Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws. Kno-artsen maken zich grote zorgen, want zij zien de gehoorproblemen met jongeren toenemen.

Zorgen

Kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam is bang dat er over een jaar of twintig een hele generatie met gehoorschade is. „Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50."

Ook de vereniging van Kno-artsen maakt zich ernstig zorgen, laat ze weten aan RTL Nieuws. „Er moet meer bewustwording komen onder mensen”, vindt de vereniging.

Te harde muziek

Het grote misverstand volgens Van der Borden en andere Kno-artsen, is dat mensen denken dat je alleen gehoorschade krijgt van té harde muziek. „Het langdurig luisteren op een lager volume is net zo schadelijk als kort luisteren op hoog volume", benadrukt Van der Borden.

Hoewel er op koptelefoons en oortjes een begrenzer zit, die een waarschuwing geeft voor gehoorschade als de gebruiker boven de 85 decibel wil gaan, is die grens niet voor iedereen veilig. Hoelang je kunt luisteren zonder schade op te lopen, verschilt per persoon. Hoelang je ‘veilig’ naar een bepaald aantal decibel kunt luisteren is dan ook niet te zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.