Luister naar

Dierbare foto: Bijzondere verrassing

Nieuws
Dierbare foto’s, ze vertellen verhalen en herbergen herinneringen: geliefden, vervlogen jeugd of een favoriete plek. In deze rubriek regelmatig een persoonlijk verhaal gebaseerd op een dierbare foto. Vandaag vertelt: Gerrit Hutten uit Veenendaal.
Wisanne van ‘t Zelfde
woensdag 18 september 2019 om 03:00

Bijzondere verrassing

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea maakte deel uit van de voormalige kolonie Nederlands-Indië. In 1949 droeg Nederland de soevereiniteit van de kolonie over aan Indonesië, maar dit gold niet voor Nieuw-Guinea. De Indonesische leider Soekarno wilde het gebied zo snel mogelijk in handen hebben en vanaf 1950 laaiden de gevechten tussen Nederland en Indonesië weer op. Gerrit Hutten was achttien jaar toen hij dienst nam in het Nederlandse leger en uitgezonden werd naar Nieuw-Guinea. ‘Ik bleef er een jaar en dat was lang genoeg’, vertelt hij. ‘Want de Nederlandse staat kwam allerlei beloftes niet na. Zo zou ik een financiële vergoeding krijgen, maar die heb ik nooit ontvangen.’ Met zijn makker Klaas Mol uit Rozenburg (links op de foto) ging Hutten (helemaal rechts op de foto) op zoek naar een kerk in Nieuw-Guinea. Meneer Landman (tweede van links) was werkzaam bij de marine en woonde met zijn gezin in Nieuw-Guinea. Iedere zondag las hij in huiselijke kring een preek van een vrijgemaakte dominee voor. Mol en Hutten werden trouwe bezoekers van deze huisdiensten en tijdens een van de diensten in januari 1959 werd deze foto genomen. ‘De dienst was een onderbreking van de dagelijkse sleur’, zegt Hutten.

Extra bijzonder was dat hij tijdens de huisdienst zijn vroegere juf tegenkwam. ‘Zij gaf mij les in 1945, toen ik in de eerste klas van de school met de Bijbel in Enschede zat. Zij was getrouwd met meneer Landman, maar dat wist ik niet toen ik voor het eerst naar de dienst ging. Dat was voor ons beide dus een grote verrassing.’ Mevrouw Landman staat ook op de foto. Zij heeft een kind op schoot.

Gerrit Hutten komt graag in contact met mensen die de familie Landman of Klaas Mol hebben gekend. Hij is bereikbaar via zijn e-mailadres: ­gerrit@hutten.nu

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Het is onmogelijk om dolfijnen een goed leven te laten leiden in gevangenschap. Of je moet van heel Harderwijk een zwembad maken.’

Kun je nog naar het Dolfinarium in deze tijd? 'Dolfijnen ervaren in gevangenschap veel stress'

Is het Dolfinarium nog van deze tijd? Grote zeezoogdieren die een zee aan ruimte nodig hebben, leven er in een bassin. En waarom mogen wilde dieren er kunstjes doen, terwijl dit in het circus verboden is?

Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.