Luister naar

Pedagogen: Het kind als kleine wetenschapper

Nieuws
Wie legden de basis voor onze ideeën over opvoeding en onderwijs? In deze rubriek stellen we een pedagoog aan u voor van wie de ideeën over mens en opvoeding nog steeds relevant zijn. Vandaag: de ontwikkelingspsycholoog Jean Piaget.
Margit Melse
woensdag 18 september 2019 om 03:00
Pedagogen: Het kind als kleine wetenschapper
Pedagogen: Het kind als kleine wetenschapper flickr

Jean Piaget wordt geboren in 1896 in Neuchâtel, Zwitserland. Op zijn elfde schrijft hij zijn eerste wetenschappelijke artikel over de albinomus en na zijn middelbare school gaat hij biologie studeren. In 1918 haalt hij zijn PhD met een proefschrift over fossiele weekdieren. Piaget begint zich te interesseren in de psychologie en de filosofie rond de vraag ‘waar komt kennis vandaan?’ Hij werkt mee aan een belangrijke intelligentietest en start met experimentele studies naar de manier waarop kennis zich ontwikkelt in de menselijke geest. Hij noemt dit zelf het vakgebied van de ‘genetische epistemologie’.

Aan de hand van observatie, testen en ondervraging probeert Piaget te begrijpen hoe het primitieve denken van kinderen zich ontwikkelt tot het volwassen redeneren. Volgens Piaget ontwikkelt het kind bepaalde schema’s of systemen door zijn interactie met de wereld. Dit is een geheel van bewegingen en gedragingen dat hoort bij een bepaald ‘object’. Voor kleine kinderen is dit bijvoorbeeld zuigen aan de borst. Zij zullen dit gedrag ook toepassen bij nieuwe objecten. Ze gaan ook zuigen aan een boxspeeltje. Assimilatie, noemt Piaget dit. Vervolgens ontdekken ze wat ze nog meer met het speelgoed kunnen doen. Dit proces heet accommodatie. Piaget beschrijft hoe deze systemen steeds geavanceerder worden bij opgroeiende kinderen en langzaamaan omgezet worden in mentale beelden.

In deze theorie wordt het kind gezien als een kleine wetenschapper die alles uittest wat er op zijn pad komt. We zien deze denkwijze terug in projectonderwijs waarbij kinderen vragen formuleren bij een bepaald onderwerp en daarna zelf antwoorden verzamelen met methodes als brononderzoek, interviews en experimenten. Piaget onderscheidt hiernaast vier verschillende periodes van ontwikkeling. In de eerste fase zijn kinderen van 0-2 jaar bezig met hun sensorimotorische ontwikkeling. Van 2 tot 7 jaar ontwikkelen ze hun symbolische denken door met taal dingen te omschrijven die niet altijd zichtbaar zijn. In deze fase kunnen de meeste kinderen zich nog niet echt inleven in anderen. Vanaf 7 jaar verandert dit en leren kinderen daarnaast ook redeneren op basis van kennis. Hun denken is nog steeds gebaseerd op eigen ervaringen. In de fase van 11-16 jaar leren kinderen abstract of theoretisch te denken. Ze gaan denken over wat er mogelijk is als ze bepaalde zaken combineren en ze leren reflecteren op zichzelf.

wereldbeeld

Piaget schrijft meer dan vijftig boeken en honderden artikelen over dit onderwerp en levert daarmee een grote bijdrage aan de ontwikkelingspsychologie. De conclusie die Piaget trekt, is dat kinderen in bepaalde fases een totaal ander wereldbeeld hebben dan volwassenen. Tegenwoordig zeggen veel wetenschappers dat de ontwikkeling van kinderen niet zo schematisch en universeel is als Piaget beschrijft. Toch wordt Piaget gezien als de Shakespeare van de ontwikkelingspsychologie, omdat zijn werk dient als rijke basis voor onderzoek en leersystemen.

Piaget’s theorie biedt aanbevelingen voor leraren en opvoeders die inmiddels breed worden geaccepteerd. Bied een omgeving aan die het denken stimuleert, want kinderen construeren hun realiteit door hun interactie met en onderzoek naar de wereld. Leg het volwassen redeneren niet op. Door het denken in de verschillende fases te stimuleren, maken zij de juiste ontwikkeling door naar het uiteindelijke redeneren. Zo bereiken kinderen volgens Piaget het ultieme doel van educatie: nieuwe dingen durven ondernemen en ontdekken en niet simpelweg herhalen wat wordt voorgedaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.