25-jarig Groninger Museum brengt met tentoonstelling ode aan Italiaanse ontwerper Allessandro Mendini

Het Groninger Museum. Foto Erik en Petra Hesmerg

Het Groninger Museum. Foto Erik en Petra Hesmerg

Het Groninger Museumgebouw bestaat dit jaar 25 jaar. Als eerbetoon aan de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini, organiseert het museum in oktober een tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper kort voor zijn dood samenstelde en vormgaf.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.

In Mondo Mendini De wereld van Alessandro Mendini - laat hij niet alleen zijn eigen werk zien, maar ook dat van kunstenaars waarmee hij zich verwant voelde. Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim 200 tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf.

Tentoonstelling naar eigen inzicht

Het museum benaderde Alessandro Mendini (1931-2019) ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in 'zijn' museum te kunnen maken.

In Mondo Mendini toont Mendini onder andere zijn beroemdste werken. Zo is van de Poltrona di Proust , de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil, een reuzenversie van drie meter hoog te zien (collectie Fondation Cartier). Ook Anna G, de kurkentrekker in de vorm van een danseres die een bestseller uit het assortiment van Alessi werd, ontbreekt niet.

De tentoonstelling bevat een zeer ruime selectie uit Mendini’s diverse oeuvre: van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen. Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd hij een van de meest uitgesproken ontwerpers van het postmodernisme. Zijn objecten zijn veelal kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit. Over de expressieve rijkdom van zijn ontwerpen zei Mendini zelf: “Mijn werk is vergelijkbaar met een roman, waarin ernst, pijn, komedie en poëzie naast elkaar bestaan. Mijn objecten zijn daarin de tragikomische figuren.”

Geheel in de geest van zijn artistieke opvattingen heeft Mendini ervoor gekozen om in deze tentoonstelling niet alleen eigen werk te laten zien, maar ook dat van meesters van kunst en design uit verleden en heden die hem inspireerden. Hij heeft altijd ruimhartig de invloeden van anderen erkend. Voor Mondo Mendini koos hij onder andere werk van klassiek-moderne kunstenaars als Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Oskar Schlemmer, architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld, objecten van Italiaanse vormgevers als Gio Ponti, Michele De Lucchi en Gaetano Pesce, en recente schilderijen van de Amerikaan Peter Halley.

Mendini-biografie

Alessandro Mendini studeerde in 1959 af als architect en trad in dienst bij het ontwerp- en architectenbureau Nizzoli Associati in Milaan. Na tien jaar praktijkervaring besloot hij, mede onder invloed van de revolutionaire geest van de jaren zestig, zich meer theoretisch te verdiepen in architectuur en design.

Hij was tussen 1970 en 1976 hoofdredacteur van het blad Casabella , dat een spreekbuis werd voor een nieuwe generatie maatschappijkritische, avant-gardistische architecten en ontwerpers in Italië. Hierna was hij nog hoofdredacteur van de architectuur- en designbladen Modo (1977-1981) en Domus (1980-1985 en 2010-2011).

Ontwerper

Mendini begon zich steeds meer als ontwerper te manifesteren. Bijzonder invloedrijk werd hij met zijn grensverleggende projecten met de designgroep Alchimia, als het in 1981 gerealiseerde Il mobile infinito (het oneindige meubel) waarbij ontwerpers en beeldend kunstenaars samenwerkten aan experimentele meubels met verwisselbare decoratie. Vanaf de jaren tachtig was hij als adviseur verbonden aan de firma Alessi, waarvoor hij spraakmakende samenwerkingsprojecten op de grens tussen architectuur en design initieerde.

Veelzijdig oeuvre

Ook maakte hij ontwerpen voor de horlogefabrikant Swatch, voor Philips en voor tal van designfirma’s. Samen met zijn jongere broer Francesco ontwierp hij kleurrijke gebouwen in Europa en Azië, waarvan het Groninger Museum het meest bekend is. Tot op hoge leeftijd is hij blijven bouwen aan een enorm veelzijdig oeuvre van fantasievolle, dwarse, humoristische en poëtische objecten.

Feestjaar

De 25ste verjaardag van het gebouw staat dit jaar centraal in het programma van het Groninger Museum. Naast Mondo Mendini , zijn ook de tentoonstellingen Pronkjewails – Design uit heden en verleden en Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum te zien in het kader van dit jubileum.

Daarnaast staat vooral de maand oktober, waarin het museum echt jarig is, bol van de feestelijkheden, met onder andere een prijsvraag, bakwedstrijd en een collegereeks. In het weekeinde van zaterdag 26 en zondag 27 oktober is er een uitgebreid activiteitenprogramma in het museum.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.

Kijk voor meer informatie op groningermuseum.nl.