Direct naar artikelinhoud
Vier vragenMarc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst na de Twitter-ban: ‘Dit is een pure intimidatiecampagne’

Marc Van Ranst.Beeld rv

De Twitter-account van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die er vaak scherp uithaalt naar N-VA en Vlaams Belang, is offline gehaald na een wel heel plotse rapporteringsgolf. Een ban van dertig dagen op Facebook is intussen opgeheven. ‘De gebreken van die platformen worden misbruikt om iemand monddood te maken.’

Volgens u gaat het om een gecoördineerde actie van extreemrechts. Welke bewijzen heeft u daarvoor?

Van Ranst: “In amper twee dagen tijd werd een aantal berichten gerapporteerd op Twitter en Facebook, sommige dateerden zelfs van een jaar geleden. Als men daarna online feestviert dat ze het voor mekaar hebben gekregen, en dan blijkt dat die berichten allemaal geaffilieerd zijn met Vlaams Belang, N-VA en Schild & Vrienden, dan kan je heel moeilijk tot een andere vaststelling komen. Dit is een pure intimidatiecampagne.”

“Ik heb verschillende screenshots verzameld van mensen die erover pochen op sociale media, bijvoorbeeld de voorzitter van de Vlaams Belang-jongeren (Vlaams parlementslid Bart Claes, MM) die een foto liet zien waar hij op het knopje drukt van rapporteren. Dan creëer je bewust dat effect. Dat is volgens mij net hetzelfde als er letterlijk toe oproepen.”

Bart Claes zelf ontkent alvast stellig die intentie. Volgens hem vergeleek u zijn kiespubliek met dieren in een post.

“Het ging om een reactie op een video waarin Vlaams Belang-jongeren ‘linkse ratten, rol uw matten’ zingen. Daarin beschreef ik hen op een David Attenborough-achtige wijze als ‘Homo Vlaamsnationalisticus’ – wat overigens ‘mens’ betekent. Dat Claes die humoristische verwijzing aangrijpt om zijn punt te maken, getuigt niet van ironie maar van hypocrisie. Het zijn net de jongeren in het filmpje die een deel van het kiespubliek als ongedierte bestempelen, als ware het een onschuldig kampliedje zoals ‘De Blauwvoet’. En dat is het niet.”

U kan niet ontkennen dat u vaak het randje opzoekt in uw berichten richting N-VA en Vlaams Belang. Als u nu tweet dat het ‘beschaafder moet’, is dat dan ook een hand in eigen boezem steken?

“Ik zoek inderdaad vaak het randje op, maar ga er nooit over. De vijf gerapporteerde Facebook-berichten die tot die ban hebben geleid, bewijzen dat. Zondag bleef er na revisie door het platform maar ééntje over: een reactie op Theo Francken die een actie tegen pesten steunde, vlak nadat hij mij ‘dokter haat’ had genoemd. Ik had geschreven: ‘O de ironie ...’ Als dat niet meer mag, kunnen ze het feestje helemaal opdoeken.”

“Wanneer in Charlottesville mensen met swastika’s rondlopen, dan ga ik die nazi’s noemen. Bepaalde zaken mogen en moeten benoemd worden, dat vindt Vlaams Belang trouwens zelf ook. Een pittig debat met hen vind ik dus geen enkel probleem, vandaar dat ik afkeur dat mensen nu oproepen om ook berichten van N-VA of Vlaams Belang te rapporteren. Maar het pure schelden en de doodsbedreigingen, die ik zelf ook ontvang, gaan er los over.”

Intussen is de ban op Facebook opgeheven, bij Twitter wacht u nog op reactie. Verwijt u die platformen iets?

“Neen. Ze hebben het niet makkelijk in die vijver vol bagger en proberen het kopje boven water te houden met algoritmen, want er zijn onvoldoende mensen om dat allemaal na te lezen. Dat houdt helaas gebreken in. Ik klaag ronduit de mensen aan die zulke gebreken misbruiken om iemand monddood te maken, gewoon omdat die een boodschap brengt die hen niet aanstaat.”