Direct naar artikelinhoud
ProximusUpdate

Huiszoeking bij Proximus-topvrouw Dominique Leroy

Dominique LeroyBeeld REUTERS

Vertrekkend Proximus-topvrouw Dominique Leroy bevestigt dat er vandaag een huiszoeking is uitgevoerd in haar bureau in het hoofdkantoor van het bedrijf. Eerder had het Brusselse parket al bevestigd dat er meerdere huiszoekingen hebben plaatsvonden in een lopend onderzoek. 

en

Volgens gerechtelijke bronnen gaat het om een onderzoek naar handel met voorkennis. Nadat Leroy haar vertrek had aangekondigd, raakte bekend dat ze een maand eerder een pakket Proximus-aandelen had verkocht ter waarde van ruim 285.000 euro. Beurswaakhond FSMA startte daarom een onderzoek naar de aandelentransactie. Leroy bevestigt dat het onderzoek gaat over de aandelen die ze op 1 augustus verkocht.

 “Ik bevestig dat op vraag van het Brussels gerecht vandaag een zoeking plaatsvond in mijn woning en op mijn kantoor”, zegt Leroy. “Deze betreft dezelfde kwestie van een verkooporder van een aantal Proximus-aandelen op 25 juli 2019, uitgevoerd op 1 augustus, waaromtrent de FSMA (de beurswaakhond, red.) reeds informatie heeft opgevraagd. Die informatie wordt aan de FSMA bezorgd.”

Leidinggevenden bij beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun beurstransacties te melden zodra het totaalbedrag in een kalenderjaar boven de 5.000 euro gaat. De FSMA maakt die transacties vervolgens openbaar.

Koersgevoelige informatie

Het vertrek van een sleutelpersoon in een bedrijf geldt als koersgevoelige informatie. Transacties zoals die van Leroy worden daarom door de beurswaakhond onder de loep genomen. Als uit het onderzoek zou blijken dat er daadwerkelijk handel met voorkennis plaatsvond, riskeert Leroy een administratieve sanctie.

Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN.

Leroy kondigde twee weken geleden haar vertrek aan bij telecomoperator Proximus. Aanvankelijk zou Leroy, die aan de slag gaat bij sectorgenoot KPN in Nederland, nog tot 1 december blijven. Uiteindelijk kwamen de raad van bestuur en Leroy onderling overeen dat ze al op 20 september de deur achter zich dicht zou trekken.

KPN “neemt kennis van de berichtgeving”. Het is niet duidelijk of er ook bij KPN speurders zijn geweest. “In algemene zin kunnen we zeggen dat we desgevraagd meewerken aan onderzoeken van overheidsinstanties”, is het enige wat een woordvoerster van het Nederlandse telecombedrijf nog kwijt wil.