Snelle stappers leven jaren langer dan slome duikelaars

Ook zo’n hekel aan mensen die niet doorlopen tijdens het wandelen in de stad? Goed nieuws dan! Je bent namelijk hartstikke gezond bezig. Ongeacht gewicht blijkt uit een studie dat mensen die dit snel wandelen langer leven. 

Onderzoekers van de Leicester Universiteit analyseerden namelijk data uit de UK Biobank van 474,919 mensen met een gemiddelde leeftijd van 51 tussen 2006 en 2016. Ze ontdekten dat vrouwen die snel wandelen een levensverwachting hadden tussen 86.7 en 87.8 jaar en mannen die doorstappen tussen de 85.2 en 86.8. Slome wandelaars hebben veel slechtere perspectieven. De vrouwen hebben namelijk een levensverwachting van 72.4 jaar en mannen 64.8 jaar als ze sloom schuifelen.

Geen oorzaak-effect maar correlatie dus

Natuurlijk betekent dit niet dat iedereen die sloom wandelt de kist alvast in elkaar kan gaan timmeren. Hoewel je ze dat op een zaterdagmiddag in de Kalverstraat misschien stiekem wel toewenst.. Er blijkt echter wel uit dat mensen die snel doorstappen over het algemeen een stuk fitter zijn en dus langer leven. Het onderzoek is er bovendien een uit een lange lijn van dit soort bevindingen. Zo werd er in het JAMA al een studie gepubliceerd in 2011 die hetzelfde uitwees. Ook in 2013 werd er een onderzoek gepubliceerd over mensen die een lager risico liepen op hartziekten en een langere levensverwachting hadden. Daarnaast kwam de universiteit van Sidney tot de conclusie dat je je risico op een vroege dood met 1/5e kan verkleinen door middel van een snelle looppas.

https://www.youtube.com/watch?v=q9vSgLuMFm0

Reageer op artikel:
Snelle stappers leven jaren langer dan slome duikelaars
Sluiten