Zelfsturende Tesla? 'Een verbod op smartphonegebruik is onzin'

FOTO ANP

FOTO ANP

Het wettelijk verbod op het vasthouden van een mobieltje achter het autostuur schiet voor een zelfsturende wagen zijn doel voorbij, vindt Vincent Everts.

De Amsterdammer (60) bestreed woensdag voor het Leeuwarder gerechtshof geldboetes. Ze waren hem door de rechtbank Utrecht opgelegd voor smartphonegebruik op de bestuurdersstoel.

'Automatische piloot is bestuurder'

Everts’ stelling: ,,Niet ikzelf was de bestuurder, maar de automatische piloot van de Tesla’s waarin ik op de snelweg onderweg was.” Zijn raadsman Tjalling van der Goot wees het hof op de nota van toelichting bij het smartphoneverbod voor automobilisten.

Daarin staat dat een rij-instructeur, die naast een aspirant-autorijder zit, niet door het verbod wordt getroffen. Wettelijk geldt de instructeur als bestuurder onder wiens ,,onmiddellijk toezicht” de leerling achter het stuur valt.

Naar analogie bepleitte Van der Goot om zijn cliënt als toezichthouder op de boordcomputer van de Tesla te beschouwen. Dat de wagen geen volledig autonome besturing heeft, doet er volgens de advocaat niet toe.

Automatisch aan de kant

De autopilot kan sturen en remmen en zou zich veiliger in het verkeer gedragen dan een gemiddelde automobilist.

Als de bestuurder meer dan een halve minuut het stuurwiel onberoerd raakt, zet de automatische piloot de auto aan de kant. Everts hoefde kortom niet zo alert te zijn als een gewone autorijder, betoogde Van der Goot.

Als het hof Everts toch als bestuurder ziet, zouden de boetes van elk 230 euro moeten worden gematigd. De Teslarijder, die de kost verdient als trendwatcher op technologiegebied, zou dit als elegante steun zien voor zijn strijd voor aangepaste regels.

Het gerechtshof doet uitspraak op 31 juli.

Lees ook: Teslarijder mag mobiel niet vasthouden in auto