Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Fernando Ricksen: Once a Ranger, always a Ranger

Fernando Ricksen in 2005 nadat hij, aanvoerder van de Rangers, heeft gescoord tegen Motherwell.Beeld Reuters

Rangers-Feyenoord staat donderdagavond in het teken van Fernando Ricksen. De tegenstander van de Rotterdammers in de Europa League is in rouw na de dood van de oud-aanvoerder. ‘Een fantastische speler met een indrukwekkende erelijst.’

Op twee hoeken van het indrukwekkende Ibrox Stadium zijn herdenkingsplekken ontstaan. De zee van bloemen, shirts, sjaals, vlaggen groeit met het uur. De kleine Jack legt een bos rozen neer, zijn oma huilt. Een man met een looprek kust zijn sjaal om die vervolgens aan het hek te knopen. Op een Rangersshirt staat: hero, leader, legend.

Na het overlijden van Fernando Ricksen (43) woensdag aan de ziekte ALS is het stadion in Glasgow een plek van rouw geworden. Een plek ook voor de laatste groet aan de man die bij Rangers tussen 2000 en 2006 uitgroeide tot een club­icoon, aanvoerder zelfs. Er staan bouwvakkers in hun werkkloffie, complete gezinnen met kinderen. Grote kale mannen met tatoeages en pubermeiden met tranen in hun ogen.

In Nederland werd zijn carrière pas veelbesproken, toen hij de keerzijde van de roem zag. De Britse roddelpers smulde van zijn escapades op het gebied van drank, drugs en vrouwen. Die manier van leven hield hij vast toen hij naar ­Zenit Sint-Petersburg vertrok, waarna hij zich meermaals liet opnemen in afkickklinieken.

Gedreven

Voor rivaliteit is even geen ruimte, met een handjevol groen-witte sjaals van rivaal Celtic aan het hek als bewijsstukken. David Fowler is zo’n Celticsupporter. Hij is vanuit zijn werk in de haven toch even langsgekomen. “We haten elkaar als er wordt gevoetbald. Daar is nu geen ruimte voor. Nu past respect voor een man die heeft gevochten. Op deze manier wil ik daarvoor mijn bewondering laten zien.”

Natuurlijk is de wedstrijd donderdag (aftrap 21.00 uur) voor Feyenoord van groot belang voor het vervolg in de Europa League. De Rotterdammers willen in Schotland de basis leggen voor succes in de groepsfase. Maar het duel tussen de twee clubs staat ontegenzeggelijk in het teken van Ricksen. De eerste wedstrijd na zijn dood op Ibrox, waar de Schotse fans zo genoten van zijn tomeloze inzet. Uitgerekend tegen een Nederlandse club.

Julie Ann McLachlan (35) is met haar zoontje naar het stadion gekomen. Ze móest van zichzelf. Ze kreeg haar eerste seizoenskaart toen ze net kon lopen. Ruim dertig jaar later heeft ze nog steeds een seizoenskaart, samen met haar zoontje. “Fernando was mijn lievelingsspeler. Ik was een tiener toen hij bij ons kwam en werd verliefd op hem. Eerst omdat hij zo knap was, daarna ook omdat hij vocht voor mijn club. Hij groeide uit tot een held, ook omdat hij zo strijdbaar was op zijn ziekbed. En je ziet het: we zullen hem hier nooit vergeten. Once a Ranger, always a Ranger.”

Voordat Feyenoordtrainer Jaap Stam aan zijn persconferentie begint, legt hij namens de club bloemen en een Feyenoordshirt neer op de herdenkingsplek. Ook assistenten Denny Landzaat en Said Bakkati zijn er, net als spelers Eric Botteghin en Steven Berghuis. Ze houden even stil.

Stam stond in Oranje acht keer samen op het veld met Ricksen, twaalfvoudig international. “We stapten uit het vliegtuig en dan hoor je direct het trieste nieuws. Ja, dat komt aan. Het was altijd leuk als Fernando bij Oranje zat. Een mannetje, maar wel op de leuke manier. Vol ­humor, maar ook gedreven. Als rechtsback stond hij vaak naast me. Hij was soms wat onzeker, vooral omdat hij het goed wilde doen. Hier bij Rangers was hij ongekend populair. Dat is het mooie aan voetballen in Groot-Brittannië: als je het ergens goed hebt ­gedaan, ben je voor eeuwig onderdeel van de ­familie.”

Verdrietig

Eerder op de dag heeft Rangerstrainer Steven Gerrard het over Ricksen gehad en wat zijn overlijden voor vanavond betekent. “We gaan er alles aan doen om de wedstrijd te winnen en die op te dragen aan Fernando. Dat is het minste wat we kunnen doen. Hij was een fantastische speler met een indrukwekkende erelijst. Dit is heel verdrietig, voor zijn naasten, maar ook voor iedereen die zich bij Rangers betrokken voelt.”

De dood van Ricksen zal vanavond ongetwijfeld een rol spelen, weet ook Stam. “Daar zal ik ook met mijn spelers over praten. Ook daar moeten we op voorbereid zijn.” Waarop? Supporter Julie Ann McLachlan weet het wel. “Rangers moet strijden zoals Fernando dat altijd voor ons deed.”