Luister naar

Kort en klein: 'Niet meer roken op het strand van Renesse'

Nieuws
De gemeente Schouwen-Duiveland wil graag dat mensen niet meer roken op het strand van Renesse. Maar roken verbieden, kan niet.
Wisanne van ’t Zelfde
woensdag 22 mei 2019 om 03:00
Kort en klein: 'Niet meer roken op het strand van Renesse'
Kort en klein: 'Niet meer roken op het strand van Renesse' istock

De Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland wil het eerste rookvrije strand van Nederland creëren in Renesse. Als het aan de gemeente ligt, wordt er vanaf 1 juni niet meer gerookt op een deel van het strand.

Op dit moment mag je op elk Nederlands strand een sigaret opsteken. In het buitenland is dat anders. Want als je op een strand in Frankrijk of Italië rookt, kun je daarop aangesproken worden. En een boete van honderden euro’s krijgen.

Zo zal dat in Renesse straks niet gaan, zegt Theo Nieuwenhuizen tegen de NOS. Hij bedacht het idee om een rookvrij strand te maken. Volgens hem komen er alleen borden op het strand waarop staat dat roken niet is toegestaan.

geen boete

Boetes mogen niet eens worden uitgedeeld. Want in de Nederlandse Tabakswet staat dat in de buitenlucht mag worden gerookt. En op het strand ben je natuurlijk buiten. Als de gemeente roken op het strand wil verbieden, moet eerst de wet worden aangepast.

In 2016 wilde de gemeente Noordwijk nog een rookverbod op het strand instellen. Maar het was lastig om dat verbod ook echt na te leven, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen de NOS. ‘We hebben veertien kilometer strand. Hoe moeten we dat gaan controleren? De keuze om te roken is aan de mensen zelf.’

Weetje

In Groningen is roken op straat in delen van de stad verboden, bijvoorbeeld voor ziekenhuizen en bij scholen. De gemeente heeft alle vormen van rook verboden en krijgt daardoor geen problemen met de Tabakswet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.