Direct naar artikelinhoud
ColumnPeter de Waard

Als de Navo afspraken met Trump zou moeten maken, zou dat moeten gaan om de defensie-uitgaven van alle Navo-landen

Als de Navo afspraken met Trump zou moeten maken, zou dat moeten gaan om de defensie-uitgaven van alle Navo-landen

Het is ook een goedmakertje voor het feit dat hij zichzelf vanwege hielspoor liet afkeuren voor militaire dienst op het hoogtepunt van de Vietnamoorlog in 1968, zei hij onlangs in een interview met de Britse journalist Piers Morgan.

President Trump wil nog meer uitgeven aan defensie. Hij weigert zijn handtekening te zetten onder de Amerikaanse defensiebegroting met een gigasom van 733 miljard dollar (654 miljard euro) omdat hij het bedrag te laag vindt. Het moet sowieso verhoogd worden tot 750 miljard dollar, terwijl de Amerikanen met een van de allerhoogste begrotingstekorten in de wereld kampen.

Trumps grootste fans moeten ­zitten bij multinationals als Lockheed Martin, Boeing en Raython – de drie grootste wapenproducenten ter wereld. Niet voor niets is het aandeel Lockheed Martin alleen al dit jaar met bijna 100 dollar gestegen van 277 naar 368 dollar.

Amerika’s grootste militaire ­vijand Rusland – China is vooralsnog vooral de economische – spendeert volgens cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) 61 miljard dollar aan defensie, nog geen tiende van dat van de VS. Zelfs een land als Frankrijk geeft nog meer aan defensie uit als de Russen.

Als de militaire uitgaven van de Navo bij elkaar worden geveegd, ­komen de totale militaire uitgaven ergens uit boven de 1 biljoen dollar per jaar. ­Dat lijkt meer op het ­bedrag van een toekomstige aggressor dan van een bondgenootschap dat alleen ­aggressors wil afschrikken. Niettemin dringt Trump er bij de Navo-landen zoals Nederland op aan de uitgaven aan defensie verder te verhogen.

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra noemde onlangs in een interview met de Volkskkrant de voorjaarsnota ‘verbijsterend’ omdat Nederland heel ver af is van de doelstelling om 2 procent van het bbp te besteden aan militaire afschrikking. Een geschrokken minister Bijleveld van Defensie reageerde onmiddellijk met de opmerking dat ‘defensie tot de topprioriteiten van dit kabinet behoort’. En inmiddels wil ze extra F-35 gevechtsvliegtuigen aanschaffen.

De jonge generatie zal het symbool van ‘het gebroken geweertje’ niet meer kennen. Het pacifisme heeft afgedaan. De massale protesten tegen de plaatsing van kruisraketten (‘Liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin’) zijn een nostaligische herinnering van ­jongeren uit de jaren tachtig die, ouder en wijzer geworden, zichzelf toen blijkbaar naief vonden.

Maar Trump en de Navo overdrijven schandelijk met hun uitgaven voor defensie. Als de Navo afspraken met Trump zou moeten maken, zou dat moeten gaan om de defensie-uitgaven van alle Navo-landen – en in de eerste plaats die van de VS – terug te brengen naar 1 procent van het bbp. Dan geeft de Navo evengoed nog meer uit dan Rusland en China samen.

En anders moet Donald Trump zijn diensttijd maar inhalen.