Direct naar artikelinhoud
WK-blog

Oranjevrouwen weer op Nederlandse bodem

De Nederlandse vrouwen zijn tweede geworden op het Wereldkampioenschap. Volg er alles over in dit liveblog.

Lineth Beerensteyn arriveert op Schiphol.Beeld BSR Agency

Live

  1. Oranjevrouwen weer op Nederlandse bodem

    Na de verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten in stadion Parc OL in Lyon zijn de voetbalsters van Oranje teruggekeerd in Nederland. De selectie en begeleiders werden op een oranje loper onthaald door KNVB-voorzitter Michael van Praag en minister Bruno Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij deelden bloemen uit aan de selectie en de staf.

    De speelsters stapten uit op een afgesloten deel van Schiphol. Er waren dan ook geen fans getuige van de aankomst van het vliegtuig, dat rond 17.45 uur arriveerde. Voor het toernooi zijn de spelers en hun begeleiders bijna vijf weken lang in Frankrijk geweest.

    Hadden de 'Leeuwinnen' de VS verslagen, dan waren ze in Amsterdam getrakteerd op een rondvaart door de grachten en een huldiging op het Museumplein. Maar de voetbalsters lieten de KNVB eerder al weten niets te voelen voor een huldiging als ze met een tweede plaats genoegen moesten nemen. De selectie en begeleiders zijn maandagavond wel te zien en te horen in het programma Studio France.

    De WK-finale VS-Nederland (2-0) trok zondag in Nederland bijna 5,5 miljoen tv-kijkers, opnieuw een kijkcijferrecord voor de voetbalvrouwen. Naar de halve finale tegen Zweden keken er circa 5 miljoen.

  2. Bijna 5,5 miljoen tv-kijkers WK-finale

    De door Oranje verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten heeft zondag bijna 5,5 miljoen tv-kijkers getrokken. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Naar de aansluitende huldiging keken in Nederland bijna 5 miljoen mensen en Studio France trok bijna 2,8 miljoen kijkers. De drie voetbaluitzendingen op NPO 1 vormen samen de top 3 van de best bekeken tv-programma's van zondag.

    De Oranjevrouwen verloren de finale van het WK Voetbal met 0-2 van wereldkampioen de Verenigde Staten.

  3. Van Veenendaal beste keepster van WK

    Sari van Veenendaal is gekozen tot beste keepster van het WK in Frankrijk. De aanvoerster van Oranje ontving na de verloren finale tegen de Verenigde Staten (0-2) de Gouden Handschoen. Van Veenendaal speelde een sterk toernooi, waarin ze heel wat fraaie reddingen liet zien. Ook in de eindstrijd hield ze Oranje lang op de been.

    Megan Rapinoe ontving niet alleen de Gouden Schoen als topscorer van het WK, maar de Amerikaanse aanvoerster werd ook gekozen tot beste speelster. Rapinoe (34) opende in haar derde WK-finale de score uit een strafschop. Dat betekende haar zesde doelpunt van het toernooi, evenveel als landgenote Alex Morgan, die de Zilveren Schoen kreeg. De twee Amerikaanse aanvalsters leverden beiden ook drie assists, maar Rapinoe stond minder minuten op het veld dan Morgan.

  4. Spitse: gevochten voor elke meter

    Sherida Spitse was teleurgesteld na de verloren finale op het WK voetbal tegen de Verenigde Staten (0-2), maar ook trots. "We zijn topsporters en willen altijd winnen, dus dan overheerst de teleurstelling. Maar we mogen ongelooflijk trots zijn op onszelf. We hebben ons laten zien tegen een heel goed Amerika, we hebben gestreden voor elke meter en gevochten voor wat we waard waren," zei de ervaren middenveldster kort na de finale tegen de NOS. "Ik twijfel wel of het een overtreding was, waarvoor we die strafschop tegen kregen."

  5. 90+5 Het is afgelopen in Lyon

    De scheidsrechter heeft afgefloten. Nederland verliest met 2-0 van Amerika en daarmee prolongeren de Amerikanen de wereldtitel. Nederland heeft 90 minuten lang strijd geleverd, maar het was niet voldoende voor de wereldtitel.

    Bij Nederland was keeper Sari Van Veenendaal de uitblinker. Ze hield haar team meerdere keren op de been met goede reddingen. Sterspelers Lieke Martens en Vivianne Miedema kwamen niet uit de verf in de wedstrijd.

  6. 90. Blessuretijd

    We krijgen vijf minuten blessuretijd.

  7. 87. Heath eruit, Lloyd erin

    Tobin Heath mag gaan douchen, Carli Lloyd is haar vervanger bij de Amerikanen.

  8. 83. Het is wachten op de 3-0

    Nederland is achterin kwetsbaar met drie verdedigers. De Amerikanen blijven aanval na aanval opzetten.

  9. 80. Vrije trap Spitse

    De vrije trap van Sherida Spitse gaat net langs de verkeerde kant van de paal. Een aansluitingstreffer moet nu gaan vallen als Nederland nog iets wil.

  10. 77. Rapinoe eruit

    Aanvoerder Rapinoe krijgt een publiekswissel bij de Amerikanen die heel dicht bij de winst zijn.

  11. Strafschop zorgde voor veel spanning bij Meneer Nieges

    Het wordt deze mensen bij Meneer Nieges even te veel als Amerika gaat aanleggen voor de strafschop.Beeld Amaury Miller
  12. 76. Nederland is het kwijt

    Linksback Dunn kan door het strafschopgebied opstomen en wordt geen strobreed in de weg gelegd. Maar wederom is het Van Veenendaal die redt.

  13. 73. Van de Sanden erin

    Alles of niets! Van de Sanden vervangt middenvelder Dekker. Daarmee gaat Nederland aanvallender spelen.

  14. 72. Morgan op Van Veenendaal af

    De 2-0 lijkt een klap die Nederland niet boven weet te komen. Morgan kan wederom alleen op Van Veenendaal af, maar de keeper van Nederland weet te redden.

  15. 71. Nederland wordt slordig

    Spitse kan met een sliding de 3-0 voor Amerika voorkomen. Nederland moet uitkijken dat het geen walk-over wordt in de laatste twintig minuten.

  16. 70. Roord voor Martens

    Het is niet het toernooi van Lieke Martens geworden. Ze wordt vervangen door Jill Roord.

  17. 69. 2-0 voor Amerika

    Van de Donk verliest de bal op het middenveld en Amerika weet op te stomen. Nederland blijft achteruitlopen en Rose Lavelle zet met een schot vanaf zestien meter Amerika op 2-0, Van Veenendaal is kansloos.

  18. 68. Jill Roord

    De aanvallende middenvelder van Nederland staat klaar om in te vallen. 

  19. 67. Nog geen schot op doel van Nederland

    Na ruim een uur spelen heeft Nederland nog geen schot op het doel van de VS tussen de palen gelost.

  20. 65. Miedema

    De spits neemt een diepe bal prachtig aan en kapt twee vrouwen helemaal zoek. Maar ze weet net niet genoeg ruimte te maken voor een goed schot. 

  21. 64. Van de Sanden bezig aan warming-up

    De speelster van Olympique Lyon is bezig met een serieuze warming-up. Gaat ze snel in het veld komen?

  22. 62. Tijd genoeg?

    Nederland heeft nog ongeveer een half uur om de gelijkmaker te maken. Meteen vanaf de aftrap gaat de ploeg van Wiegman op zoek naar een goal.

  23. 61. 1-0 voor VS, Rapinoe benut penalty

    Rapinoe zet vanaf 11 meter de Amerikanen op voorsprong. Ze schiet de penalty dwars door het midden en Van Veenendaal staat op het verkeerde been.

  24. 60. Penalty voor de VS

    De scheidsrechter geeft een strafschop aan de VS en Van der Gragt krijgt geel. Miedema ook voor protesteren. Van Veenendaal oog in oog met Rapinoe.

  25. 58. Van der Gragt raakt Morgan in het strafschopgebied

    De VAR gaat kijken of het een strafschop is en de scheidsrechter wordt naar de zijkant geroepen. Iedereen houdt zijn adem in.

  26. 57. Sauerbrunn weer terug in het veld

    Sauerbrunn is weer teruggekeerd in het veld. Haar hoofd is ingepakt.

  27. 52. Sauerbrunn aan de kant met hoofdblessure

    Amerikanen even met 10 vrouwen in het veld. Sauerbrunn heeft een hoofdwond opgelopen  na een kopduel met Van de Donk.

  28. 46. Amerikanen meteen gevaarlijk

    Een corner van Rapinoe wordt bij de eerste paal bijna ingekopt door Jule Ertz.

  29. Amerikanen gaan wisselen

    Kelly O'Hara ondervindt te veel hinder van de botsing met Lieke Martens en is achtergebleven in de kleedkamer. Ze wordt vervangen door Ali Krieger.

  30. 4-4-1-1

    Nederland speelt met een aangepaste tactiek. Beerensteyn speelt als diepste spits met Miedema daar kort achter. Martens ondersteunt het middenveld. Nederland gokt daarmee op de snelheid van Beerensteyn.

  31. Ook in De Blaffende Vis wordt voetbal gekeken

    De Blaffende Vis.Beeld Amaury Miller
  32. Van Veenendaal

    De keeper van Nederland is duidelijk de beste aan de kant van Nederland. Met vier reddingen heeft ze haar ploeg op de been gehouden in de eerste helft.

  33. Rust

    Het zijn de Amerikanen met de betere kansen in de eerste helft, maar het staat nog 0-0 in Lyon. Anouk Dekker ging meteen na het rustsignaal zitten en lijkt last te hebben van een blessure. 

  34. 45+3 Amerika met rug tegen de muur

    Uit een corner weet Nederland gevaarlijk te worden, maar de bal gaat niet het doel in. Ook in tweede instantie weet Martens geen teamgenoot te bereiken.

  35. 45+2 Miedema

    Miedema met een goede actie in de zestien van de VS maar haar voorzet weet Van de Donk net niet te bereiken.

  36. 45. Botsing tussen Martens en O'Hara

    Vlak voor rust klappen Lieke Martens en O'Hara vol met de koppen tegen elkaar. Met Martens lijkt het te gaan, O'Hara blijft nog even zitten. Maar bij beide teams zat de schrik er duidelijk even goed in. 

  37. 44. Bloodworth

    Bloodworth kan voor Nederland opstomen op de rechterkant, maar haar voorzet mist precisie om gevaarlijk te kunnen worden.

  38. 42. Vrije trap Spitse

    Een matige vrije trap, wel houdt Nederland er een corner aan over.

  39. 41. Geel voor de VS

    De wedstrijd gaat op en neer en Martens stuurt Beerensteyn diep waarna Dahlkemper voor de VS aan de noodrem moet trekken. Gele kaart en een vrije trap vlak voor de zestien!

  40. 39. Alle hens aan dek

    Nederland moet uitkijken dat het niet vlak voor rust op achterstand komt. De VS wordt sterker. Morgan kan uithalen en het is weer Van Veenendaal die zich niet gewonnen geeft.

  41. 38. Amerikanen raken paal

    Rapinoe kan twee keer vrij voorzetten waarna de Amerikanen gevaarlijk worden. Bij de tweede poging heeft Van Veenendaal hulp van de paal nodig om de bal uit het doel te houden.

  42. 36. Geklungel bij de VS

    Nederland zet druk en de Amerikanen weten het even niet. Beerensteyn kan bijna gevaarlijk worden.

  43. 32. Rapinoe

    O'Hara geeft voor voor de Amerikanen en Rapinoe kan bijna uithalen. Een corner resteert voor de Amerikanen die wordt weggewerkt door Beerensteyn.

  44. 28. Drinkpauze

    Een blessuregeval bij de Amerikanen zorgt ervoor dat beide teams even wat kunnen drinken en de tactiek kunnen doornemen.

  45. 27. Julie Ertz met de grootste kans

    Daar is de grootste kans van de wedstrijd tot nu toe. De bal blijft na een corner hangen waarna Ertz kan uithalen. Van Veenendaal weet echter redding te brengen op de volley.

  46. 26. Beerensteyn diep

    Jackie Groenen stuurde Lynette Beerensteyn diep tussen de twee centrale verdedigers van Amerika, maar de keeper weet nog net op tijd uit te komen en de bal voor de Nederlandse buitenspeelster weg te kapen.

  47. 25. Martens en Miedema nog onzichtbaar

    De sterspelers van het Nederlands Elftal komen nog niet voor in het stuk. Echt geholpen worden ze daarbij ook niet door hun teamgenoten doordat de eindpass vaak slecht is. Hopelijk komt daar snel verandering in!

  48. 22. Van de Donk verliest de bal

    Een foute breedtebal van Van de Donk leidt een aanval in van de Amerikanen, maar de diepe bal op Morgen is te scherp waardoor Van Veenendaal hem makkelijk kan oppikken.

    Hier ligt duidelijk wel de kracht van de Amerikanen die snel de ruimte achter de laatste linie van Nederland zoeken.

  49. Grote schermen in de stad

    Paradiso.Beeld Amaury Miller
    Hard Rock Café.Beeld Amaury Miller
  50. Rapinoe wil een vrije trap

    In een duel met Anouk Dekker gaat de aanvoerder van de Amerikanen onderuit. Ze wil een vrij trap, maar de scheidsrechter wuift het weg.