Direct naar artikelinhoud
Interview

Jackie Groenen: ‘WK winnen? Doe even rustig aan’

De voetbalsters van Oranje vertrekken over twee weken naar het WK in Frankrijk. Het wordt hun tweede deelname. Voor Jackie Groenen is het een nieuwe ervaring.

Jackie Groenen als voetbalplaatjeBeeld Panini

In de appgroep van de familie Groenen kwam het plakplaatje van Jackie al voorbij. Het legendarische voetbalplaatjesmerk Panini heeft voor dit WK weer een stickeralbum. Een beter bewijs dat de voetbalsters van Oranje de komende weken gemeenschappelijk bezit zijn, is er niet.

Die aandacht is inmiddels normaal voor de bekendste voetbalsters van het land. Afgelopen seizoen was er in het verzamelboek van de eredivisie ook al ruimte gemaakt voor de vrouwen van het Nederlands elftal.

Nog twee weken, dan vertrekt de selectie met bondscoach Sarina Wiegman naar Le Havre, waar een week later de eerste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland wordt gespeeld. Groenen heeft zichtbaar geen last van WK-stress. Handig, grappig en charmant hopt de middenvelder van camera naar camera. Gisteren was in Zeist haar eerste dag van de officiële WK-voorbereiding. Voor de ogen van enkele honderden supporters werd er ook een open training afgewerkt.

Blessurevrij

Groenen gaat met een ontspannen gevoel de komende weken in. Ze heeft afscheid genomen bij Frankfurt en maakt snel bekend waar haar nieuwe voetbaltoekomst ligt. Ze is blessurevrij en daarmee vrij in het hoofd.

In niets is deze WK-voorbereiding te vergelijken met die van vier jaar geleden toen Oranje in Canada debuteerde op een mondiaal toernooi. Ver weg speelden ze hun duels, terwijl Nederland in het holst van de nacht zich nog eens omdraaide. Oranje strandde in de achtste finales.

Nu bombardeert het grote publiek Oranje tot één van de titelfavorieten. Dat komt allemaal door de EK-winst van 2017 in eigen land.

Groenen: “Ik merk het zelf ook hoor, als ik bij vrienden of familie langsga. Zo van: jullie gaan dat toernooi wel even winnen hè. Wat ik dan zeg? Laten we even rustig aan doen. Er zijn met bijvoorbeeld Amerika, Duitsland, Frankrijk, Japan en Engeland zoveel sterke landen. Op zo’n toernooi kan één foute actie beslissend zijn.”

Bij de bookmakers staat Oranje op de vijfde plaats. Dat correspondeert beter met het algemene gevoel in Nederland. Op de Fifa-wereldranglijst staat Nederland achtste. “Al begrijp ik de hoge verwachtingen wel hoor,” zegt Groenen. “Daar moeten we juist ook weer van genieten. We moeten onszelf niet verstoppen. We kunnen wel wat, hè. Dat moeten we straks weer laten zien.”

De aanloop naar het WK is nu dus begonnen. Veel speelsters meldden zich gisteren na een korte vakantie in Zeist. Lieke Martens en Shanice van de Sanden sluiten maandag aan. Zij speelden zaterdag nog de Champions Leaguefinale met FC Barcelona en Olympique Lyon.

Steekpassjes

De kern van de ploeg is in grote lijnen nog dezelfde als tijdens het EK van 2017. Martens voor de acties, Van de Sanden voor de snelheid. Daarbij Vivianne Miedema voor de doelpunten, Sherida Spitse voor de balans en vrije trappen. Jackie Groenen moet zich onderscheiden met de creatieve ingevingen en de steekpassjes.

Dezelfde samenstelling: is dat nu juist een goed of een slecht teken? Groenen: “Vergeet niet hè: op het EK waren we allemaal jong hoor, dus zo gek is het niet dat er weinig verloop is. We kennen elkaar door en door. Dat gaat ons helpen op het WK.”