Advocaat kroongetuige doodgeschoten in Amsterdam

Nieuws
Woensdagochtend is in Amsterdam de 44-jarige advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Wiersum stond Nabil B. bij, kroongetuitge in het liquidatieproces Marengo, dat draait om het criminele kopstuk Rudouan Taghi.
anp
woensdag 18 september 2019 om 09:17
Advocaat kroongetuige doodgeschoten in Amsterdam
Advocaat kroongetuige doodgeschoten in Amsterdam

Amsterdam

Dat heeft de politie bevestigd. Het schietincident had plaats rond half acht in de ochtend aan de Imstenrade in Buitenveldert. Buurtbewoners hoorden meerdere schoten. De schutter is te voet gevlucht, meldt de politie. Er wordt nog gezocht naar de schutter die volgens het opsporingsbericht tussen de 16 en 20 jaar is en in het zwart gekleed ging.

Afbeelding

Eerder in het proces tegen Taghi is de broer van de kroongetuige Nabil B. al doodgeschoten. Nu dus ook zijn raadsman. B. heeft een heel aantal verklaringen afgelegd tegen mensen in de organisatie rond Taghi. Een groot deel van hen zit vast en wordt vervolgd. Taghi zelf is nog voortvluchtig.

Minister Grapperhaus noemde vandaag 'een afschuwelijke dag' en sprak van 'een aanval op de rechtspraak'. Hij liet weten een specialistisch team te hebben opgezet waarin het Openbaar Ministerie (OM) samen met de politie onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoek gaan doen naar de moord. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt niet te zullen rusten voor de dader is gepakt. 'Met deze brute moord is een nieuwe grens overschreden.'

beveiliging

Volgens rechtbankverslaggever Chris Klomp werd Wiersum al langer bedreigd en had hij weinig vertrouwen dat politie en justitie hem bescherming zouden bieden. Hij zou met collega's de noodzaak van beveiliging hebben besproken. Volgens de Telegraaf werd hij niet beveiligd. Vorig jaar juni stelde Wiersum met collega Bart Stapert nog dat het Openbaar Ministerie te weinig deed om de veiligheid van de familie van kroongetuige B. te garanderen. 

De familie van B. laat aan de Telegraaf weten 'diep geraakt maar niet verbaasd' te zijn over de moord. 'We hebben politie en OM van meet af aan gewaarschuwd dat iedereen die bij dit proces betrokken is, gevaar loopt. Een aanslag op een officier zou een volgende stap kunnen zijn', zegt een familielid.

Volgens de familie is het Openbaar Ministerie tekortgeschoten: 'Als je het traject van een kroongetuige ingaat, dan moet je bij deze specifieke criminele organisatie uit dit liquidatieonderzoek weten welke strategie je kiest. En daar hoort maximale beveiliging bij. Ze hebben het bij mijn broer onderschat en nu weer.'

rechtstaat

In Den Haag wordt geschokt gereageerd op het nieuws. Mark Rutte noemt het 'zeer verontrustende berichten'. Volgens de premier zijn justitie en politie druk bezig de moord te onderzoeken. 'Zodra er iets naar buiten kan worden gebracht, zal dat gebeuren', zei hij vlak voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen. 

Beroepsverenigingen en collega's hebben onder andere via hun schok en medeleven. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJS) hebben van zich laten horen. 'Deze verschrikkelijke daad raakt een van de kernen van de rechtsstaat. Strafrechtadvocaten moeten veilig hun werk kunnen doen!' twitterde de NVJS.

uitgesteld

Om negen uur vanochtend zou op de rechtbank in Amsterdam de inleidende zitting starten in de strafzaak tegen de verdachten van de aanslag op de Telegraaf. Deze zitting is een uur uitgesteld omdat de rechtbank vlak voor aanvang het nieuws over de liquidatie vernam.

De 44-jarige Wiersum was sinds 2003 werkzaam als advocaat. Daarnaast was hij rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Zeeland-West Brabant. Hij stond de laatste jaren vooral mensen bij in zaken met zware en georganiseerde criminaliteit. 

Het is niet voor het eerst dat in Nederland een advocaat wordt vermoord. In 2004 werd in Doetinchem de advocaat Machiel Pul doodgestoken door een 18-jarige jongen. Pul stond zijn moeder bij in haar scheidingszaak. Haar zoon vond dat zijn vader door haar financieel werd uitgekleed. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.