Luister naar

Provincies trekken stikstofmaatregelen in, maar niet in grimmig Groningen

Nieuws
De provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe trekken onder druk van boerenprotesten hun steun voor de plannen die de stikstofuitstoot moeten terugdringen in.
Jasper den Boon Rick Moeliker
maandag 14 oktober 2019 om 17:21
Boeren hebben de deur van het Groningse provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan tijdens de protestactie.
Boeren hebben de deur van het Groningse provinciehuis met een tractor eruit geduwd en zijn het gebouw binnengegaan tijdens de protestactie. anp / Siese Veenstra

Zwolle

Ze volgen hiermee het voorbeeld van Friesland, dat deze beslissing vorige week al nam. De twaalf provincies waren eerder die week met elkaar overeengekomen om weer vergunningen af te geven, maar alleen voor activiteiten die niet leiden tot meer stikstofbelasting voor de omgeving.

De boeren zijn boos omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe regels ingeperkt zien. Het mag volgens boerenorganisaties niet zo zijn dat andere sectoren, zoals de bouw, voorrang krijgen bij het verdelen van de ‘stikstofruimte’.

grimmige sfeer

Om hun grieven kracht bij te zetten, trokken duizenden boeren maandag per trekker naar de provinciehuizen in Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle. In Groningen leidde dit tot grimmige situaties. De politie werd door woedende boeren met stro bekogeld en ook duwde een boer met zijn trekker de deur van het provinciehuis eruit. Hierop drongen verschillende boeren het provinciehuis binnen, waarop de ME ingreep. De actie van de agrariërs had geen succes: het provinciebestuur wil niet afwijken van de afspraken die vorige week zijn gemaakt.

Minister van Landbouw Carola Schouten noemde het geweld van de Groningse boeren maandagavond ‘onacceptabel’. ‘Geweld kan nooit een oplossing zijn.’ Ze toonde begrip voor de vier provincies die hun maatregelen van tafel haalden. Tegelijk benadrukt ze dat de stikstofdoelstelling onveranderd blijft.

Tijdens het protest in Zwolle sprak gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher op het podium voor het provinciehuis met vertegenwoordigende boeren van LTO en het Agrarisch Jongeren Kontakt. Ten Bolscher was bereid om ‘vanavond of morgen’ met hen om tafel te gaan. De honderden boeren op het plein eisten meer: ‘Nu, nu, nu!’ galmde over het plein.

Ten Bolscher en de boeren gingen daarop naar binnen en terwijl buiten de boeren hoopvol afwachtten, werd binnen beklonken dat de stikstofregels worden opgeschort voor landbouwers. De beslissing, verteld door Ten Bolscher, werd met luid gejuich ontvangen.

begrip

In Zwolle was er begrip voor de boeren die met hun trekkers de wegen rond het provinciehuis onbegaanbaar maakten. ‘Boeren zijn vaak de gebeten hond. Ik vind het goed dat ze de boel platleggen. Zolang er geen geweld wordt gebruikt, moet dit voor een keer kunnen’, aldus Zwollenaar Jan van de Weerd die met zijn fiets onder een boom voor de regen schuilt. De overlast van het protest valt volgens hem mee. ‘Je kunt er prima met de fiets langs. Automobilisten konden hier rekening mee houden, dus ze konden hun plannen aanpassen.’

Buschauffeur Peter (achternaam bij de redactie bekend, red.) staat met zijn bus in de file als de boeren massaal Zwolle verlaten. Chagrijnig is hij er allerminst onder. ‘Het heeft wel wat bijzonders over zich. Ze doen dit voor de goede zaak. Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk naar het volgende stoplicht, maar dit was te verwachten. Voor reizigers is het vervelender dan voor mij.’

Passagiers uiten ondanks de grote vertragingen ook geen wanklanken. ‘Ik ben onderweg naar de dokter, maar het maakt niet uit of ik nou in de wachtkamer wacht of in de bus. Dit is zelfs leuker.’

verkeersveiligheid

Rijkswaterstaat geeft aan dat de veiligheid op de snelwegen niet in gevaar was. ‘Bij verkeerscentrales en op de weg hebben we extra mensen ingezet’, zegt woordvoerder Debby van Slegtenhorst. ‘Voor zover wij hebben meegekregen, zijn er geen incidenten geweest. Dit betekent niet dat we het toejuichen dat trekkers op de snelweg reden. Zodra we binnenkregen dat dat gebeurde, hebben we hen wel begeleid voor de veiligheid.’

Het nieuwe stikstofbeleid is noodzakelijk, omdat de Raad van State in mei bepaalde dat de manier waarop de overheid hiermee omging in strijd was met Europese natuurwetgeving. Het hele beleid was ineens ongeldig, met grote gevolgen. Duizenden projecten konden niet meer doorgaan, van uitbreiding van veehouderijen tot de bouw van hele woonwijken.

De werkgevers balen ervan dat vier provincies hun nieuwe stikstofregels terugtrekken. VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een ‘impasse.’

 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).