Direct naar artikelinhoud
Gastronomie

Restaurantketen Jamie Oliver in zwaar weer: 1.300 jobs bedreigd

De populaire Britse chef Jamie Oliver.Beeld ANP

De restaurantketen Jamie’s Italian van tv-kok Jamie Oliver staat op het punt failliet te gaan. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen.

De keten met pasta-restaurants heeft in het Verenigd Koninkrijk 25 zaken waar ongeveer duizend mensen werken. 

De man die in 1999 als The Naked Chef bij de BBC op televisie debuteerde, is nog altijd een van Engelands bekendste koks. De 46-jarige pleitbezorger van goed eten verkoopt boeken bij de vleet en is niet van de tv weg te slaan. Maar de restaurants waaraan hij zijn naam heeft verbonden, vinden stuk voor stuk de hond in de pot. In 2018 sloten al twaalf filialen van Jamie’s Italian. Voor de twee Barbecoa Steakhouses in Londen werd toen faillissement aangevraagd.

Er is een baaierd aan oorzaken die hebben bijgedragen aan het verval van dat imperium. Overkokende expansiedrift is daar een van. Olivers Fifteen-restaurants, waar hij kansarme jongeren opleidt tot kok, groeiden van een experiment op televisie in 2002 rap uit tot een heuse keten. Met wisselend succes: Fifteen in Amsterdam hield het twaalf jaar vol en ging na lang kwakkelen in 2016 op de fles.

In 2008 opende Oliver de keten Jamie’s Italian: eethuizen met een Italiaanse kaart. Op het hoogtepunt waren er 45 vestigingen in Groot-Brittannië. Daarvan zijn er nog 25 over, naast vijf Fifteens, een pizzeria in Cambridge en Jamie’s Diner in het hart van Londen. Plus ongeveer twintig restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk, waaronder twee in Nederland. Ook die dreigen nu te verdwijnen.