Luister naar

Dierenplaatjes van de Hoge Veluwe zijn net als chocolade: verslavend

Nieuws
In Nationaal Park De Hoge Veluwe staan zeventig camera’s opgesteld die automatisch foto’s maken als er dieren in de buurt komen. Sinds vorig jaar helpen burgers, gewoon thuis achter hun computer, om de enorme hoeveelheden foto’s te analyseren, zodat wetenschappers er hun voordeel mee kunnen doen.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
zaterdag 15 juni 2019 om 03:00
Dierenplaatjes van de Hoge Veluwe zijn net als chocolade: verslavend
Dierenplaatjes van de Hoge Veluwe zijn net als chocolade: verslavend nationaal park de hoge veluwe

Hoenderloo

‘In de paar minuten dat ik hier sta te praten, zijn er alweer tientallen foto’s gemaakt’, zegt Henk Ruseler, boswachter op De Hoge Veluwe. Achter hem komen op een beamerscherm plaatjes voorbij die in het afgelopen jaar door camera’s in het nationaal park geschoten zijn. Een ree die in de lens kijkt, een wild zwijn dat passeert, een vos.

Al een paar jaar staan er ‘cameravallen’ in De Hoge Veluwe. Maar sinds 29 mei 2018 is er een groot burgerwetenschapsproject, met de naam Snapshot, gekoppeld aan de talloze foto’s die de camera’s samen produceren. Geïnteresseerde burgers kunnen achter hun computer op internet met behulp van een onlinegids foto’s classificeren. Dat wil zeggen: ze kunnen beschrijven wat ze op een foto zien. Bijvoorbeeld: een ree, of een edelhert. Wetenschappers van ­Wageningen University hopen daarmee hun voordeel te doen.

Inmiddels hebben zich al meer dan 6000 burgers geregistreerd als ­Snapshot-vrijwilliger, vertelt Ruseler. Die hebben werk genoeg te doen, want de camera’s maken circa een miljoen foto’s per jaar.

Cameravallen zijn op zich niet nieuw, vertelt Patrick Jansen, ecoloog aan de Wageningen Universiteit, bij een ­minisymposium ter gelegenheid van de eerste verjaardag van Snapshot. Hij toont een zwart-witfoto van springende herten, genomen door een cameraval in Noord-Amerika en opgenomen in het tijdschrift National Geographic. ‘Het is de eerste foto door een cameraval die ik ken’, zegt Jansen. ‘Hij is genomen in 1906. De herten springen weg, omdat ze zich rot geschrokken zijn. Ze liepen tegen draadjes aan die de flitsende camera activeerden. En bij die flits moet je denken aan een schaal met poeder die ontvlamt.’

Een wereld van verschil met de cameravallen die nu op De Hoge Veluwe staan, maakt Jansen duidelijk. De huidige camera’s werken met een infrarood flits en infrarood sensoren: als de camera een verandering waarneemt in warmte – bijvoorbeeld doordat er een warm beest in de buurt komt – begint hij te fotograferen, in reeksen. Groot voordeel vergeleken bij vroeger: de camera’s registreren ook schuwe soorten en ze beïnvloeden het gedrag van de dieren niet.

Afbeelding

De reeksen foto’s bevatten een schat aan informatie voor wetenschappers. Zo kan bijvoorbeeld worden gemeten wat het effect is van menselijke bezoekers op de activiteit van de dieren. Het is Jansen onder meer opgevallen dat de camera’s in de rustgebieden twee keer zoveel edelherten te zien krijgen als de camera’s in de gebieden die voor publiek open zijn. Maar bij de reeën is de activiteit in beide gebieden even hoog.

De Universiteit Wageningen zocht voor de analyse van de fotoreeksen contact met onder meer computerwetenschappers van de Universiteit in Münster. ‘Patrick Jansen gaf me 100.000 foto’s van dieren, handmatig beschreven door vrijwilligers’, zegt computerwetenschapper Benjamin Risse. Met die data trainde Risse een computerprogramma dat dingen (en dus ook dieren) kan herkennen en labelen. Na wat bijstellen kan het programma nu accuraat zeggen welk dier er op een foto is te zien. Risse: ‘Dat betekent dat we veel sneller de enorme hoeveelheid foto’s die erbij blijft komen kunnen analyseren.’

wolven

De ontwikkeling leidt wel tot de vraag of het Snapshotprogramma dan niet over een tijdje alweer opgeheven kan worden. Immers: kan één computer straks niet wat nu een paar duizend vrijwilligers doen, en dan ook nog sneller? En is dat niet jammer, omdat het programma ook was bedoeld om bij mensen interesse te wekken voor natuur en wilde ­dieren?

Risse denkt dat het herkenningsprogramma nooit volledig de bijdrage van mensen zal kunnen vervangen. ‘Denk aan de wolf. Die is na een hele tijd teruggekomen. De computer zou zich er geen raad mee weten, want die kan alleen herkennen waarin hij al is getraind.’

Jansen is het met hem eens: ‘Voor de beste analyse heb je een samenspel van mensen en computers nodig.’ Bovendien, de foto’s die in het park worden genomen zijn er niet alléén voor wetenschappers. De camera’s leveren ook gewoon prachtige plaatjes op, die burgers via de website van Snapshot kunnen bekijken. En van die plaatjes krijg je niet snel genoeg, zegt boswachter Ruseler. ‘Snapshot is net als chocolade: verslavend.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.