Direct naar artikelinhoud

Inspectie: zorgcomplex Vondelstede schiet op veel punten tekort

In Vondelstede, het woon- en zorgcomplex van Amsta in de chique Anna van den Vondelstraat, schiet de zorg voor de ouderen op veel punten tekort. Dat schrijft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd in een nog niet gepubliceerd rapport – in bezit van Het Parool.

Vondelstede.Beeld Marc Driessen

Na een standaardbezoek in april 2019 concludeert de inspectie dat Vondelstede op acht van de elf getoetste normen tekortschiet. Wat constateringen: als de medewerkers de medicatie rondbrengen, moeten ze de pillenkar onbeheerd op de gang achterlaten. De medicatie hoort dan achter slot en grendel te zitten, maar zit achter een vuilniszak die dienstdoet als gordijn.

Verder is het onduidelijk welke bewoners niet zelfstandig naar buiten mogen. Bij het oproepen van de elektronische dossiers hapert het systeem. Bovendien zijn de dossiers onvolledig. 

De huiskamer op de derde etage, waar de mensen met dementie wonen, is op het moment van het bezoek ‘vol’ en onrustig. Incidenten, zoals valpartijen, worden niet goed geregistreerd, en er wordt volgens betrokkenen vrijwel niets gedaan om herhaling van (medicatie)fouten te voorkomen. De werkdruk is hoog, net als het ziekteverzuim en het aantal ingehuurde tijdelijke krachten.

Kantelpunt

De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen dat het bestuur van Amsta de problemen, op de manier waarop ze nu te werk gaat, snel zal oplossen en houdt Vondelstede en Amsta voorlopig onder de loep. Ook een aantal van de dertig andere locaties van Amsta krijgt een onaangekondigd inspectiebezoek.

De inspectie, de Cliëntenraad en (familie van) de bewoners stellen dat het kantelpunt kwam met de invoering van een nieuwe werkwijze. Amsta werkt sinds vorig jaar met resultaatverantwoordelijke teams, waarbij de medewerkers meer op eigen initiatief moeten gaan werken. 

Volgens Anja Marbus van de Cliëntenraad van Vondelstede gaat het sindsdien bergafwaarts. “Het huis is in een paar jaar tijd kapot gemaakt. Goede krachten met jarenlange ervaring en een leidinggevende functie zijn vertrokken omdat ze het nieuwe systeem niet zagen zitten.”

Amsta erkent dat de zorg niet op peil is. Volgens de zorginstelling is er een actieplan, waarbij verschillende maatregelen worden ingezet. Zo worden er extra woonzorgcoördinatoren ingezet, die ook meewerken in de dagelijkse zorg. Ook zijn er meer verzorgenden. “We zijn op dit moment voldoende bezet en er is nu meer toezicht,” aldus een woordvoerder.

Als het zorgpersoneel geen tijd heeft: ‘Ze hebben hem laten verhongeren’

Verpleeghuis Vondelstede ligt aan het Vondelpark, maar het personeel heeft geen tijd voor een ommetje. De komst van ‘zelfsturende teams’ heeft de zorg stuurloos gemaakt. ‘Het is schrijnend.’ Lees hier onze longread.