Direct naar artikelinhoud

Tiende Europese titel Nederlandse hockeysters

De Nederlandse hockeysters hebben voor de tiende keer de Europese titel veroverd. De ploeg van bondscoach Alyson Annan rekende in de finale van het toernooi in Antwerpen af met Duitsland en won met 2-0. 

Eva de Goede met de beker na het behalen van de Europese titel.Beeld ANP

Als aanvoerder mocht Eva de Goede zondag voor het eerst van haar leven een hoofdprijs in ontvangst nemen op een titeltoernooi. Terwijl bier en gouden snippers door de lucht vlogen, ging het bijna mis. Ze liet de EK-­bokaal door haar handen glippen, maar wist hem nog net op te vangen.

“Dat zou wel een blooper geweest zijn, ja,” zei De Goede later. “Mag je eindelijk de beker omhoog houden, laat je hem vallen… Ik had allemaal bier en snippers in mijn ogen en kon niks meer zien. Ik heb de beker toen maar heel snel aan Laurien Leurink gegeven.”

Voor De Goede (30) was het een bijzondere Europese titel. Na de Olympische Spelen van Rio nam ze een sabbatical. Ze ging een jaar naar haar vriend in Zuid-Afrika en wilde fysiek en mentaal bijkomen van tien jaar tophockey. In 2017 keek ze vanaf de zijlijn toe hoe Oranje in Amstelveen Europees kampioen werd. Korte tijd later sloot ze weer aan bij de ploeg van bondscoach Alyson Annan en sinds eind vorig jaar is ze aanvoerder. “Ik durf nu wel te zeggen dat mijn sabbatical de redding is geweest voor mijn carrière. In Zuid-Afrika kwam ik tot het besef dat ik nog niet klaar ben met hockey. Het is waanzinnig om weer Eva het hockeymeisje te zijn.”

De 227-voudig international beleefde een seizoen om van te water­tanden. Na de wereldtitel van 2018 veroverde ze met Amsterdam het landskampioenschap. Begin dit jaar werd ze bovendien uitgeroepen tot beste speelster ter wereld.

Olympisch ticket

De Goede was in de met 2-0 gewonnen finale tegen Duitsland gisteren nadrukkelijk aanwezig. Na 12 minuten draaide ze slim weg en bereikte met een splijtende pass Kelly Jonker in de cirkel, die met een schitterende tip-in de 1-0 maakte. De ploeg wist in de eerste helft slechts weinig kansen te cre­ëren, maar gaf ook niets weg.

De kwalitatief matige wedstrijd bleef spannend, doordat Nederland verzuimde de 2-0 te maken. Kleine kansen waren er na rust voor Frédé­rique Matla, Marijn Veen en Jonker. Pas in de allerlaatste minuut, toen Duitsland zijn keeper al had geofferd voor een extra veldspeler, zorgde Lidewij Welten voor de bevrijdende 2-0 na een prima uitgespeelde counter.

Met de tiende Europese titel, op een toernooi dat met twee gelijke spelen moeizaam was begonnen, veroverde Oranje ook een olympisch ticket. In Tokio jaagt Nederland volgend jaar op de enige prijs die het nu niet in bezit heeft. Daar moet de pijnlijk verloren finale van 2016 worden uitgewist.