Groningen Verdient Beter vraagt minister om werkzaamheden aan zuidelijke ringweg te staken

Groningen Verdient Beter verzoekt minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer en Waterstaat) met spoed de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg Groningen te staken. Volgens GVB, de organisatie die de aanpak kritisch volgt, wijkt de beoogde ligging van de ringweg te veel af van het huidige tracé.

Daardoor zou de weg dichter bij huizen aan de H.L. Wicherstraat, de wijk De Linie, het openluchtzwembad De Papiermolen en het kantoorgebouw De Linie komen. Ook wordt een extra strook met oude bomen van het Sterrebos in gevaar gebracht, aldus Groningen Verdient Beter.

GVB stelt dat het traject van de nieuwe weg overeen moet komen met die van de oude weg. Een eventuele afwijking mag niet meer dan twee tot maximaal vier meter bedragen. De verschillen worden gemeten vanaf de as van de huidige weg.

Brief en kaarten naar minister

Volgens GVB komt de zuidelijke ringweg echter 17 meter zuidelijker te liggen. GVB heeft veld- en bronnenonderzoek gedaan en het bijbehorende kaartmateriaal met de brief aan minister Van Nieuwenhuizen meegestuurd. De hoop is dat de minister zo snel mogelijk opdrachtgever Rijkswaterstaat tot de orde roept.

Deze week is aannemerscombinatie Herepoort begonnen met het slaan van de damwanden voor de verdiepte ligging van de weg. GVB waarschuwt dat het foutief plaatsen van de damwanden op een tracé dat op ongeoorloofde wijze is gewijzigd, onomkeerbare schade oplevert. Zeker als de damwanden straks moeten worden verwijderd.

GVB wil desnoods bestuursrechter inschakelen

GVB vraagt de minister om opheldering. De organisatie vindt dat nieuw onderzoek moet worden gedaan naar de milieueffecten. GVB wil recente besluiten van het Europese Hof over luchtvervuiling en geluidsbelasting meegenomen zien in het onderzoek. Als het Rijk niet ingrijpt, overweegt de organisatie bij de bestuursrechter schorsing van de werkzaamheden te vragen. Oftewel, dat de minister het project stil legt.

'Opschuiven zuidelijke ringweg geoorloofd'

Een woordvoerder van Aanpak Ring Zuid (ARZ) laat weten dat GVB de plank mis slaat. Het verschil van inzicht gaat over de as van de weg. ,,Het aantal meters dat de as is opgeschoven, is in onze ogen geoorloofd en maakt deel uit van het Tracébesluit 2014. GVB zegt dat de as niet zo ver in zuidelijke richting had mogen worden verplaatst, maar die opvatting delen wij niet'', aldus de woordvoerder.