Luister naar

Actie in medsiche wereld voor betaling van alle coassistenten

Nieuws
De actie voor gelijke betaling van alle coassistenten krijgt steun van de KNMG, waarin de meeste artsen in Nederland zijn georganiseerd.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 23 augustus 2019 om 03:00

Amsterdam

Nu is het zo dat de coassistenten in de academische ziekenhuizen wel betaald krijgen voor hun stage en training (net zoals bijvoorbeeld een stagiair van een lerarenopleiding, of een wiskundestudent die werkcolleges geeft), maar hun collega’s in de minder grote en belangrijke hospitalen niet. Ook al gaat het vaak maar om honderd euro per maand, dat schept een ongelijkheid waartegen de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) donderdag de actiedag #breekeenlansvoordeco belegde.

De actie wordt ondersteund door de Artsenfederatie KNMG. KNMG-voorzitter René Héman: ‘Met een 50-urige werkweek, vaak veel reistijd en daarnaast veel studie-uren is er voor co­assistenten geen ruimte voor een bijbaan. Ik vind het belangrijk dat de geneeskundestudie voor iedereen toegankelijk blijft.’ Ook Michel Tebbes, woordvoerder van de Geneeskundestudentenvereniging, steunt het ‘breek een lans’-initiatief.

In januari klonk er in het blad Medisch Contact echter een ander geluid. Saskia van Run opperde het idee om de ‘co’s’ hun vergoedingen te laten overmaken aan doelen binnen de Nederlandse gezondheidszorg die dat geld harder nodig hebben. ‘Ik ben van mening dat geld in de vorm van een stagevergoeding bij de algemene co­assistent niet op zijn plek is.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.