Direct naar artikelinhoud
Huurdeksel

Door het ‘huurdeksel’ stijgen de Berlijnse huren straks vijf jaar niet meer

‘Investeerders, opgerot!’, staat er op een spandoek bij een Berlijnse demonstratie tegen stijgende huren.Beeld AFP

Het stadsbestuur van Berlijn heeft dinsdag een radicale maatregel aangekondigd in de strijd tegen de stijgende woonlasten in de Duitse hoofdstad: een ‘huurdeksel’. 

De komende vijf jaar zullen de huurprijzen in de vrije sector bevroren worden, ook als een woning aan nieuwe huurders verhuurd wordt. Alleen voor energiebesparende verbeteringen aan huizen is nog een huurverhoging mogelijk. Daarnaast komt er een ‘huurplafond’, een maximale huurprijs, waar nog nadere invulling aan gegeven moet worden.

De maatregelen moeten begin volgend jaar in werking treden, met terugwerkende kracht vanaf 18 juni, zodat huiseigenaren niet snel nog de huur kunnen verhogen.

Tegenstanders vrezen, dat het huurdeksel een averechts effect zal hebben

Meer dan 80 procent de van de inwoners van Berlijn zijn huurders: de maatregel heeft dan ook gevolgen voor maar liefst 1,5 miljoen huurwoningen in de stad.

Berlijn stond lange tijd bekend als een walhalla van lage woonlasten. Door de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam een groot gebied rondom die muur in het midden van de stad ineens beschikbaar als goedkope woon- en aterlierruimte, en trokken kunstenaars en gelukszoekers van overal naar de stad.

Afschrikken

In de afgelopen tien jaar werd de stad zo populair, dat de huurprijzen meer dan verdubbelden. Ontwikkelaars stortten zich op de stad, en gingen ook veel voor het duurdere segment bouwen. Dit alles tot schrik van veel bewoners die hun woonruimte steeds onbetaalbaarder zagen worden. Het rood-rood-groene stadsbestuur komt met het nieuwe beleid aan die onvrede tegemoet.

Maar sommige tegenstanders vrezen, dat het een averechts effect zal hebben: volgens hen is het grootste probleem van de woningmarkt van Berlijn dat er te weinig gebouwd wordt, en dat zou alleen maar erger worden als je investeerders afschrikt met huurdeksels. 

Lees ook: 

De Berlijnse wijk die nooit aan de armoede lijkt te ontsnappen

Berlijn is een stad met een grote aantrekkingskracht, maar met weinig werk voor laagopgeleide bewoners.