Nog geen vakantieplannen? Dit zijn tien topbestemmingen voor 2019 volgens Lonely Planet

Wil je een stevige bergwandeling maken? Of toch liever kuieren door charmante straatjes of in helderblauw zeewater springen? Reiswebsite Lonely Planet tipt de beste bestemmingen voor vakantiegangers die deze zomer een beetje Europa willen ontdekken. Een beeldoverzicht van de top tien.

vwh

1. High Tatras, Slowakije

Dit gebied staat op nummer een en wordt omschreven als “een mythisch landschap vol pieken, watervallen en interessante fauna." Hier leven er nog een heleboel bruine beren, die je makkelijk spot - als je durft. Ook lynxen en wolven hebben hier hun thuis gevonden.

2. Madrid, Spanje

Het nachtleven van de stad wordt bejubeld door de reiswebsite. “En het wordt steeds beter”, staat er te lezen. De Calle de Ponzano, een strook van alleenstaande tapasplekken en minimalistische cocktailbars, is nu een van de coolste nachtelijke straten van het hele continent.

3. De Arctic Coast Way, IJsland

Deze 800 kilometer lange weg loopt van Hvammstangi in het westen naar Bakkafjörður in het oosten, en leid je langs 21 dorpen en vier eilanden langs de noordkust van IJsland. Onderweg kom je uiteraard ook verschillende natuurlijke fenomenen zoals watervallen en kolossale gletsjers tegen. Kortom: het beste van IJsland, minus de drukte van de Golden Circle-route

4. Bosnië en Herzegovina

Vergeet de massa toeristen rond de brug van Mostar en ontdek andere hoogtepunten van het land. Bijvoorbeeld: volg de CIRO-fietsroute. Dat is een voormalige Oostenrijks-Hongaarse spoorlijn die door het platteland loopt van Mostar naar het Kroatische Dubrovnik. Tijdens de tocht zie je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio.

5. Bari, Italië

Het is hét moment om dit stadje in de hak van Italië te ontdekken. Culturele ruimtes worden heropend: van het sierlijke Teatro Piccinni tot het Teatro Margherita, gebouwd op palen boven de zee. Ook het nachtleven en de propere stranden krijgen veel lof.

6. Shetland eilanden, Schotland

Het is niet makkelijk om er te geraken - je moet overnachten op een ferry vanuit Aberdeen - maar eens je er bent, is het de moeite. Hier bewonder je otters en orka’s vanaf een van de landtongen. Na een dag in de woeste natuur bekom je een van de uiterst sfeervolle lokale pubs.

7. Lyon, Frankrijk

Lyon heeft misschien niet dezelfde romantische reputatie als Parijs, maar heeft wel enkele interessante raakvlakken. Denk aan sfeervol wandelen langs twee rivieren: de Rhône en de Saône. Verder eet je er ook in de betere bistro en de bakkers van de stad zijn legendarisch. Om nog maar te zwijgen over de vele historische gebouwen.

8. Liechtenstein

In één weekend een heel land verkennen? Dat kan in het kleine, prachtige Liechtenstein. De soevereine natie bestaat driehonderd jaar en in het kader daarvan opent de Liechtenstein Trail, een schilderachtige wandelweg van 75 kilometer die je langs alle 11 gemeenten brengt.

9. Vevey, Zwitserland

Wijnliefhebbers opgelet: in juli vindt hier het Fête des Vignerons plaats. Het wijnfestival duurt drie (!) weken en wordt slechts een keer om de twintig jaar georganiseerd. Verwacht je naast heerlijke wijn aan flamboyante, gekostumeerde shows en Alphorn-concerten . Eten - peperduur of goedkoop - kan in een van de vele heerlijke adresjes.

10. Istrië, Kroatië

Helderblauw water dat uitnodigt om te snorkelen of duiken? Charmante stadjes om bij valavond in rond te kuieren, mooie natuur en vriendelijke mensen? Dan moet je in Istrië, de westelijkste provincie van Kroatië zijn. Ons favoriete plekje? Rovinj. Lees hier wat je allemaal kunt doen aan deze parel aan de kust.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer