Direct naar artikelinhoud
Recensie

Dit ging er mis in het laatste seizoen van GOT

Na de laatste aflevering van Game of Thrones ondertekenden 1 miljoen fans een petitie met het verzoek het slotseizoen over te doen. Wat hadden de schrijvers fout gedaan? Pas op: spoileralert.

De slotaflevering van Game of ThronesBeeld -

Waren de verwachtingen dan toch te hoog gespannen voor de Game of Thrones-fans, na bijna twee jaar wachten op het slotseizoen? Dat wachten werd beloond met zes afleveringen waarvan vier extra lang, met epische veldslagen en personages die bij bosjes sneuvelden – niet onverwacht in een serie met het motto valar mor­ghulis (‘alle mannen moeten sterven’). Toch werd er nog voor de slotaflevering was uitgezonden door ontevreden fans een petitie opgesteld met het verzoek het slotseizoen nog eens over te doen, maar dan met goede scenarioschrijvers. Absurde eis uiteraard, al werd de petitie in een mum van tijd 1 miljoen keer ondertekend.

Wat hadden de schrijvers fout gedaan? Waren de verkeerde – want geliefde – personages gesneuveld?

Spoilers alert: de alom gehate koningin Cersei legde het loodje, maar de manier waarop was een anticlimax: eerst stond ze afleveringen lang passief uit het raam te staren en uiteindelijk werd Cersei niet in een heroïsch gevecht gedood, maar roemloos bedolven onder het neervallende puin van haar instortende kasteel.

Er werd met meer vrouwelijke personages dubieus afgerekend, en dat in een serie die waarin de vrouwelijke inbreng de afgelopen seizoenen steeds belangrijker was geworden.

De monumentale Brienne of Tarth viel als een bakvis voor Jaime Lannister die er na een onenightstand als een dief in de nacht vandoor ging. Sansa Stark bekende dat ze zonder haar verkrachting nooit zo’n sterke vrouw was geworden – een bekentenis die op Twitter toorn opwekte van onder meer actrice Jessica Chastain.

Hiroshima

Het meest onverteerbaar was de bizarre karakterontwikkeling die de ooit zo rechtvaardige koningin Daenerys Targaryen maakte in de voorlaatste aflevering. Goed, ze moest tandenknarsend toekijken hoe haar trouwe dienares Missandei werd onthoofd, zag haar tweede draak sneuvelen en werd afgewezen door Jon Snow, die sinds hij weet dat ze zijn tante is geen zin meer heeft het bed met haar te delen.

Geen topweek voor Daenerys, maar vervolgens maakte ze van King’s Landing een tweede Hiroshima door de stad vol onschuldige mensen in de as te leggen. Dat paste totaal niet bij het karakter ‘the breaker of chains’, die bijna acht seizoenen lang opkwam voor de rechtelozen.

Je mag je meest geliefde personages slechte dingen laten doen, ze moeten dramatisch gezien wel geloofwaardig blijven.

Triumph des Willens

Dus probeerde de hondstrouwe Jon Snow in de slotaflevering Dany’s acties goed te praten in een sleutelscène met Tyrion Lannister, die opnieuw de beste teksten had. Terwijl de twee filosofeerden over liefde versus plicht maakte ‘the mother of dragons’ haar opwachting als in het zwart gehulde wraakengel, in een decor dat niet had misstaan in de nazipropagandafilm Triumph des Willens. Onder de as­regens en te midden van de puinhopen gaf Jon haar de kus des doods.

Het is een pyrrusoverwinning: de gek geworden koningin is dood, de goede koning offert zich op als was hij Jezus. In de woorden van Tyrion Lannister: “Niemand is er gelukkig mee, dus het zal wel een goed compromis zijn.”

Daar dachten de fans anders over: waar de vorige seizoenen gemiddeld een 9 scoorden op IMDb, staat de slotaflevering op een magere 4,5.

Fantasy drama

Regie en script David Benioff, D.B. Weiss
Met Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Sophie Turner
Te zien op Ziggo