Online24.08.2019

Met Google Foto’s doorzoek je tekst in foto’s


Google Lens heeft een krachtige OCR-filter voor optische tekenherkenning. Hiermee is het mogelijk om tekst uit elke afbeelding te herkennen en te doorzoeken. Deze maand wordt de functie toegevoegd zodat vanaf dan tekst in afbeeldingen doorzocht kan worden.

De functie werd aangekondigd door het officiële Twitter-account nadat de functionaliteit door een gebruiker was opgemerkt. In Google Foto’s is het al mogelijk om objecten, gebeurtenissen, mensen of huisdieren te herkennen, mits hun gezichten gelabeld zijn. Daarbij gebruikt de app GPS-gegevens in afbeeldingen om locatiequery’s mogelijk te maken.

Tekst in afbeelding

Het is nu mogelijk om met Google Foto’s teksten in afbeeldingen te doorzoeken. Zoek je op een woord dan verschijnen in de zoekresultaten alle afbeeldingen waarin dat woord zichtbaar is. Maakt niet uit hoe klein, groot of welke hoek. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor het doorzoeken van schermafbeeldingen.

Maar het werkt natuurlijk ook handig qua documenten, wachtwoorden en alle andere tekstuele zaken die je hebt bewaard door middel er een foto van te maken. Deze mogelijkheid biedt Google Foto’s voor zowel de apps op Android en iOS en ook voor de webclient.

Op dit moment wordt de functie uitgerold en zou binnen afzienbare tijd voor iedere gebruiker beschikbaar moeten zijn.