Luister naar

Mark Rutte alweer op bezoek bij Donald Trump is onderdeel van een strategie

Nieuws
De relatie met Nederland is ‘beter dan ooit’, Mark Rutte is de afgelopen jaren ‘een vriend’ geworden en Nederland is ‘een fantastisch en heel succesvol land’. President Donald Trump was donderdag een en al vriendelijkheid bij het bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis. Maar helemaal zonder ongemak bleef de ontmoeting niet.
Frank Hendrickx redactie vk
vrijdag 19 juli 2019 om 03:00
Mark Rutte is een ‘vriend’ geworden, zei president Donald Trump donderdag in het Oval Office van het Witte Huis.
Mark Rutte is een ‘vriend’ geworden, zei president Donald Trump donderdag in het Oval Office van het Witte Huis. anp / Bart Maat

Washington

Trump en Rutte benadrukten vooral het gemeenschappelijk belang op het gebied van veiligheid en economie. ‘We willen allebei hetzelfde bereiken’, zei Rutte tegen Trump. ‘Banen en veiligheid voor onze mensen.’ Hij zei erbij dat Nederland meer banen in de VS creëert dan andersom. ‘Daar werken we nog aan’, aldus Trump.

De vriendelijkheden over en weer passen in het streven van Rutte om uit te groeien tot de belangrijkste gesprekspartner van de VS binnen de EU, zeker als straks de Britten eruit zijn gestapt. Het tweede bezoek in een jaar tijd aan het Oval Office is een onderdeel van die strategie. Vorige maand sprak Rutte ook al met Trump op de G20-top in Osaka.

Niet alle Europese leiders zijn zo happig om met de onvoorspelbare Amerikaanse president op te trekken.

‘Amerika-haters’

Na de uitwisseling van vriendelijkheden moest Rutte toekijken hoe de Amerikaanse president zich opnieuw kritisch uitliet over vier vrouwen in het Congres. Die had hij eerder ‘amazones van de apocalyps’ en ‘Amerika-haters’ genoemd, die beter terug konden gaan naar het land waar ze vandaan komen. Drie van de vier vrouwen zijn in de VS geboren.

Trump liet de ergste verwensingen dit keer achterwege, maar herhaalde wel dat de vier vreselijke dingen zouden hebben gezegd over Amerika. Rutte schoof daarbij wat ongemakkelijk op zijn stoel, zo was op de beelden te zien.

De president kwam tijdens de ontmoeting ook met nieuws: Amerika had bij de Straat van Hormuz een Iraanse drone neergeschoten.

Volgens Trump was het ‘een defensieve daad’, omdat de drone dicht bij een Amerikaans slagveld was gekomen en verzoeken om te vertrekken had genegeerd.

‘We hebben het recht om ons te verdedigen’, zo zei de Amerikaanse president. ‘Dit is een van de vele vijandige acties van Iran de laatste tijd. Iran bedreigt de internationale handel in de Straat van Hormuz.’

Zonder Nederland bij name te noemen, deed Trump het verzoek aan andere landen om de onrust in de Straat van Hormuz bij Iran – waar zo’n twintig procent van het wereldwijde olietransport doorheen moet – te helpen bezweren.

Rutte wilde donderdag nog geen uitsluitsel geven over een Nederlandse bijdrage aan die missie. Het kabinet wil langer de tijd nemen om een besluit te nemen.

verzoek ligt gevoelig

Het verzoek van de Amerikanen ligt gevoelig op het Binnenhof. Nederland is zeer kritisch op het Amerikaanse beleid rond Iran. De spanningen rond dat land zijn snel opgelopen sinds Trump een jaar geleden eenzijdig besloot om het atoomverdrag met Iran op te zeggen. Rutte noemde die stap destijds ‘lomp’.

Ook op andere terreinen hikt Nederland aan tegen de eisen van Trump. Zo dringen de Amerikanen al langer erop aan om meer uit te geven aan Defensie. Ook zou Nederland troepen moeten sturen naar Syrië.

Daarnaast willen de VS dat Nederland Syriëgangers terug gaat halen, om zo de Koerdische autoriteiten in Noord-Syrië te ontlasten. Vooralsnog wil Nederland aan die verzoeken allemaal niet voldoen.

Trump zou gisteren niet opnieuw inhoudelijk zijn ingegaan op de kwesties. Mark Rutte – die volgens Trump ‘zeer populair in eigen land’ is – had vooraf al aangegeven dat hij geen toezeggingen zou doen.

‘Dit gesprek was vooral bedoeld om de afspraken die we eerder hebben gemaakt over investeringen op te krikken’, aldus Rutte. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.