in de buurt van een café en een kerk in de stad bij de Turkse grens. Daar zijn Syrisch-Koerdische strijders en troepen van het Assad-regime samen verantwoordelijk voor de veiligheid. Het is nog onduidelijk wie de explosieven heeft geplaatst, maar vergelijkbare aanslagen in de stad zijn eerder opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

    Hoewel het 'kalifaat' van IS ten val is gekomen, zouden de jihadisten nog steeds aanslagen plegen. IS zegt onder meer achter de moord te zitten op een Armeens-katholieke priester uit Qamishli. De geestelijke is volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten doodgeschoten met zijn vader. Zij waren naar verluidt onderweg naar Deir al-Zor om de restauratie van een kerk te inspecteren.

  4. ‘Turkije begint met terugsturen buitenlandse IS-strijders'

    Turkije heeft een begin gemaakt met het terugsturen van buitenlandse IS-strijders. Minimaal twee gevangenen zijn het land uitgezet. Volgens persbureau Reuters gaat het om een Duitser en een Amerikaan. Het is onbekend waar zij naartoe zijn gestuurd.

    Reuters baseert zich op uitspraken van een regeringswoordvoerder. Ook persbureau AP maakt gewag van het terugsturen van IS-strijders, maar volgens de bron van dat bericht gaat het om een Amerikaan en een Deen.

    Het terugsturen komt niet als een verrassing: vorige week kondigden de Turken al aan dat ze ertoe zouden overgaan, wat tot spanningen met NAVO-partners leidde. Die zitten niet te wachten op de terugkeer van de mannen die in het verleden naar Syrië en Irak trokken om te vechten.

    Ook Nederland heeft dat standpunt. Wel oordeelde de rechter in Den Haag vandaag dat 56 kinderen van IS-vrouwen door de Nederlandse staat moeten worden teruggehaald. Nederland moet er alles aan doen om de kinderen van IS’ers terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting, en dus ook voor mannelijke IS-strijders niet.

    Lees hier verder hoe de uitspraak van de rechter de coalitiepartijen verdeelt. 

  5. Acht doden bij bomaanslag in noorden Syrië

    In het door Turkse troepen ingenomen grensgebied in het noorden van Syrië zijn zondag bij een bomaanslag acht mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale hulpverleners en het Turkse ministerie van Defensie in Ankara bevestigd. De Turken hebben de Koerdische YPG-milities verantwoordelijk gesteld voor de aanslag.

    De bom zat verstopt in een vrachtwagen, die in de plaats Suluk bij een lokale bakkerij geparkeerd stond. Suluk ligt 10 kilometer zuidelijk van de grens van Syrië met Turkije, maar binnen de veiligheidszone van 20 kilometer die Turkije heeft ingesteld en van waaruit de YPG-milities van Koerdische strijders zijn verdreven.

  6. Turkije begint maandag met terugsturen IS'ers

    Turkije gaat maandag beginnen met het terugsturen van opgepakte strijders van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aangekondigd.

    De Turkse regering hekelt de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. Minister Süleyman Soylu herhaalde vorige week andermaal al dat Ankara de strijders wilde terugsturen. “We gaan ze niet voor altijd houden,” sprak hij verslaggevers toe. “We zijn geen hotel voor IS."

  7. Turkije meldt aanhouding zus overleden IS-leider al-Baghdadi: ‘Goudmijn aan informatie’

    Turkse autoriteiten zouden erin geslaagd zijn de oudere zus van de onlangs overleden IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan te houden. Dat zegt een bron tegen persbureau AP. De zus zou in het noordwesten van Syrië gevangen zijn en wordt gezien als een 'goudmijn aan informatie'.

    Volgens AP is er maar weinig bekend over de zus van de voormalig IS-leider. Ze is 65 jaar en heet Rasmiya Awad. Ze werd vandaag aangehouden tijdens een bestorming van een container vlakbij de Syrische stad Azaz, in het gebied dat nu in handen is van de Turken. Daar leefde ze met haar gezin. 

    Volgens de bron van het persbureau was de zus van al-Baghdadi samen met haar man, vijf kinderen en een schoondochter. De volwassenen worden verhoord. De autoriteiten hopen dat Awad hen meer kan vertellen over haar broer en zijn extremistische groepering.

  8. Turkse minister van Binnenlandse Zaken: 1200 IS-strijders vast in Turkije

    In Turkse gevangenissen zitten 1200 buitenlandse strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevangen. Dat zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu maandag. Uit welke landen de gevangenen komen, zei Soylu niet.

    Hij benadrukte dat Turkije alle IS-leden naar hun thuisland zal terugsturen, 'ongeacht of dat hun nationaliteit ontneemt of niet'. Al op zaterdag kondigde Soylu aan dat hij gevangengenomen IS-aanhangers naar hun thuisland zou terugzenden, maar hij had geen aantallen genoemd.

  9. Doden door aanslag in 'veiligheidszone'

    Door een aanslag met een autobom in de Syrische stad Tell Abyad bij de Turkse grens zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Meer dan dertig mensen raakten gewond, meldden Turkse staatsmedia en een Syrische mensenrechtenorganisatie. De explosie was in het centrum van de stad, die ligt in de zogenoemde veiligheidszone die Turkije in Noord-Syrië heeft ingericht.

    Onder de slachtoffers zouden zowel burgers als pro-Turkse strijders zijn. Volgens het Turkse leger zit de Koerdische YPG achter de aanslag.

  10. Turkije dreigt met terugsturen IS'ers

    Turkije dreigt opgepakte IS'ers terug te sturen naar hun land van herkomst. Dat dreigement uitte minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken. De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers.

    "Dat is voor ons niet acceptabel. Het is ook onverantwoordelijk," zei de minister. Hij verwijt Europa Turkije in de steek te laten en het vuile werk te laten opknappen.

    "We zullen gevangengenomen IS-strijders terugsturen naar hun eigen land," zei hij zaterdag.

    Turkije heeft de afgelopen weken een onbekend aantal IS-strijders opgepakt bij de inval in Noord-Syrië.

  11. Rusland en Turkije patrouilleren in Syrië

    Turkse en Russische troepen hebben vrijdag de eerste gezamenlijke patrouilles uitgevoerd in het noordoosten van Syrië. De samenwerking kwam vorige week tot stand toen de Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtsgenoot Poetin elkaar ontmoetten om de situatie in het gebied te bespreken. Turkije trok daar eerder vorige maand binnen, onder meer om Koerdische milities uit het gebied te verdrijven.

    Rusland en Turkije kwamen overeen gezamenlijk te patrouilleren in het Turks-Syrische grensgebied. Vanaf die grens verkennen soldaten in een strook van maximaal 7 kilometer in Syrië. Erdogan beloofde de territoriale soevereiniteit van Syrië te respecteren.

    Turkse en Syrische troepen staan in het grensgebied tegenover elkaar en zijn ook al slaags geraakt. De Syrische president Assad stuurde zijn regeringstroepen daarheen als reactie op de Turkse inval. Poetin, die als bemiddelaar optreedt en een bondgenoot is van Assad, wil een gewapend conflict tussen beide landen per se voorkomen.

  12. Assad: Turkije moet geen vijand worden

    De Syrische president Bashar al-Assad wil niet dat Turkije een vijand wordt, ondanks het feit dat de twee landen sinds kort tegenover elkaar staan in het noorden van Syrië. Dat liet hij donderdag weten in een interview op de Syrische staatstelevisie. 

    Assad noemde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan 'een vijand', omdat hij een beleid voert dat vijandig is tegen Syrië. "Maar ondanks dat moeten we ervoor zorgen dat Turkije niet in een vijand verandert. Daar kunnen vrienden als Rusland en Iran een rol bij spelen," zei hij. Turkije staat aan de kant van groeperingen in Syrië die al jaren vechten tegen de troepen van Assad in de burgeroorlog. Die begon in 2011. 

  13. Erdogan: Koerdische milities nog niet helemaal weg uit grensgebied

    De Koerdische milities van de YPG hebben zich niet volledig teruggetrokken uit het gebied in het noorden van Syrië langs de grens van Turkije. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij weerspreekt hiermee een verklaring van de Russische minister van Defensie Sergej Shoigu die dinsdag meldde dat alle Koerdische troepen zouden zijn vertrokken uit het gebied.

    Turkije behoudt zich het recht voor om een nieuwe operatie te beginnen tegen de YPG, aldus Erdogan. Volgens het Turkse staatshoofd beginnen Russische en Turkse troepen vrijdag met gemeenschappelijke patrouilles in Syrië.

    De Koerdische strijders hadden van Turkije en Rusland tot 16.00 uur dinsdagmiddag de tijd gekregen om zich uit het gebied terug te trekken. Turkije is eerder deze maand een offensief begonnen om de Koerden uit het grensgebied te verdrijven.

    Ankara en Moskou kwamen overeen om na het vertrek van de Koerden in het grensgebied een veilige zone te vestigen.

  14. 'Dertien doden door gevechten Turkse en Syrische militairen'

    Zeker dertien Syrische militairen zijn gedood bij hevige gevechten met het Turkse leger in het noorden van Syrië. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag gemeld.

    Onder Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund zouden tien doden zijn gevallen. Volgens het observatorium werd een Syrische militair door rebellen geëxecuteerd.

    Volgens de organisatie was voor het eerste sprake van zware gevechten tussen Syrische en Turkse militairen. De gevechten waren ten zuiden van de grensplaats Ras al-Ain.

  15. Turkije neemt afstand van Duits Syrië-plan

    De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vindt een voorstel van Duitsland voor een door de VN beschermde veiligheidszone in Noord-Syrië niet realistisch.

    Tijdens een persconferentie met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) in Ankara zei hij zaterdag dat men het eerst in Duitsland onderling eens moet worden. Maas en de SPD hadden zich aanvankelijk niet achter het voorstel geschaard dat de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer eerder deze week had geopperd zonder voorafgaand fiat in het kabinet.

    Cavusoglu zei ook dat president Recep Tayyip Erdogan onder andere bondskanselier Angela Merkel het idee van een door de VN beschermde zone jaren geleden al had voorgesteld. Maar inmiddels heeft Turkije zaken gedaan met de VS en Rusland. En ondertussen zijn de acteurs ter plaatse veranderd, zei Cavusoglu.

    Maas was zaterdag in Ankara en wilde bij Turkije aandringen op een permanent staakt-het-vuren in het noorden van Syrië.

    Turkije en Rusland hebben nu afgesproken gezamenlijk de noordelijke Syrische grensgebieden met Turkije te controleren. Een gevechtspauze die is overeengekomen met Rusland voor de terugtrekking van de Koerdische YPG-strijders loopt dinsdagavond lokale tijd af.

    Erdogan herhaalde zaterdag opnieuw een eerdere dreiging. Hij zal 'de poorten openen' voor vluchtelingen om naar Europa te gaan als de Europese landen de plannen van Ankara voor een 'veilige zone' in het noordoosten van Syrië niet ondersteunen. Hij wil daar de vluchtelingen vestigen die momenteel in Turkije verblijven.

  16. Rusland beschuldigt VS van banditisme

    Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van 'internationaal banditisme' bij het beschermen van olievelden in Syrië. De verklaring komt nadat Washington het voornemen had aangekondigd de olievelden, die worden gecontroleerd door Koerdische strijdkrachten, te beveiligen.

    De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper had gezegd dat Amerikaanse troepen hun posities versterken, onder andere in Deir Ezzor bij de Iraakse grens, waar de grootste olievelden van het land zijn.

    Hun missie zal zijn te voorkomen dat terreurgroep Islamitische Staat toegang krijgt tot de olievelden en 'middelen veiligstelt waarmee ze in de regio kunnen toeslaan, Europa kunnen aanvallen en de Verenigde Staten kunnen raken,' vertelde Esper aan verslaggevers tijdens een bezoek aan Brussel. Momenteel zijn er ongeveer tweehonderd Amerikaanse militairen gestationeerd.

    "Wat Washington momenteel doet, de olievelden van Oost-Syrië in beslag nemen en onder controle houden, is eenvoudigweg internationaal banditisme," zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring.

  17. Erdogan klaagt Frans tijdschrift aan

    De Turkse president Erdogan onderneemt juridische stappen tegen het Frans tijdschrift Le Point. Dat beschuldigt hem van etnische zuiveringen in het noordoosten van Syrië. Een advocaat van Erdogan is naar aanklagers in de Turkse hoofdstad Ankara gestapt.

    Op de voorkant van het tijdschrift staat deze week een foto van Erdogan die een militair saluut brengt. 'Etnische zuiveringen, de Erdogan-methode,' schrijft het blad in grote letters. Het tijdschrift stelt op de voorkant ook de vraag of zal worden toegestaan dat Erdogan 'de Koerden afslacht.'

    De raadsman van de Turkse leider noemt de voorkant van het blad volgens Turkse media beledigend voor de president. Hij heeft een klacht ingediend tegen een bestuurder van het blad en een journalist. Een bron binnen het Openbaar Ministerie in de Turkse hoofdstad bevestigt dat een onderzoek is gestart.

  18. Orbán: Turkse Syrië-operatie in ons belang

    De Hongaarse premier Victor Orbán denkt dat de Turkse inval in Noord-Syrië uiteindelijk ook in het belang is van zijn land. Het alternatief zou volgens hem kunnen zijn dat meer vluchtelingen naar Europa komen.

    Turkije, dat miljoenen vluchtelingen uit Syrië opvangt, viel op 9 oktober Noord-Syrië beginnen. Het wilde Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied en daar een 'veilige zone' creëren. Orbán zegt dat die zone nu 'militair is gestabiliseerd'. Dat betekent volgens hem dat vluchtelingen in Turkije 'naar huis' kunnen gaan.

    "Als ze daar niet heen gaan, openen de Turken de poorten richting Europa," aldus de premier op de radio. "Dan gaan er honderdduizend van Turkije naar Griekenland, van Griekenland naar de Balkan en van de Balkan naar de grens van Hongarije of Kroatië."

    De Hongaarse leider zou Brussel hebben voorgesteld om Turkije financieel te steunen. Die hulp zou dan specifiek bedoeld zijn om plaatsen te herbouwen in 'gestabiliseerde gebieden' in Syrië. Daar moeten dan ziekenhuizen, scholen en huisvesting worden neergezet.

    Orbán staat bekend als een hardliner op migratiegebied. Hij heeft naar verwachting op 7 november een ontmoeting met Erdogan. Die komt dan naar Boedapest.

  19. Turkije wil uitlevering Koerdische leider

    Turkije wil dat de VS de commandant van de Koerdische strijders in Syrië onmiddellijk uitlevert als hij dat land binnenkomt. De Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gul reageert hiermee op berichten dat Amerikaanse senatoren het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gevraagd SDF-generaal Mazloum Kobani een visum te verstrekken om de situatie in Syrië te bespreken.

    Gul beschouwt Kobani als een terrorist die gelinkt is aan Koerdische militanten die een opstand leiden in Turkije en zegt dat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een uitleveringsverzoek heeft ingediend bij de VS.

    Turkije vraagt ook al jaren om de uitlevering van de Turkse islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen wordt door Turkije ervan verdacht het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in 2016. De VS heeft alle verzoeken tot nu toe afgewezen.

  20. VS gaan militaire positie in Syrië uitbreiden

    Amper twee weken nadat president Donald Trump besloot de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken, meldt een hoge functionaris van het Pentagon dat de VS de militaire positie in Syrië weer willen versterken.

    Reden om de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië 'met extra militaire middelen' uit te breiden, is volgens de anonieme bron om te voorkomen dat olievelden worden heroverd door restanten van IS of andere terroristische groeperingen. De ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie kon niet zeggen wat onder die extra middelen wordt verstaan.

    Duidelijk is dat de Verenigde Staten niet alleen de plannen voor een volledige terugtrekking uit Syrië hebben beëindigd, maar dat het juist de Amerikaanse troepen die in het land zijn achtergebleven gaat versterken.

  21. Aarzelingen in Navo over Duits Syrië-plan

    Het Duitse voorstel om een internationale troepenmacht een veiligheidszone in het grensgebied van Turkije en Syrië te laten bewaken, is door de Navo-bondgenoten terughoudend ontvangen. Het voorstel wordt niet op voorhand afgewezen, maar geen land wil zich nu al bereid verklaren om troepen beschikbaar te stellen. De Amerikanen zullen dat in elk geval niet doen, maar staan er wel positief tegen over, evenals Turkije zelf.

    Dat bleek donderdag tijdens de bijeenkomst van de Navo-defensieministers in Brussel. De Duitse minister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) noemde de gesprekken 'bemoedigend', maar zei dat nog een lange, moeilijke weg te gaan is.

    De Turken kregen van diverse bondgenoten stevige kritiek op hun inval in Noord-Syrië. "Het was een stevig gesprek," zei minister Ank Bijleveld ( CDA). "We ontkennen niet dat er dreiging is, maar dit is niet het juiste antwoord." Volgens Bijleveld heeft haar Turkse collega die boodschap goed begrepen.

    Veel verschillen
    Bijleveld vindt het positief dat met het Duitse plan nu een Europees initiatief op tafel ligt. Maar over de details zal nog veel gepraat moeten worden. Ook Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg was er blij mee, maar erkende dat er nog veel verschillen te overbruggen zijn. Ook in Duitsland zelf ligt het plan gevoelig; coalitiepartner SPD is het er niet mee eens.

    Volgens Kramp-Karrenbauer kan de situatie langs de Turks-Syrische grens echter niet aan Turkije en Rusland worden overgelaten. "Dat biedt geen oplossing voor de lange termijn." De Amerikaanse minister Mike Esper zei dat de VS niet zullen meedoen, maar was blij met een Europees initiatief. "Daar hebben wij lang op aangedrongen."

  22. 'Turkse militairen gewond na aanval Koerden'

    Vijf Turkse militairen zijn donderdag gewond geraakt door een aanval van Koerdische strijders in het noorden van Syrië waar een bestand van kracht is. Dat meldde het Turkse ministerie van Defensie. Volgens een bekendmaking werd het Turkse leger aangevallen met onbemande vliegtuigen, mortieren en lichte wapens.

    Dat gebeurde in de buurt van de plaats Ras al Ain. Het Turkse leger beantwoordde de aanval 'uit zelfverdediging' maar gaf geen verdere details over de schermutselingen.

    Sinds 17 oktober heeft Turkije zijn opmars in het gebied gestopt na overleg met de VS. Na een gesprek met Rusland is de pauze nog eens verlengd. Het is de bedoeling dat alle Koerdische strijders uit het gebied vertrekken en dat er een veilige zone wordt ingesteld.

    De door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) meldden een aanval op drie dorpen door het Turkse leger in het noordoosten van Syrië. Dat was echter buiten de afgesproken zone.

  23. Minister wil afwijkend lid in Navo aanpakken

    Minister Ank Bijleveld (Defensie) wil haar Navo-collega's voorstellen 'te bekijken' of er geen procedures kunnen worden ingesteld voor bondgenoten die uit de pas lopen. "Behalve het gesprek hebben we nu niets," zei ze voor aanvang van een Navo-bijeenkomst in Brussel, waar onder meer de Turkse inval in Syrië op de agenda staat.

    Volgens Bijleveld moet het gesprek met Ankara worden aangegaan. "Het is de eerste keer dat ik onze Turkse collega spreek hier in vergadering en we zullen luid en duidelijk overbrengen dat we deze zaak niet goedkeuren en veroordelen. Dit hoort niet als je met elkaar in een bondgenootschap zit, waar eenheid ons sterkste wapen is. Je moet van elkaar op aan kunnen."

    De minister zei benieuwd te zijn naar de afspraken in de regio. Ook komt er naar verwachting een Duits voorstel op tafel om een veiligheidszone in Noord-Syrië in te stellen. Of Nederland daaraan zou willen meewerken zei ze niet. "Ik zal het beluisteren en vragen stellen. Stabiliteit is de regio is in het belang van ons allen."

  24. EU-parlement roept op tot sancties Turkije

    Het Europees Parlement roept de lidstaten op tot sancties en visaverboden voor Turkse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de schending van mensenrechten in Noord-Syrië. In een resolutie vragen de parlementariërs ook economische sancties te overwegen tegen Turkije en handelsvoordelen voor Turkse landbouwproducten op te schorten.

    Het parlement veroordeelt de Turkse militaire interventie ten sterkste, en pleit voor de instelling van een veiligheidszone in het noorden van Syrië onder toezicht van de Verenigde Naties. Het parlement verwerpt de Turkse plannen om 'een zogenaamde veiligheidszon' aan de noordoostelijke grens in te stellen en vreest dat het tijdelijke staakt-het-vuren van Turkije en de Verenigde Staten kan leiden tot een 'gelegaliseerde Turkse bezetting' van deze zone. Ook wijst het parlement op het gevaar van een heropleving van IS gezien de berichten over honderden ontsnapte Syriëstrijders.

    De resolutie waarschuwt dat de Turkse actie een ernstige schending is van het internationaal recht, die de stabiliteit en de veiligheid van de regio ondermijnt. Het parlement verklaart zich solidair met het Koerdische volk.

  25. Teruggetrokken Amerikaanse troepen niet lang welkom in Irak

    Irak wil niet dat Amerikaanse troepen die zich hebben teruggetrokken uit Syrië lang op zijn grondgebied vertoeven. Na een gesprek met de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper herhaalde premier Adel Abdul Mahdi dat de troepen door Irak mogen reizen maar daar niet mogen blijven.

    De troepenverplaatsing kwam op gang nadat de Amerikaanse president Donald Trump tot ieders verrassing had aangekondigd al zijn militairen te zullen weghalen uit Syrië. Mahdi verklaarde dat Irak alle 'internationale juridische maatregelen' zou nemen om er zeker van te zijn dat de Amerikaanse troepen zijn land verlaten.

    Esper drukte de premier op het hart dat de VS de soevereiniteit van Irak respecteren en dat de militairen Irak binnenkomen en weer verlaten zoals Bagdad daarin heeft toegestemd. Mediaberichten dat de militairen in Irak blijven verwees Esper naar het land der fabelen.

  26. Trump trekt sancties tegen Turkije in

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat Amerikaanse sancties tegen Turkije worden ingetrokken. Hij had die strafmaatregelen eerder deze maand opgelegd vanwege de Turkse inval in buurland Syrië. 

    Turkije wilde Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied.

    De Turkse regering heeft volgens Trump laten weten dat het offensief in het grensgebied wordt gestaakt. Turkije had eerder na Amerikaanse tussenkomst al ingestemd met een meerdaagse gevechtspauze. Ook heeft Ankara inmiddels een overeenkomst gesloten met Rusland die moet leiden tot het vertrek van Syrische-Koerdische strijders uit het grensgebied.

    Trump heeft nu van Turkije te horen gekregen dat de wapenstilstand een permanent karakter krijgt. “Daarom heb ik het ministerie van Financiën opdracht gegeven alle sancties op te heffen die op 14 oktober zijn opgelegd vanwege de oorspronkelijke Turkse aanvallen op de Koerden in het noordoosten van Syrië.”

    De president maakte wel een kanttekening: hij kan terugkomen op zijn besluit als er ‘iets gebeurt waar ik niet blij mee ben’. De sancties die hij deze maand oplegde troffen onder meer de Turkse staalexport en ministers. Trump lag onder vuur omdat hij volgens critici de weg had vrijgemaakt voor de Turkse aanval op de Syrische Koerden. Hij trok Amerikaanse troepen in Noord-Syrië terug.

    De Syrisch-Koerdische strijders in het grensgebied werkten nauw samen met de VS in de strijd tegen terreurgroep IS. Ze kregen tijdens de jarenlange burgeroorlog in Syrië ongeveer een kwart van dat land in handen. Turkije was daar niet blij mee, omdat het de milities ziet als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging in eigen land.

  27. Navo: situatie in Noord-Syrië 'bemoedigend'

    Het is nog te vroeg voor een oordeel over de deal tussen Turkije en Rusland om de wapenstilstand in Noord-Syrië met zes dagen te verlengen en er een 'terreurvrije zone' in te stellen. Maar volgens Navo-topman Jens Stoltenberg zijn het afnemende geweld en de gevechtspauze in het gebied de afgelopen dagen 'bemoedigend.' De secretaris-generaal zei in Brussel dat er 'dringend een onderhandelde, politieke oplossing nodig is.'

    De Turkse regering was met de Verenigde Staten een pauze overeengekomen in het twee weken geleden begonnen Turkse offensief, zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigde dinsdag, maar is door Turkije en Rusland met zes dagen verlengd, hebben ze in Sotsji verklaard.

    De defensieministers van de Navo, waar ook Turkije lid van is, bespreken de situatie in Noord-Syrië donderdag in Brussel. "We hebben nu gezien dat het mogelijk is tot een politieke oplossing te komen. Ik verwacht dat alle grondtroepen het internationaal recht respecteren."

  28. Rusland: VS heeft Koerden verraden

    De Verenigde Staten hebben de Syrische Koerden verraden en verlaten. Dat zei het Kremlin woensdag. De VS liet de Koerden de keus zich terug te trekken van de Syrische grens met Turkije of door het Turkse leger te worden vermorzeld, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

    "De Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren de naaste bondgenoot van de Koerden geweest. Maar uiteindelijk hebben ze de Koerden verlaten en hen in wezen verraden," zei Peskov.

    De opmerkingen van Peskov tegen Russische persbureaus volgden na een deal die dinsdag tussen Rusland en Turkije is overeengekomen. Syrische en Russische troepen zullen daarbij in Noord-Syrië worden ingezet om de Koerdische YPG-strijders met hun wapens uit het grensgebied met Turkije te verplaatsen.

  29. Turkije: geen nieuw offensief in Syrië

    Turkije zegt dat het geen reden ziet om het offensief in het noorden van Syrië te hervatten. De VS hebben de Turken gemeld dat de terugtrekking van de Koerdische strijders in het gebied is afgerond, laat het Turkse ministerie van Defensie weten. Het Turkse leger zegt dat er geen aanleiding is om een operatie buiten het huidige gebied te starten.

    De Turkse regering was met de VS een pauze in het offensief overeengekomen, zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigde dinsdag, maar is door Turkije en Rusland met zes dagen verlengd.

  30. Rusland en Turkije: terreurvrije zone Syrië

    Turkije en Rusland gaan een 'terreurvrije zone' instellen in het noorden van Syrië bij de grens met Turkije. Beide landen zijn dat in Sochi overeengekomen.

    De Turkse president Recep Erdogan kondigde daarbij aan dat Russische en Turkse militairen gezamenlijke patrouilles in de 10 kilometer brede strook zullen uitvoeren.

    Het gaat om het gebied waar Turkije bijna twee weken geleden een opmars begon om Koerden te verjagen. Met de VS kwam Ankara later een pauze overeen zodat de Koerden zich konden terugtrekken. Die pauze eindigt dinsdag maar Turkije en Rusland maakten bekend dat die periode met zes dagen wordt verlengd.

    Turkije en Rusland kwamen verder overeen dat de opmars van het Turkse leger tot ongeveer 32 kilometer op Syrisch gebied kan doorgaan en dat de Koerden zich uit dat gebied zullen terugtrekken.

  31. Koerden zijn weg uit grensgebied Syrië

    De door Koerden geleidde SDF-milities in Syrië hebben zich teruggetrokken uit de grensstreek zoals afgesproken in de overeenkomst die Turkije en de VS sloten. Dat heeft de commandant van de strijders laten weten aan de VS.

    Washington en Ankara kwamen vorige week na urenlange onderhandelingen een pauze van vijf dagen overeen in de opmars van het Turkse leger in het noorden van Syrië. In die tijd konden de Koerden zich terugtrekken.

    De periode van rust loopt dinsdag af.

  32. Trump: klein aantal militairen blijft in Syrië

    De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat een klein aantal Amerikaanse militairen in Syrië achterblijft. Sommigen bij de grens met Jordanië en anderen worden ingezet om olievelden te beveiligen.

    Trumps opmerkingen volgden op een terugtrekking van de VS uit het noordoosten van Syrië, waardoor de Koerden, Amerika's sterkste bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat, het hoofd moesten bieden aan binnenvallende Turkse strijdkrachten.

    Trump zei dat het 'kleine aantal' Amerikaanse troepen dat achterblijft zich in een heel ander deel van Syrië bevindt, vlakbij de grens met Jordanië en Israël. Een andere groep in Syrië 'beveiligt de olie', een verwijzing naar olievelden waarvan de VS hoopt te voorkomen dat ze in handen van jihadistische strijders vallen.

    Tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet in het Witte Huis zei Trump ook dat de gevechtspauze van vijf dagen die vorige week is overeengekomen in Noord-Syrië ondanks enkele schermutselingen het lijkt te houden. Het is mogelijk dat dit staakt-het-vuren na dinsdag nog wordt verlengd, voegde hij eraan toe.

    Turkije begon zijn inval tegen de Koerdische strijders in Syrië na het besluit van Trump twee weken geleden om de Amerikaanse troepen uit het gebied terug te trekken. Amerikaanse functionarissen zeiden toen dat die troepen naar verwachting in de regio zouden worden verplaatst. Sommigen van hen zouden naar Irak kunnen gaan.

    De Amerikaanse terugtrekking is bekritiseerd door Amerikaanse parlementariërs, waaronder enkele mede-republikeinen van Trump, als een verraad aan Koerdische bondgenoten die jarenlang de Verenigde Staten hebben geholpen Islamitische Staat te bestrijden.

    Trump verdedigde het intrekkingsbesluit en zei: "We zijn nooit overeengekomen de Koerden de rest van hun leven te beschermen." Hij vervult naar eigen zeggen een campagnebelofte om zich los te maken van internationale conflicten als onderdeel van zijn 'America first'-agenda.

    President Donald Trump in het Witte Huis.Beeld Hollandse Hoogte / EPA
  33. Troepen VS vanuit Syrië in Irak aangekomen

    Amerikaanse troepen die uit Syrië worden teruggetrokken zijn maandag in Irak aangekomen. Op videobeelden is te zien dat zo'n honderd gepantserde voertuigen met militairen de Syrisch-Iraakse grens passeren.

    Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat de ongeveer duizend militairen die vertrekken uit Syrië naar het westen van Irak gaan. Daar zullen zij strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) om 'Irak te verdedigen'. 

  34. Koerdische SDF bevestigt vertrek uit belegerde grensstad

    De SDF-militie heeft zich teruggetrokken uit de belegerde grensstad Ras al-Ain in Syrië. "We hebben geen strijders meer in de stad," meldt een woordvoerder van die door Koerden gedomineerde militie.

    Turkije en de Verenigde Staten zijn een wapenstilstand overeengekomen die tot dinsdag moet duren. Dat moet de Syrisch-Koerdische strijders de tijd geven om het gebied te verlaten waar Turkije een bufferzone wil instellen. De Turkse president Erdogan waarschuwde dat het offensief hervat zal worden als de Koerden zich niet tijdig hebben teruggetrokken.

    Pro-Turkse strijders lieten zondag eerder weten dat zich nog veel SDF-strijders bevonden in Ras al-Ain, maar die militie zegt nu dat het zich helemaal heeft teruggetrokken.

  35. 'Konvooi met SDF-strijders weg uit grensstad'

    Een groot konvooi heeft de belegerde grensstad Ras al-Ain in Syrië verlaten. Een journalist zag tientallen voertuigen vertrekken, waaronder ambulances. Die zouden gewonden vervoeren en strijders van de door Koerden gedomineerde SDF-militie.

    Ras al-Ain, dat aan de grens met Turkije ligt, is omsingeld door Turkse troepen en pro-Turkse strijders. Een pro-Turkse commandant zei dat de SDF-strijders zich geleidelijk zullen terugtrekken uit Ras al-Ain. "Dat gebeurt in meerdere golven," zei hij. Er zou zich nu nog een 'groot aantal' SDF-strijders in de plaats bevinden. De SDF heeft zelf nog niet bevestigd dat het zich volledig terugtrekt uit de stad.

  36. 'Amerikanen weg uit belangrijke basis Syrië'

    Amerikaanse troepen lijken een belangrijke basis te hebben verlaten in het noorden van Syrië. Een journalist in het gebied zag meer dan zeventig gepantserde voertuigen langs de plaats Tell Tamer rijden. Helikopters escorteerden de wagens, waar in sommige gevallen Amerikaanse vlaggen op waren bevestigd.

    Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen, meldt dat de basis bij Sarrin wordt ontruimd. Dat zou de grootste Amerikaanse basis in het noorden van het land zijn. Het konvooi vervoerde militair materieel en reed over de snelweg door Tell Tamer richting het oosten.

    Het Pentagon meldde een week geleden dat ongeveer duizend manschappen worden teruggetrokken uit Noord-Syrië. Daar ondersteunden de Amerikanen hun Syrisch-Koerdische bondgenoten, die een hoofdrol speelden in de strijd tegen Islamitische Staat.

    Trump trok eerder deze maand al onverwachts Amerikaanse troepen terug uit het grensgebied met Turkije. Daarmee maakte hij de weg vrij voor een inval door de Turkse strijdkrachten. Turkije ziet de Syrisch-Koerdische milities als verlengstukken van de PKK. Inmiddels is een wapenstilstand van kracht. Die verloopt over twee dagen.

  37. Noord-Syrië: Erdogan praat met Poetin over Koerden

    De Turkse president Erdogan staat klaar om het militaire offensief tegen Koerdische strijdkrachten in Noord-Syrië in volle hevigheid te hervatten. Als de Koerden dinsdag niet weg zijn uit de veiligheidszone die Turkije opeist langs zijn grens zullen ze dat bezuren, aldus Erdogan.

    Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand van vijf dagen overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten. "De gevechtspauze van 120 uur eindigt dinsdagnacht. We zullen doorgaan hoofden van terroristen te verpletteren als ze zich dan niet hebben teruggetrokken”, zei de Turkse president gisteren ten overstaan van juichende partijgenoten in de stad Kayseri. Hij kondigde ook aan volgende week met president Poetin te zullen overleggen over Noord-Syrië. Dat gebeurt in Sochi.

    Nu de Amerikanen zijn afgehaakt, zijn de Russen de belangrijkste machtsfactor in Syrië geworden. Centrale vraag: welke rol gaan de Russen spelen in de Turkse veiligheidszone? Zullen ze de Koerdische milities beschermen? Russische militairen zijn opgetrokken met het Syrische leger van president al-Assad dat vorige week een verrassende overeenkomst sloot met de door de Turken bedreigde Koerden. Sindsdien herneemt het Syrische leger grote delen van het noorden van het land. "We zullen daarvoor een oplossing vinden,” aldus Erdogan.

    Sinds het staakt het vuren hebben Koerdische en Turkse militairen elkaar ervan beschuldigd dat de tegenpartij de afspraken niet nakomt. Een Turkse soldaat kwam om bij een aanval met anti-tank- en lichte wapens in een vuurgevecht met strijders van de overwegend Koerdische YPG. Probleem is dat beide partijen een eigen gebied hebben aangewezen waarvoor de tijdelijke wapenstilstand zou gelden. De Turken hebben het over een 32 kilometer diepe zone langs de gehele grens (444 kilometer), terwijl de Koerdische strijdkrachten denken aan een gebied van ongeveer 120 kilometer langs de grens, tussen de steden Tal Abyad en Ras al-Ayn. Het Turkse ministerie van Defensie heeft vanochtend gemeld dat Turkije een humanitair convooi van 39 voertuigen zal doorlaten naar de stad Ras al-Ayn. Dit om gewonden en anderen te kunnen evacueren.

    Volgens de Amerikaanse krant New York Times is de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, onverwacht met een delegatie naar Jordanië gereisd voor gesprekken over de Turkse inval in Noord-Syrië. Jordanië geldt als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio. Pelosi en president Trump hadden de afgelopen week een knetterende ruzie over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië waardoor de Koerden - die zij aan zij met de Amerikanen tegen Islamitische Staat hadden gevochten feitelijk aan het Turkse leger werden overgeleverd. Veel Amerikanen hebben daardoor sympathie voor de Koerden.

    Door: Bob van Huët

  38. 'Turkse militair gedood in grensgebied Syrië'

    Een Turkse militair is zondag gedood door een aanval van Koerdische strijdkrachten bij de Syrische grensplaats Tel Abyad, ondanks een door Turkije en VS afgesproken wapenstilstand. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Een andere militair raakte gewond.

    De Turkse president Recep Erdogan kwam donderdag met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten. De fragiele wapenstilstand had, op een paar incidenten na, tot nu toe stand gehouden.

    Het Turkse ministerie van Defensie meldt dat militairen die een verkennings- en toezichtsopdracht in Tel Abyad uitvoerden, door de YPG met anti-tank- en lichte wapens onder vuur werden genomen. Het Turkse leger zou uit zelfverdediging hebben teruggeschoten.

  39. VS-troepen uit Syrië naar Irak

    De ongeveer 1000 Amerikaanse militairen die uit het noorden van Syrië worden teruggetrokken, worden verplaatst naar het westen van Irak. Daar gaan ze door met de campagne tegen IS-strijders en helpen ze met de verdediging van Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd.

    Volgens Esper is de terugtocht eerder "een kwestie van weken dan van dagen" en wordt deze via vliegtuigen en konvooien uitgevoerd.

    Turkije viel vorige week het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in Turkije. Deze operatie begon nadat de Amerikaanse president Trump zijn troepen uit het gebied had teruggetrokken. Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

  40. Demonstratie tegen inval Noord-Syrië in Amsterdam

    Honderden demonstranten hebben zich zaterdag verzameld in het Vondelpark. Ze protesteren tegen de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Vanaf het park lopen de betogers naar het Museumplein.

  41. Turkije: Koerden schenden bestand

    Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

    "De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kwam donderdag met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

    Vrijdag beschuldigden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de YPG worden gedomineerd, Turkije van het schenden van het bestand. Volgens de door Koerden gedomineerde milities beschoot het Turkse leger onder andere burgerdoelen in de stad Ras al-Ain.

  42. 'Turkije schendt bestand Syrië'

    De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) beschuldigen Turkije van het schenden van het bestand in Noord-Syrië dat donderdag was overeengekomen. Volgens de door Koerden gedomineerde milities beschoot het Turkse leger onder andere burgerdoelen in de stad Ras al-Ain.

    De Turkse president Erdogan kwam donderdag na urenlange gesprekken met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.

    Volgens de SDF die door de YPG worden gedomineerd, zwijgen de Turkse kanonnen echter niet en vallen de Turkse luchtmacht en artillerie posities van strijders en burgerdoelen aan.

    Erdogan verklaarde echter dat er van 'voortdurende confrontaties' in het gebied geen sprake was. Hij vertelde na het ochtendgebed dat de veilige zone die hij met Pence was overeengekomen over een lengte van 440 kilometer in Syrië langs de grens met Turkije zal lopen en ongeveer 32 kilometer breed zal zijn. Turkse en Amerikaanse functionarissen staan in doorlopend contact om de overeenkomst uit te voeren.

  43. Cordaid gaat bevolking Noord-Syrië helpen

    Cordaid gaat ontheemden in het noorden van Syrië helpen. De Nederlandse hulporganisatie wil de getroffen bevolking helpen met voedsel, water, dekens, kleding en hygiënische voorzieningen. Aan Syriërs die de grens zijn overgestoken naar de Koerdische regio in Irak, wil Cordaid vooral gezondheidszorg verlenen, met name bedoeld voor de meest urgente gevallen.

    Na de inval van het Turkse leger vorige week zijn bijna 200.000 inwoners van Noord-Syrië op de vlucht geslagen, aldus de hulporganisatie. In de Turks-Syrische grensregio wonen ongeveer 3 miljoen mensen, waarvan volgens Cordaid nu bijna de helft een of andere vorm van hulp nodig heeft.

    Cordaid heeft samen met Syrische partnerorganisaties een noodplan gemaakt om de hulp zo snel mogelijk te leveren aan vluchtelingen en ontheemden die dat het hardst nodig hebben. Noodhulpcoördinator bij Cordaid Margriet Verhoeven zegt dat de onveiligheid en de onvoorspelbaarheid van de situatie het extreem moeilijk maken de juiste cijfers te krijgen, de noden in kaart te brengen en hulp te bieden. "Sommige lokale organisaties moesten zelfs stoppen met hulpverlenen omdat de situatie te gevaarlijk werd."

    De problemen van deze nieuwe groep vluchtelingen en ontheemden komen bovenop de al bestaande behoeften van miljoenen Syriërs, aldus Verhoeven. "We waren al bezig met het op touw zetten van hulp om mensen voor te bereiden op de aanstaande winter. Maar deze nieuwe crisis kunnen we niet negeren. We moeten handelen."

    Zondag opende het Rode Kruis nog giro 7244 voor de mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië. Dinsdag meldde Artsen zonder Grenzen (AzG) de activiteiten in Noordoost-Syrië op te schorten, omdat de veiligheid van het personeel niet meer kan worden gewaarborgd. Alle internationale medewerkers zouden daarom worden geëvacueerd.

  44. VN-chef verwelkomt gevechtspauze in Syrië

    Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), verwelkomde 'alle inspanningen' om de situatie in Noord-Syrië te de-escaleren en burgers te beschermen. Dat zei een woordvoerder van de VN donderdag in een verklaring nadat Turkije had ingestemd met een gevechtspauze.

    Tegelijk wijst Guterres er op dat 'er nog een lange weg te gaan is naar een effectieve oplossing voor de crisis in Syrië', zei VN-woordvoerder Farhan Haq.

  45. Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

    Partijen in de Tweede Kamer zijn blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet. De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

    Het Turkse leger viel het noorden van het buurland vorige week binnen. Het wil de Koerdische YPG-militie uit het grensgebied verdrijven en daarna een bufferzone van zo'n 30 kilometer opzetten. De Turken gaan hun militaire operatie vijf dagen opschorten zodat de YPG zich kan terugtrekken.

    De verklaring van Pence en Erdogan geeft 'hoop', aldus Sven Koopmans (VVD). 'Maar het is makkelijker een eenzijdige wapenstilstand af te kondigen dan te implementeren,' twitterde hij. Hij vraagt zich daarbij af 'hoe je een wapenstilstand kan afspreken zonder de tegenpartij' erbij te betrekken.

    Het bestand is goed, stelt Martijn van Helvert (CDA). Hij denkt dat Turken hun posities in Noord-Syrië gaan versterken en na vijf dagen niet zullen vertrekken.

    Zijn collega Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt het goed dat het vechten stopt, maar ook 'wrang en zuur' dat de weg wordt vrijgemaakt voor de Turken om '20 kilometer Syrisch-Koerdisch grondgebied in bezit te nemen'. Hij spreekt van een 'slag in het gezicht van de Koerden en christenen'.

    Volgens Sadet Karabulut van de SP is een pauze in de strijd 'het minste wat moet gebeuren'. Turkije moet zich volgens haar volledig terugtrekken uit het noorden van Syrië.

    De Kamer pleitte de afgelopen dagen voor harde sancties tegen Turkije. Het kabinet heeft de wapenexport opgeschort en de inval veroordeeld. Meer strafmaatregelen zitten er voorlopig niet in, al lobbyt premier Rutte Rutte daar wel voor bij de EU-top in Brussel.

  46. Syriëgangers eisen dat staat ze terughaalt

    Zeker 23 vrouwelijke Syriëgangers eisen dat de Nederlandse staat hen terughaalt naar Nederland samen met hun in totaal 55 kinderen. Hun advocaat André Seebregts heeft berichtgeving van die strekking door de NOS bevestigd.

    De vrouwen en kinderen zitten nu in kampen in Noord-Syrië. Het kort geding dient op 1 november, aldus Seebregts. De vrouwen vinden dat de 'overheid verplicht is om zich tot uiterste in te spannen om ernstige mensenrechtenschendingen voor haar onderdanen te voorkomen', stelt de advocaat.

  47. Deal Erdogan en Pence over rustperiode Syrië

    De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn donderdag een deal overeengekomen over een rustperiode rond de Turkse inval in Noord-Syrië. De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten zodat de Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. Alle militaire operaties worden stilgelegd, zo maakte Pence bekend.

    President Donald Trump sprak van geweldig nieuws uit Turkije. 'Miljoenen levens gespaard,' twitterde Trump. Hij voegde eraan toe dat hij de aangekondigde sancties tegen Turkije zal afblazen zodra de deal is geïmplementeerd. Er zijn ook afspraken gemaakt over een veilige zone in het gebied.

    Turkije weigerde de overeenkomst met de VS om de strijd met de Koerdische YPG-milities op te schorten een wapenstilstand noemen. Het offensief zal niet worden gestopt, maar 'onderbroken', zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, donderdag in Ankara. Als de YPG binnen de afgesproken vijf dagen is vertrokken, hun zware wapens hebben neergelegd en hun posities hebben vernietigd, zal het offensief eindigen, voegde hij eraan toe.

    Slechts twee legitieme partijen kunnen een staakt-het-vuren overeenkomen, verduidelijkte hij. Turkije beschouwt de YPG als een terroristische organisatie.

    Pence zei dat hij de verzekering had gekregen van de Syrisch-Koerdische YPG dat ze zich ordelijk zullen terugtrekken. Deze uitkomst is van groot belang voor de Koerden in Syrië, waar voor de lange termijn een bufferzone komt, aldus de vicepresident.

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. Kamer kapittelt Kuzu om standpunt Turkse inval Noord-Syrië

    De Turkse inval in Noord-Syrië is geen aanval op Koerden, maar op terroristische groepen en daarom niet illegaal. Met dat standpunt wekte Denk-voorman Tunahan Kuzu de woede van een groot deel van de Tweede Kamer. “Ik word hier gewoon etnisch geprofileerd,” oordeelde Kuzu. Lees het hele stuk hier.

  49. Congres presenteert sancties tegen Turkije

    Republikeinse parlementariërs in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden presenteren zelf een serie economische sancties tegen Turkije. De Republikeinen hebben daar geen meerderheid, maar sancties tegen Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië kunnen op veel steun rekenen.

    Veel leden van het Congres willen harde sancties. Ze willen verder gaan dan de door president Trump aangekondigde verhoging van tarieven op de import van Turks staal en het bevriezen van een belangrijke handelsovereenkomst tussen Washington en Ankara.

    In het Congres is veel weerstand tegen de inval en tegen Trumps beleid dat hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden. De Turkse president roept al jaren dat hij 'Koerdische terroristen' langs de grens in Syrië wil aanvallen, maar de aanwezigheid van Amerikaanse militairen weerhield hem daarvan. Trump heeft eerder deze maand plotseling zijn militairen opdracht gegeven naar huis terug te keren, omdat volgens hem de Verenigde Staten er niets meer te zoeken hebben.

    Amerikanen hielpen en trainden Koerdische milities die met succes zijn ingezet in de strijd tegen Islamitische Staat. De macht van de milities maakte het noordoosten feitelijk los van de rest van Syrië. Deze Koerdische 'staat' is een doorn in het oog van Erdogan.

  50. Erdogan steunt saluut van Turkse voetballers

     De Turkse president Erdogan vindt het 'heel natuurlijk' en 'vanzelfsprekend' dat internationals van de nationale ploeg een militair saluut brengen om een doelpunt te vieren. Hij gelooft niet in zware straffen van de Europese voetbalbond UEFA voor de Turkse spelers. "Ze kunnen hooguit een waarschuwing geven," aldus Erdogan tegen het Turkse persbureau DHA.

    De tuchtcommissie van de UEFA bespreekt donderdag de Turkse internationals, die tijdens de afgelopen EK-kwalificatiewedstrijden een militaire groet brachten na het maken van een doelpunt. Het gebaar wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië. De UEFA verbiedt politieke statements tijdens wedstrijden.

    Erdogan heeft alleen maar waardering voor het gebaar van de Turkse spelers. "Ik begrijp wel iets van het voetbal. Dit hebben ze nog niet eerder gezien. Ons nationale team heeft een nationale visie en deze visie gedeeld met de toeschouwers", zei de president. "Over ons team, dat het al zover heeft gebracht, valt niets negatiefs te zeggen."

    Turkije voert in de kwalificatie voor het EK van 2020 groep H aan met 19 punten uit acht duels.