Luister naar

Havenplaatsen: Grijze lucht en grijze terminals in Delfzijl

Nieuws
Havensteden. Vroeger waren het de ‘Schiphols’ van de wereld – de apostel Paulus ging niet voor niets naar de grote havens van zijn tijd. Nu zijn ze vaak wat verruigd en verrafeld. Maar de geur van de zoute zee maakt veel goed. En het strand is dichtbij. Vandaag: Delfzijl.
Ilona de Lange Ilona de Lange
maandag 22 juli 2019 om 03:00
Pauze in een kantoortje van scheepsbouw en -reparateursbedrijf Niestern-Sander.
Pauze in een kantoortje van scheepsbouw en -reparateursbedrijf Niestern-Sander. nd

bijzondere ontmoetingen

Fietsers komen me tegemoet wanneer ik de haven binnenloop. Ze komen van het scheepje de Dollard dat hen van Emden naar Delfzijl bracht. De drie schippers die ik aan boord aantref, zijn volgens het boekje. Ik zie een oorbel, zo’n mooie donkerblauwe trui en wit haar. Eigenaar Holger Freimuth en zijn collega’s varen twee keer per dag op en neer, en ik mag mee, maar dat kan niet. De haven moet ontdekt worden. Zo beland ik een paar uur later (langs de jachthaven, langs een spoor, om een dijk heen) aan de overkant van de u-vormige haven in een kantoortje boven de twee droogdokken van Niestern Sander. De rooklucht slaat je in het gezicht, de koffiepot zit vol en er ligt nog een verloren gevulde koek op een wit bordje. Collega’s Paul Windt (51) en Harry Brons (50), allebei in een groen overall en rond de 50, werken sinds hun zestiende op de scheepswerf. Projectleider Marjan Elderman geeft me spontaan een rondleiding. Wel even een gele helm op. Een droogdok wordt opgeknapt, in het andere ligt het Turkse schip Duzgit Harmony, een drijvend tankstation. ‘Daar zijn we zo’n twee weken mee bezig. We geven ook veel schepen een snelle knip- en scheerbeurt: zeewier, pokken en mosselen verwijderen van de onderkant van het schip en een snelle verfbeurt.’

Aan het eind van het dok kijken we vanonder onze gele helmen samen naar de stille haven. Op de achtergrond klinkt alleen het geluid van slijptollen. ‘De offshore schepen zijn aan het werk’, zegt Elderman. ‘Als het weer onrustig is en de Eemshaven vol, dan liggen hier meer schepen.’

de haven vanaf het water

Met het ene been over het andere geslagen lost een machinist containers van het schip de Eemstrans. ‘Mag ik bij jullie koffie drinken?’, roep ik vanaf de steiger naar iemand aan boord. Het mag, schoenen uit in de stuurhut. ‘Wat dat betreft zijn schippers net kampers’, grijnst schipper André Bruins Slot terwijl hij op zijn sokken koffie inschenkt.

Het ruikt lekker naar gasolie. Ik wijs naar de machinist die inmiddels met de benen over elkaar loodzware containers het ruim in manoeuvreert. ‘Hij is goed’, zegt Bruins Slot. ‘Kraanmeesters die relaxed zitten te pielen, dat zijn de besten.’ Op de kade staan tanks met waterstofperoxide. Die zijn gisteren al gelost. Vanmiddag vertrekken de 38-jarige schipper en zijn collega met een nieuwe lading lege en gevulde containers naar Rotterdam. De Eemstrans is niet van de schipper, maar van Van der Veen Shipping die ook in de haven van Delfzijl zit. Bruins Slot werkt er ‘veertien, veertien’: twee weken op het schip, twee weken thuis.

de sfeer

Heel de haven ademt nuchterheid. Het schreeuwt niet, het is er gewoon grijs. De lucht is grijs, de terminals van het familiebedrijf Wagenborg Stevedoring die de hele linker kade beslaan zijn grijs, de evenementenhal die er haaks op staat is dicht, het water is grijs. Het ziet er allemaal kalm uit, terwijl er toch werk wordt verzet in de haven. De grote chemiebedrijven, de aluminiumsmelter Aldel en Akzo Nobel zitten verderop in het havenkanaal en zijn alleen buitenom te bereiken.

Rond 12 uur stroomt hotel-restaurant de Boegschroef, waar je vanuit de serre over het water kijkt, vol. Collega’s, gepensioneerde mannen met ronde brilletjes en Duitse vriendinnen in fleecevesten nemen plaats voor wijn, bier, uitsmijters en kibbeling. Jachthaven Neptunus is voor niet-leden onbereikbaar, het hek zit dicht. Af en toe vaart er een zeilbootje binnen. De schepen worden gadegeslagen door een groepje zelfbenoemde hangjongeren van zeventig plus. Als ik vraag hoe het gaat met de haven, antwoorden ze in koor ‘slecht’. Dat blijkt wel mee te vallen. Ze vinden het gewoon saai geworden. ‘Vroeger lag de kade vol met schepen. Toen legden Urkers nog hun vissersboten hier aan.’

waar kom je voor terug?

Voor een dagje lopen langs het strand en de dijk. Die worden op dit moment verbreed en verhoogd. Het Eemshotel achter de dijk, het enige hotel van Nederland dat op palen in de zee staat, is ondanks de werkzaamheden gewoon open. Dat staat op een groot bord aan de kant van de weg. Met daaronder: nait soezen, moar broezen. En dan weer eten bij de Boegschroef. Zitten naast mensen die een glas melk bestellen in een restaurant waar taart ronddraait in een glazen vitrine. En dan weer kijken hoe rond half een rondvaartboot de Warsteiner Admiral aanmeert. Waar vervolgens tientallen Duitse ouderen hand in hand of met een rollator uitstappen. Die dan halverwege de steiger omslachtig hun jas aantrekken, omdat het toch wel fris is in de haven van Delfzijl.

nog iets christelijks gezien?

De mooie kerktoren van Farmsum. Die maakt het plaatje van de jachthaven vol zeilbootjes compleet.

een groene toekomst voor Delfzijl

Hoe groot is de haven?

Haven Delfzijl vormt samen met de Eemshaven 15 kilometer verderop Groningen Seaports, de vierde zeehaven van Nederland na Rotterdam, Amsterdam en Zeeland. 2018 was qua overslag het beste jaar ooit met in totaal 13,7 miljoen ton, waarvan ruim 6 miljoen in de haven Delfzijl.

Welke industrieën zijn er belangrijk?

De chemie en de circulaire industrie (containers vol afgedankte goederen die grondstoffen vormen voor andere producten).

Recent in het nieuws geweest?

Bij TV Noord deze maand: er zijn vorig jaar in de havens van Delfzijl en de Eemshaven meer goederen via zee aan- en afgevoerd dan het jaar ervoor.

Heeft de haven toekomst, of vooral veel verleden?

Geholpen door grote zus de Eemshaven is er een groene toekomst voor haven Delfzijl.

Over pakweg dertig jaar ziet de haven van Delfzijl er ongeveer zo uit:

Dan zijn de Groninger zeehavens spil in de waterstofeconomie. De CO2-uitstoot is dan nagenoeg teruggebracht naar nul en windturbines, zonnepanelen, biomassa en waterstof zijn de norm in beide havengebieden. Het gehele gebied is van het gas af en draait volledig op waterstof.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’