Luister naar

Rotterdammers dromen van groen viaduct

Nieuws
De twee kilometer lange Hofbogen in Rotterdam komen in handen van de Dordtse Dudok Groep. Omwonenden hopen dat het dak van de Hofbogen eindelijk een groen lint door de stad wordt.
Bart Dirks redactie vk
dinsdag 18 juni 2019 om 03:00
Voormalig station Hofplein is tegenwoordig een park.
Voormalig station Hofplein is tegenwoordig een park. Raymond Rutting

Rotterdam

Tussen 1908 en 2010 kwamen de treinen en (later) de metro’s uit Den Haag in Rotterdam aan over de Hofbogen, een viaduct van 179 betonnen bogen. In de bogen zelf zitten werkplaatsen en winkels, kantoortjes en cafés. De sporen en dwarsliggers zijn al verwijderd en op het voormalige station Hofplein is vorig jaar een park aangelegd.

Het rijksmonument werd in 2006 gekocht door een aantal woningcorporaties die inmiddels zijn opgegaan in Vestia en Havensteder. De corporaties zochten naar nieuwe huurders voor de Hofbogen met als focus ‘ambachtelijke maakindustrie’.

Er kwam hippe horeca en een jazzpodium. ‘We kochten het destijds omdat de bogen stonden te verloederen’, zegt Bart Kesselaar, directeur strategie van Havensteder en bestuurder van de verkopende partij Hofbogen BV. ‘Die neergang straalde ook af op de wijken, waar wij veel woningen hebben. We hebben de Hofbogen met veel plezier op een goed niveau gebracht. Het doet wat met wijken en buurten als je ziet dat er wordt geïnvesteerd. Dat heeft positieve effecten op het leven.’

Maar voor Vestia en Havensteder is dit soort commercieel vastgoed geen kerntaak, en daarom werd afgelopen jaar een koper gezocht.

De Dudok Groep, een projectontwikkelaar uit Dordrecht die zich onder meer richt op de herontwikkeling van iconische gebouwen, werd uiteindelijk geselecteerd uit twaalf serieuze gegadigden. Er is niet alleen naar de prijs, maar ook naar de visie gekeken.

‘Wij zijn een ontwikkelende belegger’, zegt directeur Wouter Vos van de Dudok Groep. ‘We investeren ­onder meer in logistiek in de Rotterdamse haven en hebben daarnaast veel karakteristieke beleggingspanden in Dordrecht en Rotterdam.’ Tot het monumentale vastgoed ­behoren de Schiecentrale in het ­Rotterdamse Lloydkwartier en het Groothoofd, een rijksmonument aan het drierivierenpunt Dordrecht.

stadspark

Toen de Hofbogen te koop kwamen, had de Dudok Groep net de gelijknamige Dudok-stadsbrasseries in ­Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Arnhem overgenomen – befaamd vanwege hun appeltaart. ‘Met die kennis gaan we ook hier een mooi horecaconcept neerzetten’, zegt Wouter Vos. ‘Maar de bestaande horeca blijft natuurlijk ook.’

Dudok heeft allerlei plannen om de bogen cultureel en commercieel verder te brengen, maar wil nu eerst en vooral in gesprek met de buurt. ‘We verwachten veel belletjes’, zegt Vos. ‘We willen de discussie en de dialoog opzoeken.’

Die gesprekken zullen zeker ook gaan over het dak – twee kilometer lang en zes meter breed. De buurt droomt al jaren van een langgerekt stadspark. Op de Hofbogen moeten Rotterdammers straks kunnen flaneren, elkaar ontmoeten en moestuinieren. Het dak was van ProRail, maar de gemeente Rotterdam krijgt nu het recht van opstal op het dak.

‘We hopen dat er een levendig en groen dak komt en daar willen wij ook aan meebetalen’, zegt Vos. ‘De wijk zegt terecht: houd de Hofbogen ook een beetje van ons, we willen geen gast in ons eigen gebied worden. Daar houden we rekening mee. We willen niet op het dak zelf gaan bouwen.’

De huidige huurders in de bogen – horeca, ontwerpers, kunstenaars, een dansschool – kunnen blijven zitten. ‘Het moet ook voor de huidige gebruikers betaalbaar blijven’, zegt Vos. ‘Het unieke van de Hofbogen zijn de huidige mensen, die willen we niet wegjagen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kunstwerk 'Stille Strijd' in Groningen staat voor het feit dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is voor jongeren onder de dertig jaar.

Ook Inspectie ziet dat het mis is op Zikos-afdelingen: 'Meer luisteren naar ervaringsdeskundigen in jeugdzorg'

De Zikos-afdelingen van de gesloten jeugdzorg, die onder vuur liggen door een ontluisterend rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, staan de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State: 'De rechtsstaat is geen afvinklijstje waarvan je kunt zeggen: nu is hij klaar.'

Raad van State denkt niet een 'dubbele pet' op te hebben: 'De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk'

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen.

Naast kerkgebouw Het Lichtpunt (NGK) ligt een moestuin waar gemeenteleden samen voor zorgen. De Maatschappij van Welstand maakt geld vrij voor kerken die willen beginnen met dit soort duurzame projecten willen.

Van deelauto's tot moestuintjes: creatieve plannen om de kerk te vergroenen kunnen geld krijgen

Een deelauto voor kerkleden aanschaffen of een stuk van het kerkplein inruilen voor een moestuin. Kerken die een creatief, duurzaam plan hebben, kunnen daarvoor geld krijgen van vermogensfonds Maatschappij van Welstand.

Dansles bij Switch2Move in Tilburg, met links docent Andrew Greenwood. Twee keer per week kunnen ‘dansers’ met fysieke of psychische uitdagingen hier een les volgen.

Helpt dansen als je parkinson of multiple sclerose hebt? 'Mentaal hebben we er nog meer aan dan fysiek'

Kunnen kunstuitingen heilzaam zijn voor patiënten met ziektes als Parkinson en Alzheimer? Wetenschappelijk onderzoek wijst in die richting en een landelijk initiatief stuurt daarop aan.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?