RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Brexit of niet: de Britten kiezen gewoon hun 73 Europarlementariërs

Deze man steunt Nigel Farage, de leider van de Brexit Party. Beeld © AFP

Het Verenigd Koninkrijk wil de Europese Unie het liefst zo snel mogelijk verlaten, maar toch doen ze nog mee aan de Europese verkiezingen. Dat komt omdat de brexit nog altijd niet geregeld is. De Britten gaan dus donderdag gewoon naar de stembus.

Veel kiezers vinden het maar een gênante vertoning. Bijna drie jaar na het brexit-referendum moeten ze zich alsnog verdiepen in de Britse kandidaten voor het Europees Parlement.

Verlies May

Het vertrouwen in de politiek is gekelderd. Vooral de Conservatieve partij van premier Theresa May doet het dramatisch in de peilingen. Ze lijkt een mega-verlies te gaan leiden. En ook de Britse Labour-partij lijkt weinig succes te behalen.

Er is maar één partij die echt goede zaken doet. Nigel Farage, de oud-leider van UKIP, voert nu campagne met zijn nieuwe Brexit Party. Hij is al jarenlang één van de belangrijkste voorstanders van een brexit, en gaat inmiddels aan kop in de peilingen

Stemhulp
Vergelijk zelf:
Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

No deal

"Het geheim van de Brexit Party is dat ze een helder en simpel standpunt hebben. En dat is de EU zo snel mogelijk en zonder een deal verlaten", zegt correspondent Anne Saenen. "En dat terwijl de andere partijen steggelen wat voor deal er moet komen, en of een tweede referendum nou wel of geen goed idee is."

Europarlementariërs worden voor vijf jaar gekozen. Maar binnen die tijd moet de brexit toch echt wel geregeld zijn. Daar is het volgende op bedacht: de Britten kiezen straks gewoon hun 73 Europarlementariërs, die gaan plaatsnemen in het Europees Parlement. Pas als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie echt verlaat, verliezen de Britse Europarlementariërs hun baan en verlaten zij het parlement.

Krimpend parlement

Het parlement krimpt vervolgens. Nu zijn er nog 751 zetels. Dat worden er na de brexit 705. Een deel van de Britse zetels wordt verdeeld over de andere landen. Nederland, nu met 26 zetels in het parlement, krijgt er dan vermoedelijk 3 Europarlementariërs bij.

Maar voor het zover is moet de brexit wel geregeld zijn. Al drie keer is de brexit-deal van premier Theresa May weggestemd in het Britse Lagerhuis. May wil het nu in juni voor de vierde keer proberen. Maar of er dit keer wel voldoende steun is? Het lijkt er niet op. Britse politici blijven de brexit voorlopig vergelijken met Groundhog Day, de jaren 90-film waarin acteur Bill Murray keer op keer op dezelfde dag wakker wordt.

Zo werkt het Europees Parlement

04:22
Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit hoe het werkt in Brussel.