Direct naar artikelinhoud
G7

Trump schuift met pionnen op het schaakbord van de wereldhandel

Donald Trump beloofde Brits premier Boris Johnson dat er snel na de brexit ‘een zeer groot handelsakkoord’ met de VS zal komen.Beeld REUTERS

Een belangrijk handelsakkoord met Japan en de belofte van goede handelsrelaties met Groot-Brittannië. De Amerikaanse president Donald Trump heeft van de G7-top in het Franse Biarritz gebruikgemaakt om zijn pionnen op het schaakbord van de wereldhandel te verschuiven. Voor de vraag van zijn G7-collega’s om de handelsoorlog met China te stoppen, bleef hij doof.

en

Geflankeerd door de Japanse premier Shinzo Abe kondigde Trump een principeakkoord over handel aan. De VS en Japan waren al maanden aan het onderhandelen over wat hij al vaak de “oneerlijke” handelsrelaties tussen beide landen noemde. Wat er nu uit de bus is gekomen, is volgens Trump een “zeer groot akkoord”.

Amerika zal meer landbouwproducten kunnen uitvoeren naar Japan. Volgens Japanse media zou Japan de invoerrechten op Amerikaans rund- en varkensvlees verlagen. In ruil dalen de Amerikaanse douanerechten op een reeks Japanse industriële producten. De invoerrechten op Japanse auto’s blijven voorlopig ongewijzigd, al wordt daarover later verder onderhandeld.

Nerveus

Trump had ook een eerste ontmoeting met de nieuwe Britse premier Boris Johnson en beloofde dat er snel na de brexit een “zeer groot handelsakkoord - het grootste ooit” zal komen tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk. Johnson is volgens Trump de juiste man om de brexitsaga tot een goed einde te brengen. “Hij is de man die nodig is om het werk gedaan te krijgen.”

De leiders van de belangrijkste industrielanden zijn echter bang voor de handelsoorlog die Trump momenteel voert met China. De markten reageren nerveus en de zaak dreigt grote gevolgen te hebben voor de wereldhandel. Maar Trump bindt niet in, al leek het even zo. Zondagochtend had de Amerikaanse president nog ‘ja’ geantwoord op vragen of hij die handelsoorlog niet betreurde. Maar volgens zijn woordvoerster Stephanie Grisham is dat antwoord verkeerd geïnterpreteerd. “Hij heeft er spijt van dat hij de douanerechten (voor de invoer van Chinese producten, red.) nog niet meer verhoogd heeft”.