Luister naar

Argos: critici Iraanse regime beveiligd

Nieuws
Tegenstanders van het Iraanse regime worden in Nederland beveiligd door de politie vanwege aanhoudende dreiging vanuit Iran. Dat stelde het radioprogramma Argos zaterdag.
Jurre van den Berg redactie vk
maandag 14 oktober 2019 om 03:00

Amsterdam

Die speciale maatregelen, die niet door de politie worden bevestigd, zouden nodig zijn vanwege ‘de lange arm van Teheran’. De doelwitten zouden activisten van een Arabische minderheid zijn die strijden voor onafhankelijkheid van de regio Al-Ahwaz in Khoezestan in het zuidwesten van Iran. Voor zeker drie mensen zijn volgens het programma extra veiligheidsmaatregelen getroffen, aldus Argos.

In 2015 en 2017 werden in Nederland Iraniërs geliquideerd. Minister Blok van Buitenlandse Zaken meldde begin dit jaar aan de Tweede Kamer dat inlichtingendienst AIVD over ‘sterke aanwijzingen’ beschikt dat het regime in Teheran de hand had in de moord op twee naar Den Haag en Almere gevluchte staatsvijanden. Daarop zette Nederland twee Iraanse diplomaten uit.

Van de in 2015 vermoorde Ali ­Motamed, een elektromonteur, bleef jarenlang onbekend dat hij in werkelijkheid een andere identiteit had: Mohammad Reza Kolahi Samadi. Hij was volgens Teheran betrokken bij een moordaanslag in 1981 waarbij 73 doden vielen. Het kabinet kende wel al snel na de liquidatie de ware identiteit van de man, maar maakte nooit bekend dat hij een staatsvijand van Iran was.

‘aanhoudende intimidatie’

De in 2017 in Den Haag neergeschoten Ahmad Mola Nissi was leider van de ASMLA, een beweging die opkomt voor de Ahwazi. Hij leefde sinds 2006 in Nederland. Teheran beschouwde hem als een terrorist, maar volgens zijn nabestaanden was hij louter actief bij de politieke tak van ASMLA. Ook nu nog ervaren sommige Iraniërs volgens Argos ‘aanhoudende intimidatiepraktijken’, zoals observatie. Een presentator van de in de regio Den Haag gevestigde Alahwaz TVzou een noodknop hebben waarmee hij in direct contact staat met de politie.

In Nederland wonen naar schatting zo’n 35.000 tot 40.000 Iraniërs. Het is een versplinterde, geïndividualiseerde gemeenschap, gekenmerkt door onderling wantrouwen.

Eerder dit jaar sprak de Volkskrant met zes naar Nederland gevluchte Iraniërs die vertelden over de ‘spionnen’ van Iran die hen ook in Nederland blijven volgen. ‘Ze proberen je via je familie te raken’, zei columnist Keyvan Shahbazi (54). ‘Als je vader ernstig ziek is, of je moeder op sterven ligt. Dan word je gebeld met de boodschap dat je veilig naar Iran kunt. Dat je echt niets zal overkomen. En als je weigert, omdat je die toezegging domweg niet gelooft, wordt je fijntjes meegedeeld dat ‘we veel meer van je weten dan je denkt’. Dat is zo intimiderend.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.