RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Hulpdieren inzetten in de zorgsector: moet dat wel zo makkelijk kunnen?

Hulpdieren worden vaak ingezet bij therapiesessies

Hulphonden, therapiepaarden of knuffel-alpaca's: het krioelt van de therapiemogelijkheden waar dieren aan te pas komen. De Raad van Dieraangelegenheden (RDA) is het er niet mee eens dat de dieren te pas en te onpas worden ingezet in de zorgsector en pleit voor een beroepsvereniging.

Dieren worden steeds vaker ingezet in de zorgsector om mensen met een fysieke of mentale beperking te helpen. Als het aan de RDA ligt, komen hiervoor strengere richtlijnen. Dat schrijft de raad vandaag in een nieuw rapport.

Noodzaak ontbreekt

In veel huidige gevallen is volgens de RDA niet bewezen of de therapie wel helpt en of het echt noodzakelijk is om dieren in te zetten. Hulpdieren zouden er bovendien onder kunnen lijden: ze wisselen vaak van eigenaar, hebben soms geen moment vrij en in ernstige gevallen worden ze zelfs mishandeld.

Dierenorganisatie
Lees ook:
Dierenorganisatie in beroep om omstreden haantraditie

Beroepsvereniging

De Raad voor Dierenaangelegenheden vindt dat de sector die met hulpdieren werkt, moet professionaliseren door het instellen van een beroepsvereniging. Ook zouden er erkende opleidingen moeten worden ontwikkeld. Een keurmerk zou bovendien kunnen helpen.

Zorgboerderij Polderpracht

"Dit is typisch iets wat achter een bureau is bedacht", aldus Joost Stroomer, oprichter van zorgboerderij Polderpracht in Oterleek. Hier kunnen volwassenen en kinderen met een beperking of psychische stoornis terecht. Op de boerderij lopen koeien, kippen, paarden en een hond waar de mensen zich mee kunnen vermaken. Zo kunnen ze de dieren voeren, stallen schoonmaken, paarden borstelen en eieren rapen.

'Mijn koeien hebben geen CAO nodig'

Joost vindt het rapport maar onzin. "Mijn koeien hebben geen CAO nodig", zegt hij tegen Editie NL. "De dieren worden ontzettend goed verzorgd." Wat hem betreft mag er gerust gecontroleerd worden. "Je ziet de cliënten veranderen voor je ogen. Het doet ze echt goed. Mensen met autisme hebben een gestructureerd leven nodig. Nou, er is niks zo gestructureerd als een boerderij."

Eigen wil

Hij is ervan overtuigd dat de dieren niet onder zijn gasten lijden. "Een dier doet toch wel waar hij zin in heeft. Als hij ergens niet op zit te wachten, laat hij dat wel merken."

Positief geluid

Directeur Ton van der Biezen van de Federatie Landbouw en Zorg, die 825 zorgboerderijen vertegenwoordigt, is wél blij met het rapport van de RDA. "Wij zijn er weliswaar voor het welzijn van mensen, maar dat mag niet ten koste gaan van dieren", vertelt hij aan Editie NL.

Bekijk hier de video:

02:59