Van wie is Nederland?

Betaalbare huurwoningen zijn schaars en de prijzen stijgen rap. Dat roept de vraag op: van wie is Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen van het land?

Buitenlandse beleggers veroveren de Nederlandse huizenmarkt. Woningcorporaties verkopen juist en kleine particuliere huizenkopers slaan hun slag. Vastgoedhandelaren en pandjesbazen dicteren op veel plekken de huurprijzen. Doorsnee huurders komen daardoor moeilijk aan een geschikte woning. Vooral huurders met een modaal inkomen komen in de knel, een sociale huurwoning zit er vaak niet meer in, de schaarse huurwoningen in de vrije sector zijn veel duurder.

De Volkskrant deed daarom onderzoek naar de 300 grootste bezitters van huurhuizen. Hier brengen we in kaart wie de belangrijkste verhuurders van Nederland zijn en wie in de tien grootste steden de meeste huurhuizen bezitten.

Nederland telt momenteel 7,7 miljoen woningen, waarvan 4,4 miljoen koopwoningen en 3,3 miljoen huurwoningen.

Woningcorporaties zijn nog altijd de belangrijkste aanbieder van betaalbare huurwoningen. Zij bezitten ruim 2,3 miljoen huurwoningen in Nederland.

Maar de invloed van corporaties loopt gestaag terug. Huurwoningen in de vrije sector, duurder dan €720,42, mogen alleen in handen zijn van commerciële aanbieders. Corporaties hebben daarom de afgelopen jaren duurdere huurwoningen verkocht. Particuliere verhuurders en beleggers winnen terrein en kopen woningen bij. Ook in onze top 300 zien we dit beeld.

We zien twee verschillende soorten commerciële vastgoedeigenaren; de beleggers en de particuliere verhuurders. Beleggers zijn partijen zoals verzekeraars en pensioenfondsen die namens anderen geld investeren in vastgoed. Van deze groep is Vesteda in Nederland verreweg de grootste.

Foto: Rein Janssen, m.m.v. SIS Cakery

Veroveren de buitenlandse beleggers inderdaad de Nederlandse vastgoedmarkt? We zien in onze top 300 elf buitenlandse beleggers. Het Zweedse Heimstaden is het grootst en bezit bijna 10.000 woningen. Ook Belgische investeerders zijn flink actief in Nederland.

Orange Capital is een Nederlands bedrijf, maar zij beleggen voornamelijk Amerikaans en Singaporees kapitaal.

Naast de investeerders zijn er ook veel particuliere verhuurders. De tien grootste particuliere verhuurders hebben samen 35 duizend woningen met een straatwaarde van 7,8 miljard euro. Ondernemers als Aat van Herk, Harry Hilders en de familie Grouwels hebben hun bezit in tientallen jaren helemaal zelf opgebouwd.

Veel van de commerciële partijen investeren in studentenhuisvesting. Waar dit vroeger het domein was van de woningcorporatie hebben de afgelopen jaren vooral private investeerders studentenwoningen bijgebouwd. Er zijn 12 huiseigenaren in de top 300 waar de gemiddelde woonoppervlakte minder is dan 30m2. Dit zijn vrijwel altijd studentenwoningen.

Vooral in de steden zijn commerciële verhuurders actief, maar er zijn wel grote verschillen. In Amsterdam en Utrecht bezitten private beleggers veel huurwoningen. Groningen telt opmerkelijk veel particuliere eigenaren. En in Den Haag zijn de grootste particuliere vastgoedondernemers Aat van Herk en Harry Hilders actief. Bekijk zelf wie in elf grote steden de grootste huurbaas is.

expanded Amsterdam
expanded Arnhem
expanded Breda
expanded Den Haag (gemeente)
expanded Eindhoven
expanded Groningen (gemeente)
expanded Haarlem
expanded Maastricht
expanded Rotterdam
expanded Tilburg
expanded Utrecht (gemeente)

Top 300 eigenaren

Zelf je eigen verhuurder opzoeken, of alle vastgoedeigenaren beter leren kennen, bekijk dan zelf onderstaande Top 300 van vastgoedeigenaren. Naast de naam, het type eigenaar, het aantal woningen en de waarde van de huizen, is ook te zien in welke gemeente deze eigenaar de meeste woningen heeft.

Meer lezen: Van wie is Nederland?

Particuliere vastgoedeigenaren drukken steeds groter stempel op Nederlandse woningmarkt

Grote particuliere vastgoedeigenaren winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. Lees het belangrijkste nieuws uit ons onderzoek naar de woningmarkt.

Wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?

Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering? Lees de analyse.

Ineens heeft mevrouw Van den Berg een hogere huur dan de buren

Flat Octant in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het klein. De laatste jaren zijn de 98 appartementen verkocht, gesplitst en weer doorverkocht aan diverse eigenaren. En die hebben niet altijd het beste met de bewoners voor.

Bikkelhard, slim en liefst buiten beeld: Aat van Herk

Voor Aat van Herk (68) gaan de zaken altijd door. Zijn directe aanpak en goede neus voor investeringen maken hem tot de grootste particuliere verhuurder van Nederland.

Rustig afwachten loont in het vastgoed, weet ondernemer Piet Grouwels

Piet Grouwels, oprichter van het gelijknamige vastgoedbedrijf uit Maastricht, geeft nooit interviews. Dat komt niet doordat de 77-jarige Limburger publiciteitsschuw is, vertelt zijn directeur Piet Bougie. ‘Maar wat je zegt wordt toch altijd verkeerd uitgelegd. En jezelf op de borst kloppen, daar schiet je weinig mee op.’

Van slechtste tot beste verhuurder van Nederland

Vastgoedondernemer Henk Stienstra, vaak omschreven als ‘de rijkste Limburger’ overleed woensdag op 78-jarige leeftijd. De op een na grootste particuliere woningbezitter van het land werd zowel tot slechtste als beste verhuurder van Nederland verkozen.

Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoort

Prins Bernhard van Oranje jr. staat sinds 2017 te boek als de vastgoedprins, maar ontbreekt in de ranglijst van de Volkskrant van grootste verhuurders van Nederland. Hij bezit immers geen honderden huurwoningen, zoals het beeld is, maar heeft iets meer dan 40 huurwoningen in volledig eigendom.

Verantwoording

Het onderzoek van de Volkskrant naar het vastgoedbezit van grote verhuurders in Nederland vindt zijn basis in een analyse die het kadaster op verzoek van deze krant heeft uitgevoerd. De Volkskrant heeft deze gegevens zoveel mogelijk gecontroleerd, bewerkt en aangevuld met informatie van marktpartijen.

Het kadaster heeft de analyse uitgevoerd door verschillende bestanden met elkaar te koppelen. Deze exercitie is complex omdat er aan percelen en woningen soms meerdere rechthebbenden zijn verbonden. De rechthebbende met de meeste eigendomsrechten is in eerste instantie gedefinieerd als hoofdeigenaar. In de gevallen waar het eigendomsrecht gelijk is onder eigenaren is door het kadaster een methode gebruikt om per woning tot één eigenaar te komen. De informatie van het kadaster is een inschatting van het werkelijke bezit en kan in de praktijk licht afwijken. De waarde van de woningen is een schatting op basis van de huizenprijs in de gemeenten waar eigenaren woningen bezitten. De leningen of hypotheken op de woningen zijn door de Volkskrant niet onderzocht.

De Volkskrant heeft op basis van de aangeleverde informatie een eigen classificatie gemaakt. Een lijst met woningcorporaties, een lijst van grote, institutionele beleggers en een lijst van particuliere huizenbezitters annex familie-vastgoedbedrijven. Als viel te achterhalen dat bv’s of nv’s tot dezelfde eigenaar behoren, zijn deze cijfers bij elkaar opgeteld. Als andere, meer betrouwbare informatie over huizenbezit beschikbaar was, bijvoorbeeld uit jaarverslagen, is deze informatie gebruikt.