Direct naar artikelinhoud

Hitteplan niet meer actief; lees alles terug over de extreme warmte

Hitteplan niet meer actief; lees alles terug over de extreme warmte
Beeld ANP

Op meerdere plekken in het land werden vorige week temperaturen boven de 40 graden gemeten. Lees alles over de extreme hitte terug in dit blog.

Live

  1. Hitteplan niet meer actief

    Het hitteplan van het RIVM is niet meer van kracht omdat het in de meeste delen van het land weer is afgekoeld.

    Het Nationaal Hitteplan werd vorige week dinsdag voor heel Nederland ingesteld. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland, met temperaturen van boven de 40 graden.

    Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.

  2. Code oranje in heel Nederland opgeheven

    Het KNMI heeft iets na 22.30 uur code oranje opgeheven voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Geldeland. 

    Voor de drie laatste provincies geldt nog wel code geel omdat daar zondag de maximumtemperatuur kan oplopen tot 30 graden.

    In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, was sinds dinsdag code oranje van kracht wegens de extreme hitte. In het zuiden van het land was het zaterdag in het begin van de dag al code geel, omdat het na stevige regenbuien een stuk koeler werd.

    Nederland had deze week te maken met een historische hitte. Woensdag en donderdag werden voor het eerst sinds het begin van de metingen temperaturen van boven de 40 graden vastgesteld.

  3. Regionale 'superhittegolf' een feit

    Doordat het kwik in het Gelderse Hupsel zaterdag aan het eind van de ochtend is gestegen naar 30 graden, is een zogenoemde 'superhittegolf' een feit. Dat meldt Weeronline.

    Van een superhittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer. De term is in het leven geroepen door Weeronline, om onderscheid te kunnen maken tussen 'gewone' en extreme hittegolven.

    In De Bilt komt de temperatuur zaterdag uit rond de 30 graden. Wordt dat inderdaad gehaald, dan is ook daar sprake van een superhittegolf. Het zou de eerste officiële - in De Bilt gemeten - superhittegolf betekenen. 

    Vorig jaar beleefde Arcen van 23 tot en met 27 juli een superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt.

  4. Nog steeds code oranje in delen van het land

    Hoewel zaterdag de temperaturen niet meer zo hoog zijn als de afgelopen dagen is wegens de aanhoudende hitte in een groot deel van het land nog steeds code oranje van kracht, meldt het KNMI.

    De waarschuwing geldt voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen. In het westen en noorden van het land wordt het 30 graden. In het oosten kunnen de temperaturen oplopen tot 34 graden, aldus het weerinstituut.

    In het zuiden van het land is het zaterdag na stevige regenbuien een stuk koeler met maxima tussen de 22 en 28 graden. Het KNMI waarschuwt zaterdagmiddag en -avond voor stevige onweersbuien in het zuiden met kans op windstoten van circa 60 kilometer per uur met hagel en veel regen in korte tijd. Hiervoor is code geel van kracht.

  5. Zaterdag minder intercity's om hitte

    De Nederlandse Spoorwegen zetten ook zaterdag minder intercity's in vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen. Donderdag en vrijdag reden daarom op een aantal trajecten minder treinen.

    Volgens de NS wordt het zaterdag ook nog zeer warm. De intercity's op de trajecten Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Eindhoven-Sittard en Amsterdam-Haarlem-Den Haag Centraal rijden minder vaak dan normaal op zaterdag. Dat geldt ook voor de intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam.

    De NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen.

  6. Bruggen Amstelroute langer dicht

    De Hortusbrug, Berlagebrug, Zeilstraatbrug, Overtoombrug, Kinkerbrug, Wiegbrug en Willemspoortbrug blijven langer dicht door de hitte. Ze zijn nog niet genoeg afgekoeld. Tot morgenochtend 10 uur zullen ze niet opengaan voor het scheepvaartverkeer.

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. 'Lokale buien kunnen gladde wegen veroorzaken'

    Omdat na een week droogte en extreem hoge temperaturen vrijdag lokaal pittige regenbuien worden verwacht, kunnen wegen glad worden. Olieresten, rubberresten en stofdeeltjes hebben zich opgehoopt op het wegdek. In combinatie met regenwater zorgt dat voor een dunne, gladde, slijmerige laag.

    Vorig jaar juli raakten de wegen spekglad door opschuimen, zoals Rijkswaterstaat het noemt. Maar toen had het een volle maand niet geregend. "Dit keer maar een week. Afgelopen zaterdag heeft het nog flink geregend. We verwachten dat het niet zo erg wordt als toen," zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Die komt dan ook niet met een algemene waarschuwing. Het is wel raadzaam de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

  8. Warmste 26 juli ooit gemeten

    Opnieuw sneuvelt een officieel datumrecord. In De Bilt werd het in de loop van de vrijdagmiddag 36 graden, meldt Weeronline. Het oude record stond op 35,7 graden en werd vorig jaar gemeten.

    De records van donderdag zullen vrijdag waarschijnlijk net niet gebroken worden. Het warmterecord van Nederland staat op 40,7 graden en werd donderdag gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt was het donderdag de warmste dag ooit met 37,5 graden.

  9. NS: minder intercity's door hitte

    De Nederlandse Spoorwegen hebben vrijdag het aantal intercity's verder teruggeschroefd vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen, meldt een woordvoerder.

    Reden er donderdag op twee trajecten minder intercity's (Amsterdam-Rotterdam en Amsterdam-Sittard), vrijdag komen daar vier trajecten bij: Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Den Haag (via Haarlem), Duivendrecht-Lelystad en Schiphol-Nijmegen (via Utrecht).

    Van en naar Zandvoort zet NS - ook vanwege het warme weer - juist meer treinen in. Tot 22.00 uur rijden er vrijdag vier in plaats van twee treinen per uur. "Mensen kunnen na hun werk dus wat makkelijker met de trein naar het strand en strandgasten kunnen daar ook wat langer van het zonnige weer genieten," aldus de woordvoerder.

  10. NVWA controleert extra op veetransport

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het 'Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen' met drie dagen verlengd tot en met zondag. Aanleiding zijn de verwachte aanhoudende hoge temperaturen.

    Inspecteurs van de NVWA voeren extra controles uit om te zien of veehouders zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Ook worden veetransporteurs extra gecontroleerd.

    De veesector heeft afspraken gemaakt dat dieren niet mogen worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. "Deze norm in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen geldt bij aanvang en onderweg en is dus niet afhankelijk van de temperatuur bij het KNMI in De Bilt. Bedrijven moeten hier tijdens warme dagen dus extra aandacht voor hebben bij het plannen van veetransporten," aldus de NVWA.

    Het dierentransport bestaat vooral uit de gang van de boerderij naar het slachthuis. Om tijdens het transport en tijdens het wachten in de vrachtwagen bij het slachthuis de heetste periode van de dag en temperaturen boven de 35 graden te vermijden, passen veel slachthuizen hun slachttijden aan.

  11. Slapers op terrassen strandtenten bekeurd

    De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Scheveningen dertien mensen op de bon geslingerd die op het strand en op terrassen van strandtenten lagen te slapen. Een persoon lag volgens de politie 'doodleuk' ín een strandtent te dutten. Een ander had bij meerdere strandtenten kussens weggehaald en lag hieronder te slapen.

    Volgens een politiewoordvoerder zijn strandtenten eigen terrein van horeca-eigenaren. "Daar mag je niet zomaar op slapen." Maar ook op het strand overnachten is niet toegestaan, zo staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

    Waarom de politie met het oog op de hitte voor de strandslapers niet met de hand over het hart kon strijken, weet de politiewoordvoerder niet. "Ik weet de omstandigheden niet precies, maar soms veroorzaken mensen overlast en kan dat een reden zijn om ze toch te bekeuren."

  12. Kans op problemen spoor door hitte groter

    Doordat het in Nederland voor de derde dag op rij heet is, stijgt de kans op problemen met de trein, het spoor of de technische onderdelen daaromheen. Dat twittert Bartho Boer, de directeur communicatie van de NS.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Donderdag schrapte de NS op twee trajecten een aantal ritten. Systemen hadden storingen gekregen doordat treinen urenlang bloot waren gesteld aan extreme temperaturen. Daardoor was minder materieel beschikbaar. 

    Vrijdag is de NS de dag begonnen met een punctualiteit van 93 procent, aldus Boer. 'Iets minder dan gisteren, maar wel dankzij hard werken van onze monteurs vannacht,' twittert hij. Zo zijn airco's gemaakt en onderdelen vervangen. Extra personeel staat klaar om problemen het hoofd te bieden.

    Absolute prioriteit is om mensen uit de trein te halen als daar iets mee gebeurt en daardoor voor langere tijd stil staat, zegt Boer. Hij adviseert treinreizigers onder meer voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor actuele informatie.

  13. Warmste nacht ooit gemeten

    De nacht van donderdag op vrijdag is de warmste nacht die ooit is gemeten. In De Bilt bleef het kwik aan het eind van de nacht, doorgaans het koelste moment, steken op 22,9 graden. Het was de eerste officiële tropennacht van dit jaar en de zevende sinds 1901, meldt Weeronline. Eerder deze nacht was het in De Bilt nog 28 graden.

    Op veel plaatsen kwam de temperatuur aan het eind van de nacht niet onder de 20 graden. In De Bilt werd het dus 22,9 graden, op een aantal plaatsen was het nog warmer met als hoogste minima 25,6 in Deelen en 25,1 in Volkel.

    De oude warmterecords stonden op 27 juli vorig jaar. Toen werd het in De Bilt niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record stond op naam van Deelen. Daar werd het niet kouder dan 24,4 graden. Daarmee zijn afgelopen nacht de absolute warmterecords verbroken.

    Het KNMI handhaaft voor deze vrijdag de waarschuwing voor extreme hitte. De code oranje ging dinsdag in voor heel Nederland behalve de Wadden.

  14. Hittegolf midden in de nacht al een feit

    Doordat het kwik in de nacht van donderdag op vrijdag niet onder de 25 graden is gezakt, is er officieel sprake van een hittegolf. Vrijdag is namelijk de vijfde dag op rij dat het warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden is geweest.

    Volgens MeteoGroup werd om 02.00 uur een temperatuur van 28 graden gemeten in De Bilt. Daardoor is een hittegolf in Nederland een feit. Op andere plekken was het nog warmer. Bij Schiphol kwam het kwik 's nachts zelfs boven de 30 graden uit. Volgens MeteoGroup is dat nooit eerder voorgekomen.

    De hittegolf begon maandag toen het in De Bilt 26,4 graden werd. Daarna volgden 31,9 graden op dinsdag, 36,4 op woensdag en 37,5 op donderdag. Weeronline verwacht dat vrijdag de temperatuur in De Bilt zal oplopen tot 36,8 graden en ook zaterdag het nog zo'n 26 graden wordt. Daarna zal de temperatuur onder de 25 graden zakken, waarmee een einde komt aan de hittegolf.

    Regionaal was in Twente en Maastricht donderdag al sprake van een hittegolf. Volgens Weeronline voldoen alleen het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en Vlissingen niet aan de definitie.

    Het weerbureau denkt dat in het oosten zelfs een superhittegolf mogelijk is, een term die Weeronline vorig jaar in het leven heeft geroepen. Daarvoor moet de temperatuur vijf dagen op rij boven de 30 graden komen, waarbij het drie keer 35 graden of meer wordt.

  15. Nieuw hitterecord Parijs: 42,6 graden

     Voor het eerst sinds de temperaturen in Parijs in 1873 systematisch worden bijgehouden, is er een temperatuur van 42,6 graden gemeten. Hiermee gaat een stokoud record uit de boeken. Eind juli 1947 werd in de Franse hoofdstad 40,4 graden gemeten.

    Meteorologen verwachtten het record al. Ze sloten niet uit de het kwik donderdag tot 43 graden zou stijgen, maar dat lukte net niet.

    Eind juni werd in het plaatsje Verargues in het zuiden van Frankrijk het nationale hitterecord van 44.1 graden uit 2003 al ruim verbeterd. De maximumtemperatuur steeg er tot 46 graden.

  16. Temperatuur daalt heel langzaam, tropische nacht op komst

    Na een historisch hete dag gaat Nederland ook een tropische nacht tegemoet. Vannacht wordt het in het hele land niet kouder dan 20 graden. In Amsterdam kan de temperatuur zelfs op 25 graden blijven steken.

    “Het koudste punt wordt bereikt rond 6.15 uur, maar de rest van de nacht is het veel warmer,” zegt Jaco van Wezel van Weeronline. De voorspelling is dat het om 03.00 uur nog plusminus 28 graden is in de stad.

    Volgens Van Wezel is zo’n warme nacht in Amsterdam uniek. “Het aantal tropische nachten in de stad zijn op een hand te tellen.” 

    Het is nog de vraag of er vannacht ook weer temperatuurrecords worden verbroken. “De afgelopen nachten waren uiteindelijk ook net wat kouder dan we van tevoren hadden voorspeld.”  

    Tip: Zo kom je tijdens een hittegolf ongeschonden de nacht door

  17. Overzicht recordtemperaturen

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. In 8 plaatsen in Nederland steeg het kwik boven de 40 graden

    Op acht plaatsen zijn vandaag temperaturen van meer dan 40 graden gemeten. Het gaat om Gilze-Rijen (40,7), Eindhoven (40,4), Woensdrecht (40,2), Hupsel (40,4), vliegbasis Twenthe (40,2), Westdorpe (40,4), Wilhelminadorp (40,1) en Arcen (40,2).

    Ook in de omgeving van Amsterdam werd een nieuw record gevestigd. Op het weerstation bij Schiphol - het dichtstbijzijnde meetpunt voor Amsterdam - is 36,6 graden gemeten. Een nieuw record.

  19. Kinderen op kampeerboerderij onwel door hitte

    Zestien kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht nadat ze door de hitte onwel waren geworden op een kampeerboerderij in Leusden. Dat meldt de politie Utrecht.

    Vijftien kinderen zijn naar het UMC Utrecht gebracht en een naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

    Op de boerderij werden in totaal twintig kinderen onwel. De hulpdiensten rukten met veel materiaal uit naar de YMCA kampeerboerderij aan de Paradijsweg. Ook werd een traumahelikopter opgeroepen.

  20. Ook hitterecord in Duitsland

    Ook in Duitsland is donderdag een hitterecord gesneuveld. In de plaats Lingen, net over de grens bij Twente, werd een temperatuur van 41,6 graden gemeten. Het is niet zeker dat het daarbij blijft, want de Duitse weerdienst DWD verwacht dat het kwik nog verder stijgt.

    Het oude record stond op naam van de plaats Kitzingen in Beieren. Daar was het vier jaar geleden 40,3 graden. Behalve Lingen kwamen ook enkele andere steden donderdag boven dat record uit. Zo was het 40,7 graden in Bonn. In Geilenkirchen, aan de grens met Zuid-Limburg, werd een temperatuur van 40,5 graden geregistreerd.

  21. 4000 kippen dood door hitte

    Zo'n vierduizend kippen zijn donderdag om het leven gekomen als gevolg van de hitte in stallen aan de Graven in Neer, vlakbij Roermond. De brandweer is uitgerukt om de zeven stallen met in totaal 140.000 kippen te koelen. Dit omdat de eigen ventilatie in de stallen de hitte niet meer aankan, laat de brandweer weten.

    Het gaat om zes weken oude vleeskuikens, die in stallen staan met elk 12.000 tot 30.000 kippen. Woensdag al was de kritische grens van 34 graden in de stallen overschreden, aldus de woordvoerder van de brandweer. "Bij meer dan 34 graden kunnen de hartspieren van de dieren het begeven," zei de woordvoerder.

    De brandweer spuit water op de daken zodat binnen de temperatuur daalt. "Hoe lang we hier kunnen blijven hangt natuurlijk wel af van de vraag of we straks naar een bosbrand moeten."

  22. Het regent records: 40,7 graden in Gilze-Rijen

    En opnieuw is het Nederlandse record gebroken. Volgens Weerplaza is in Gilze-Rijen, waar eerder 40,4 graden werd gemeten, nu een temperatuur bereikt van 40,7 graden.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Beeldserie: Zo warm is het in Amsterdamse huizen

    Voor een beeldserie vroeg Het Parool lezers om foto’s van thermostaten in Amsterdamse woningen. Bekijk hier een verzameling van de meest opvallende inzendingen, oplopend in temperatuur. 

    Het absolute record is voor Lewis van Breda, op zijn zolderkamer in de binnenstad van Amsterdam werd het maar liefst 50 graden.Beeld Lewis van Breda
  24. Op steeds meer plekken boven 40 graden

    Op meerdere plaatsen in ons land is grens van 40 graden verbroken. Zowel op de vliegbasis in Twente, als in Hupsel is 40,2 graden Celsius gemeten, meldt Weerplaza.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Weer een nieuw record: 40,4 graden

    De temperatuur blijft maar stijgen in Gilze-Rijen. De hittegrens van 40 graden is officieel verbroken. 40,4 graden is het nieuwe officiële record.

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. KNMI trekt hitterecord Deelen in, wel record in Gilze-Rijen

     Het KNMI heeft de recordtemperatuur die donderdagmiddag in Deelen bij Arnhem werd gemeten, ongeldig verklaard. Het weerstation daar registreerde een temperatuur van ongeveer 42 graden, maar die meting klopt hoogstwaarschijnlijk niet. Het KNMI onderzoekt nog wat er aan de hand is en waardoor het weerstation 'niet naar behoren functioneerde'.

    Het hitterecord is alsnog gebroken, maar dan door Gilze-Rijen. Om 14.40 uur werd daar een temperatuur van 39,4 graden gemeten en inmiddels heeft het kwik 39,7 graden bereikt.

    Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar werd het woensdag 39,3 graden.

  27. Onderzoek naar 'snelle stijging' hitterecord

    Het KNMI doet onderzoek naar de hoge temperatuur die donderdagmiddag werd gemeten op het weerstation van Deelen bij Arnhem. Rond 14.00 uur steeg het kwik in korte tijd naar ongeveer 42 graden, de hoogste temperatuur die ooit in Nederland zou zijn gemeten. "Het steeg ongeloofwaardig snel. We willen weten of het station naar behoren functioneert", zegt een woordvoerder van het weerinstituut.

  28. Nieuw hitterecord: 41,7 graden

    Het record van de hoogste temperatuur ooit in Nederland is na één dag al gebroken. In Deelen bij Arnhem werd donderdag een temperatuur van 41,7 graden gemeten, meldt het KNMI.

    Het oude record stond op naam van Eindhoven. Daar was het woensdag 39,3 graden. In Gilze-Rijen was het kort ervoor 39,2 graden geworden.

  29. Record van boven 40 graden gemeten in België

    De temperatuur in België blijkt woensdag al boven de 40 graden te zijn gestegen. In de plaats Angleur in de provincie Luik is 40,2 graden gemeten, maakt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het Belgische weerinstituut KMI, bekend.

    'Na validatie van de waarnemingen van de klimatologische stations van het KMI: hoogste temperatuur van 24 juli en nieuw nationaal record in Angleur met 40,2 graden,' twittert de nationale weerman Dehenauw.

    Woensdag maakte het KMI eerst bekend dat het hitterecord was gebroken nadat 38,9 graden was gemeten in het dorp Kleine Brogel in Belgisch Limburg, en later dat de temperatuur daar was opgelopen tot 39,9 graden.

    Er is wel enige verwarring over de Belgische hitterecords. Het officiële nationale hitterecord staat op 36,6 graden, gemeten in Ukkel in 1947. Daar staat het hoofdkantoor van het meteorologische instituut. Volgens Dehenauw worden de temperaturen tegenwoordig op een andere manier geregistreerd, aan de hand van een gesloten thermometerhut in plaats van een open hut. Op deze nieuwe wijze werd in 2015 38,8 graden gemeten, tot woensdag de hoogste temperatuur.

  30. Nederlandse waterbedrijven roepen op tot matigen watergebruik

    Waterbedrijven in Nederland roepen de afnemers op om zuinig om te gaan met kraanwater. De bedrijven zien deze week een grote toename in het watergebruik. Er is volgens hen in Nederland voldoende drinkwater, maar tijdens piekuren 's morgens en 's avonds kan de vraag zo groot zijn dat de waterdruk wegvalt, zodat er bruin of minder water uit de kraan komt.

    Waterbedrijf Groningen heeft op de warme woensdag een extra gebruik van 36 miljoen liter kraanwater gemeten. Oasen, dat het drinkwater in Zuid-Holland verzorgt, zag het totale verbruik woensdag oplopen naar meer dan 140 miljoen liter water. Dat is voor dit bedrijf nog geen record, want op 1 juli 2015 werd 164 miljoen liter water gebruikt.

    Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland met 5,6 miljoen klanten in zeven provincies, is gemiddeld 30 miljoen liter water per dag extra gebruikt. De watervraag neemt op hete dagen met 40 procent toe. Vitens wijst erop dat een minuut korter douchen per dag bijna 2200 liter water per persoon per jaar bespaart. Gebruik van een waterbesparende douchekop levert nog eens 32 liter water per minuut douchen op.

    De waterbedrijven benadrukken dat Nederland moet leren om zuiniger te zijn met water. Als de zomers steeds vaker heel warm worden en er elke keer periodes zijn dat er veel meer water wordt gebruikt, zou Nederland in 2050 100 miljard liter extra kraanwater nodig hebben. Dat is onhaalbaar, volgens de waterleveranciers, en daarom moeten mensen er nu al aan wennen om op hete dagen goed op hun waterverbruik te letten.

  31. Warmste 25 juli ooit gemeten

    Voor de derde dag op rij sneuvelt een officieel dagrecord in De Bilt. Aan het eind van de ochtend uur werd het daar 31,8 graden, meldt Weeronline. Daarmee is het oude record van 31,6 graden, gemeten in 2006, uit de boeken. In het zuidoosten en oosten van het land is het nog veel warmer. De hoogste temperatuur tot dusver is gemeten in Hupsel in de Achterhoek met 34,6 graden.

    Donderdagmiddag warmt het nog veel verder op met tot aan de westkust maxima van 36 tot 38 graden en in het zuidoosten 39 à 40 graden. Daarmee wordt het kersverse absolute warmterecord van Nederland mogelijk na één dag al gebroken. Het record staat sinds gisteren op 39,3 graden en werd gemeten in Eindhoven.

    De Bilt telt dit jaar al tien datum-warmterecords. In februari werden er vier genoteerd, in juni drie en in juli tot dusver ook drie (23, 24 en 25 juli). Daarnaast werd op 18 februari nog het datum-warmterecord geëvenaard.

    Kouderecords zijn dit jaar nog niet voorgekomen. Op 23 september 2018 konden we voor het laatst een datum-kouderecord noteren. Een warmterecord op zich zegt niets over klimaatverandering, laat Weeronline weten, maar de verhouding tussen kouderecords en warmterecords zegt des te meer. In deze eeuw staan tot dusver tegenover elk kouderecord acht warmterecords.

  32. Smogalarm: luchtkwaliteit 'zeer slecht'

    Het RIVM heeft een 'smogalarm' afgegeven voor delen van Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De luchtkwaliteit wordt donderdag in delen van deze provincies 'zeer slecht' als gevolg van de vorming van ozon in de lucht.

    Volgens een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn de ozonconcentraties momenteel op het hoogste niveau in zeker tien jaar. De laatste keer dat het RIVM een smogalarm afgaf, was in de zomer van 2015. De enige andere keer was in 2006.

    Volgens het gezondheidsinstituut kan iedereen last krijgen van de luchtverontreiniging. Het RIVM adviseert mensen die klachten hebben om binnen te blijven, zolang het daar koel genoeg is. Zware lichamelijke inspanningen zouden beperkt moeten worden.

    Smog door ozon kan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een verslechtering van de longfunctie veroorzaken. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

    Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn.

    Bij zomersmog is er onder meer te veel ozon in de lucht. Dat wordt veroorzaakt na dagen met hoge temperaturen en weinig wind. Een smogperiode kan een paar dagen tot enkele weken duren. Of er sprake is van smog wordt vastgesteld door het meten van de hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht.

  33. Regionale hittegolf in Twente en Maastricht

    Voor de tweede keer dit jaar is er op regionaal niveau een hittegolf. In de loop van donderdagochtend liep het kwik op het weerstation Twente op tot 30,5 graden en in Maastricht is het 30,4 graden, meldt Weeronline.

    Om van een hittegolf te spreken, moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer zijn en moet op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden zijn. De hittegolf in Maastricht en Twente is begonnen op 18 juli en loopt nu acht dagen. In de loop van de ochtend wordt het ook op de weerstations Hupsel en Ell 30 graden, waardoor ook daar sprake zal zijn van een regionale hittegolf.

    Voor een officiële hittegolf is het waarschijnlijk wachten tot vrijdag. Dan wordt het naar verwachting 36 graden in De Bilt. Daarmee wordt het daar voor de vijfde keer op rij meer dan 25 graden en voor de vierde keer in deze serie meer dan 30 graden. Zodra de thermometer in De Bilt vrijdag 25 graden aanwijst kunnen we spreken van een officiële hittegolf.

    Het is de tweede keer dit jaar dat er op regionaal niveau sprake is van een hittegolf. De eerste keer was in juni in Noord-Brabant en Limburg. In het Limburgse Arcen duurde de hittegolf met 10 dagen (22 juni tot en met 1 juli) het langst. Tot een officiële hittegolf kwam het in juni nog niet.

  34. Kwart over 3, tijd voor ijsje nummer 7 in zorgcentrum De Venser

    Drinken, drinken en nog eens drinken. In woon-zorgcentrum De Venser in Zuidoost hebben ze er een dagtaak aan de bewoners door de hittegolf te loodsen, zo merkte verslaggever Malika Sevil. Lees haar reportage: ‘Twee glazen? Dat is veel te weinig!’

    Bij woonzorgcentrum De Venser in Amsterdam Zuidoost wordt er goed voor de ouderen gezorgd. Beeld Dingena Mol
  35. ‘Diertransport gaat tijdens hitte gewoon door’

    Het transport van varkens naar de slacht gaat ook tijdens het hitterecord van bijna 40 graden gewoon door. Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights bracht donderdag beelden van de aanvoer van varkens bij een slachterij van Vion in Boxtel naar buiten. Daarop is te zien hoe de dieren schuimbekkend naar adem happen.

    “Bij 37 graden in de schaduw en meer dan 50 in de zon reden de vrachtwagens, onder toeziend oog van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), ook na 12.00 uur nog gewoon de poort van het varkensslachthuis binnen,” zegt Erwin Vermeulen, campagneleider bij Animal RightsWat is een hitteprotocol waard als er ook rond het middaguur, van de warmste dag ooit nog varkens op de weg zitten?”

    Tijdens de hittegolf van een maand geleden deelden controleurs van de NVWA verschillende boetes uit aan veetransporteurs die het hitteplan met voeten traden. “Dit lijkt geen afschrikkende werking te hebben gehad,” zegt Vermeulen.

  36. Zo warm is het nu bij jou in de buurt

    Waar kun je het best heen vluchten om de hitte te vermijden? Op deze kaart vind je per meetstation de actuele temperatuur. Hoe groter de bol, hoe hoger de temperatuur. De kaart wordt elke tien minuten automatisch bijgewerkt met gegevens van het KNMI.

  37. Tropische dag met grote kans op nieuwe hitterecords

    Nederland maakt zich op voor de derde tropische dag op rij. Donderdag kan het nog heter worden dan de afgelopen dagen met temperaturen tussen de 34 en lokaal 40 graden, verwacht Weeronline.

    In de nacht van woensdag op donderdag bleef het kwik steken op zo'n 19 graden. Donderdagochtend schijnt de zon flink en loopt de temperatuur weer snel op. Rond het middaguur is het in het midden en zuiden al boven de 30 graden. In het noordwesten is het met zo'n 28 graden ietsjes koeler.

    In de loop van de middag stijgt de temperatuur verder, mogelijk naar recordhoogten. Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek kunnen te maken krijgen met 39, lokaal 40 graden. 

    In de rest van het land is het iets minder heet. Daar wordt het 36 tot 38 graden. In het uiterste noorden en noordwesten blijft het met 32 tot 34 graden het koelst. De wind waait uit het oosten en is matig. Het zuidwesten kan 's middags te maken krijgen met bewolking. Ook is er kans op een lokale onweersbui.

    In de avond koelt het iets af, maar het blijft lang warm. Rond zonsondergang is het nog 27 tot 32 graden.

    De kans is groot dat er donderdag opnieuw warmterecords sneuvelen. Woensdag was het de warmste 24 juli ooit in ons land. Ook werd na 75 jaar het Nederlandse hitterecord verbroken. In Gilze-Rijen werd een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Niet veel later werd het record afgepakt door Eindhoven waar de thermometer 39,3 graden aangaf.

  38. Donderdag mogelijk 40 graden

    Voor donderdag wordt opnieuw extreme hitte in Nederland verwacht. Volgens het KNMI kan het dan nog warmer worden dan het de afgelopen dagen al was, met plaatselijk in de zuidelijke provincies mogelijk 40 graden. De kans is dus groot dat er opnieuw warmterecords sneuvelen.

    Op de zonovergoten woensdag regende het al hitterecords in Nederland. Op veel plaatsen kwam met nieuws over een gebroken hitterecord en problemen die men door de warmte ondervond.

    Landelijk werd de hoogste temperatuur gemeten in Eindhoven; daar werd 39,3 graden. Eerder op de dag leek het alsof het in Gilze-Rijen het warmst zou worden, want daar werd 's middags een temperatuur van 39,1 graden gemeten. De Brabantse gemeente brak daarmee wel als eerste het stokoude hitterecord, dat dateerde uit 1944. Op 23 augustus van dat jaar werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden.

  39. 39,3 graden in Eindhoven

    Het Nederlandse hitterecord is woensdag gebroken. In Eindhoven werd om 17.00 uur een temperatuur van 39,3 graden gemeten, de hoogste temperatuur ooit in Nederland.

    Het bijna 75 jaar oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in het Overijsselse Warnsveld. "Het doet ons toch wel wat. Woensdagochtend dachten we dat het business as usual zou worden, maar het warmterecord laat ons niet koud," aldus het KNMI.

    Net achter Eindhoven kwamen het Brabantse Gilze-Rijen en de Limburgse plaatsen Arcen en Ell op de tweede plaats. In deze drie plaatsen werd het 39,2 graden. Gilze-Rijen was de eerste plaats die woensdag het oude record brak. Om 14.57 uur werd daar al een temperatuur van 38,8 graden gemeten.

    Ook in België sneuvelde het hitterecord en daar werd het nog wat heter dan in Nederland. In de plaats Kleine-Brogel, niet ver van de Belgisch-Nederlandse grens, steeg rond 16.00 uur het kwik naar 39,9 graden, meldt het Belgisch weerinstituut KMI, dat verwacht dat donderdag de grens van 40 graden wordt gepasseerd.

    Over een mogelijk nieuw hitterecord op donderdag wil het KNMI nog geen uitspraken doen: "Er zijn nog te veel onzekere factoren om tot een adequate verwachting te komen."

  40. Eindhoven pakt hitterecord af van Gilze-Rijen

    Gilze-Rijen heeft maar anderhalf uur mogen genieten van het Nederlandse hitterecord. In Eindhoven werd om 16.30 uur een temperatuur van 39,2 graden gemeten, de hoogste temperatuur ooit in Nederland. Het KNMI weet niet of de temperatuur nog verder kan stijgen.

    Gilze-Rijen kwam om 14.57 uit op 38,8 graden en steeg daarna door naar 39,1 graden.

    Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Dat sneuvelde na 75 jaar. "Het doet ons toch wel wat. Vanochtend dachten we dat het business as usual zou worden, maar het warmterecord laat ons niet koud," aldus het KNMI.

  41. Vuilnismannen vroeger aan het werk om hitte

    Vuilnisophalers gaan donderdag en vrijdag extra vroeg in de ochtend aan de slag. Dat moet er volgens de afvalbedrijven voor zorgen dat de vuilnismannen klaar zijn met hun werk voor de heetste uren van de dag aanbreken.

    "Vuilnis ophalen is zwaar werk. De afvalophalers lopen elke dag een flinke afstand. We willen dat ze bij deze extreme temperaturen niet te lang in de volle zon lopen," aldus een woordvoerder van afvalinzamelingsbedrijf Dar in Nijmegen.

    In onder andere Amstelveen, Den Haag, Hoeksche Waard, Ede en Renkum moeten particulieren hun kliko's of andere afvalbakken voor 07.00 uur aan de straat zetten. Dar is er in de regio Nijmegen nog eerder bij. Daar gaat de vuilnisdienst vanaf 06.00 uur langs de huizen.

  42. Familie Thate treurt niet om verbroken record

    "Het zij zo." Met die woorden hoort Henk Thate (82) uit Driebergen-Rijsenburg lachend aan dat het bijna 75-jarige warmterecord van zijn vader Jan woensdag is verbroken. "Hij zou er trots op zijn geweest dat het record zo lang is blijven staan. Maar hij, en wij als kinderen ook, gaan er niet om treuren dat het record nu is gebroken. Dat moest een keer gebeuren."

    Huisarts Jan Thate noteerde op 24 augustus 1944 een temperatuur van 38,6 graden in de officiële weerhut in zijn achtertuin in Warnsveld. "Dat ging toen nog allemaal met de hand. Mijn vader stuurde zijn logboeken door naar het KNMI. Vandaar dat pas later duidelijk werd dat er een absoluut record was gevestigd," vertelt zoon Henk.

    In Warnsveld is op 24 augustus een feestje wegens het jubileum van het record. Dat gaat gewoon door. Dochter Monica Thate (75) onthult op die dag een plaquette naast de tuin van haar voormalig ouderlijk huis. "Want het kleine Warnsveld heeft naamsbekendheid te danken aan het werk van huisarts Thate," aldus de organisatie.

    Vrijwel nergens in Europa is het warmterecord zo lang blijven staan. Alleen Ierland en Polen hebben nog oudere hitterecords.

  43. Ook in België is het hitterecord gesneuveld

    In België is woensdagmiddag het hitterecord uit 1947 verbroken. Het kwik steeg tot 38,9 graden in het dorp Kleine-Brogel in Belgisch Limburg, de hoogste temperatuur ooit gemeten in België, twittert nationaal weerman David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het Belgische weerinstituut KMI.

    Donderdag wordt het mogelijks nog warmer, tot 40 graden.Voor woensdag en donderdag had het KMI al voor het eerst in België een code rood wegens hitte afgegeven. De temperaturen worden in België sinds 1833 in officiële meetstations geregistreerd.

    Vanwege de hitte en droogte is voor alle natuurgebieden en bossen in Vlaanderen ook alarm wegens brandgevaar geslagen. Vuur maken is er verboden en de brandtorens worden permanent bemand.

  44. Nieuw landelijk temperatuurrecord gevestigd: 38,8

    Het absolute hitterecord in Nederland is verbroken. In Gilze-Rijen in Brabant is een temperatuur van 38,8 graden gemeten.

    Het vorige record stond op 38,6 graden, dat 75 jaar geleden werd gemeten in Warnsveld. 

  45. Hoogste julitemperatuur ooit gemeten

    In Gilze-Rijen werd om 14.20 uur een temperatuur van 38,4 graden gemeten, meldt Weeronline. Nooit eerder werd in juli op een officieel Nederlands weerstation zo’n hoge temperatuur gemeten. 

    Het record stond op 38,2 graden en werd gemeten in Maastricht op 2 juli 2015 en in Arcen op 26 juli 2018. De temperatuur kan nog iets verder oplopen. Het absolute warmterecord voor Nederland staat op 38,6 graden.

  46. Zo zoekt Nederland verkoeling

    Luchtfoto van zwembad de Meent in Breukelen.Beeld ANP
    Luchtfoto van het strandbad Maarsseveense Plassen. Beeld ANP
    Luchtfoto van de eerste strandgangers op het strand van Scheveningen. Beeld ANP
    Luchtfoto van de eerste strandgangers op het strand van Scheveningen. Beeld ANP
    Luchtfoto van de eerste strandgangers op het strand van Scheveningen. Beeld ANP
  47. Nog een graad en dan is het de warmste dag ooit gemeten

    Gaan we het Nederlandse record van 38.6 graden, dat 75 jaar geleden in Warnsveld werd gemeten, vandaag verbreken? De kans zit er dik in. Op dit moment is het 37.7 graden in Gilze-Rijen, een gemeente ten zuidwesten van Tilburg.

    Nog maar 1 graad dus, en het record is er aan. "Het kwik gaat soms met sprongen van 0,3 tot 0,4 graden in 10 minuten omhoog," vertelt Ben Lankamp van Weerplaza.  

    In heel Nederland, met uitzondering van Vlieland, is het inmiddels boven de 30 graden. Het heetst is het in het Brabantse Gilze-Rijen, waar 37.9 graden is gemeten. 

  48. Op balkon oververhitte hond overleden

    Een hond is in Capelle aan den IJssel overleden nadat het dier dinsdag in de volle zon zonder water op een balkon had gezeten.

    Een omwonende waarschuwde de politie. De hond, die met een plasje bloed uit zijn bek op het balkon lag, werd met een lichaamstemperatuur van 41,5 graden naar de dierenarts gebracht. Daar werd de hond gekoeld en werd hij langzaam alerter. Maar de dierenarts heeft woensdag aan de politie laten weten dat de hond het niet heeft gered.

    Tegen de eigenaar van de hond is een proces-verbaal opgemaakt.

  49. Alarm over smog: risico voor de gezondheid

    In heel Nederland is de kans op zware smog door de hitte en de wind uit het Ruhrgebied zo groot dat de 'alarmdrempel' wordt bereikt. Niet alleen astmapatiënten krijgen last, maar iedereen loopt risico.

  50. Niet eerder zo warm op 24 juli

    Het eerste record van de dag is een feit. Aan het begin van de middag was het kwik in Gilze-Rijen gestegen tot 36,1 graden. Nog nooit werd op 24 juli zo'n hoge temperatuur gemeten, meldt Weeronline. Het vorige record stond op 35,5 graden en werd in 1994 gemeten, ook in de Noord-Brabantse plaats.

    Grote kans dat ook het officiële dagrecord in De Bilt gaat sneuvelen. Dat staat tot nog toe op 34,1 graden, gemeten in 1994.

    Woensdagmiddag loopt de temperatuur verder op en kan het in het zuidoosten 38 à 39 graden worden. Daarmee is de kans groot dat het julirecord gebroken wordt. Dit staat op 38,2 graden en is gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en op 26 juli 2018 in Arcen. Het absolute warmterecord staat op 38,6 graden. Dat werd gemeten op 23 augustus 1944 in Warnsveld.