Direct naar artikelinhoud
Huawei

Nee Nederland, het is niet ‘Hoeawaai’. Zó spreek je het uit

‘Hoeawaai’, gonst het overal, nu er zoveel is te doen over de Chinese telecomgigant Huawei. Dat is Chinees voor Nederlanders misschien, maar voor Chinezen is dat absoluut onherkenbaar. 

Een winkel van Huawei in Nanning, China.Beeld REUTERS

‘Hwaa-wee’, zeggen ze zelf dus in het Mandarijn, met een ‘h’ voor de ‘waa’, zodat het een beetje klinkt als gwaa-wee met een zachte ‘g’. 

Zo klinkt dat:

‘Hua’ (华) betekent mooi of groots, maar het karakter wordt ook in de oude naam voor China gebruikt, Zhonghua. ‘Wei’ (为) is in deze context te vertalen als prestatie of onderneming. Dus bij elkaar betekent ‘huawei’ een mooie of grootse Chinese onderneming. ‘China dienen’, kan ook. En als een Chinees de telefoon opneemt roept hij meestal ‘wei, wei’ (‘hallo’) als begroeting. Hier legt Ming Ming Ye-Zwartveld het nog eens uit: 

In de VS en in Australië heeft de firma vrolijke reclamefilmpjes uitgebracht waarin de correcte Chinese uitspraak met argeloze voorbijgangers wordt geoefend: 

Maar bel je Huawei Technologies Netherlands in Amsterdam-Zuidoost, wordt er doodleuk opgenomen met ‘Hoeawaai’. Ook in de Nederlandse reclamespots klinkt er ongegeneerd hoeawaai, luister maar: 

Vindt Huawei het niet belangrijk dat Nederlanders de naam goed uitspreken, of nemen Nederlanders de telecommaatschappij gewoon niet serieus genoeg om die twee woordjes goed te zeggen?

Huawei geeft een even Chinees als beleefd antwoord: ‘In principe krijgt elk land van het hoofdkantoor de ruimte om zelf te bepalen hoe de merknaam wordt uitgesproken. Onze consumentendivisie gebruikt in campagnes en dergelijke de Nederlandse manier van uitspreken en is daarmee het meest zichtbaar. Wij vinden het echter ook prima als de Chinese manier van uitspreken wordt gebruikt door onze klanten en partners. Wij willen hierbij niemand uitsluiten.’

De – grote – gevolgen van de doorgesneden banden tussen Google en Huawei

Huawei is hard getroffen door de Amerikaanse eis dat bedrijven als Google niet langer samenwerken met de Chinese techreus, ook al maakten de VS bekend dat de sancties worden uitgesteld tot augustus. Wat rest Huawei? Is er een plan B? Vijf vragen over het laatste hoofdstuk in de Chinees-Amerikaanse tech-oorlog.

Technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar de klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid, zo vertelden inlichtingenbronnen vorige week aan de Volkskrant.

Als KPN een cruciaal deel in zijn netwerk moet aanpassen, wil het in zee met de Chinese techgigant Huawei. Maar er is onrust, want hoe veilig is de Chinese apparatuur? Is er kans op spionage? Den Haag is er tegelijkertijd alles aan gelegen om Beijing niet te bruuskeren.  

Uit vrees voor spionage, misschien zelfs sabotage, keren steeds meer westerse landen zich tegen Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Nederland wacht af. Terecht?

Zijn de geheimen van het Nederlandse hightechbedrijf ASML echt gestolen door de Chinese spionnen? Drie vragen over de technologieroof.

Geen bedrijf ter wereld kan het 5G-netwerk van Huawei evenaren. Columnist Peter de Waard vraagt zich af: heeft Europa nog een alternatief?