Is de opmars van Radio 10 te stuiten?

Vooral sinds de komst van Gerard Ekdom naar Radio 10 groeit de zender spectaculair, constateert Maurice Neeskens van Carat.

NLO maakte vanochtend de luistercijfers van maart/april 2019 bekend. Radio 538 is nog altijd marktleider op de brede reclame inkoop doelgroep 25-54 jaar met 15,6 procent marktaandeel (tijdvak 7-19 uur). Maar hoe lang nog?

De tijd dat 538 ruimschoots en vanzelfsprekend het best beluisterde radiostation was, is voorbij. Met het vertrek van Edwin Evers en dalende luistercijfers staat de marktleider onder druk en is de strijd om de nummer 1 positie losgebarsten.

Qmusic aast al jaren op deze koppositie maar is daar tot op heden niet in geslaagd. Qmusic lijkt onvoldoende te kunnen profiteren van het vertrek van Edwin Evers want haar luistercijfers blijven over de jaren stabiel. In de nieuwe luistercijfers van vanmorgen is er zelfs sprake van een daling ten opzichte van de vorige rapportageperiode (feb/maart 2019).

Spectaculaire groei

In tegenstelling tot Qmusic laten Radio 10 en NPO Radio 2 de afgelopen jaren wel een enorme groei zien. Zij hebben zich dan ook nadrukkelijk gemeld als grote concurrenten voor 538. In de laatste luistercijfers van vanochtend over de periode maart/april 2019 zien we dat zij beiden hard op weg naar een mogelijke koppositie in het Nederlandse radiolandschap.

Vooral sinds de komst van Gerard Ekdom naar Radio 10 in september 2018 groeit de zender spectaculair. Met zijn ochtendshow is hij de katalysator van het succes van Radio 10. Inmiddels is het marktaandeel van Radio 10 gegroeid naar 12,1 procent. Een stijging ten opzichte van een jaar geleden van maar liefst 24,7 procent. 

Steeds meer luisteraars stappen over naar Radio 10. Als deze trend zich doorzet is Radio 10 wellicht begin volgend de verrassende nieuwe marktleider in de doelgroep 25-54 jaar met Gerard Ekdom als de enige opvolger van Edwin Evers als de nieuwe radiokoning van Nederland.

In het volgende staatje de marktaandelen van de maart/april 2019 meting van de Top 5 best beluisterde radiozenders, afgezet tegen de cijfers over dezelfde maanden in de afgelopen jaren.

caratschema

In deze cijfers zien we de opmars van zowel Radio 10 als NPO Radio 2. Zij gaan de komende maanden strijden met 538 om het marktleiderschap in de doelgroep 25-54 jaar. De grootste groei bij NPO Radio 2 lijkt eruit sinds het vertrek van Gerard Ekdom bij deze zender, maar als de daling van 538 zich doorzet kan ook NPO Radio 2 op korte termijn de eerste positie in het radiolandschap van 538 overnemen. De afstand is in inmiddels verkleind tot slechts 1-procentpunt.

Wat zien we verder bij de meest recente luistercijfers:

  • Frank Dane op 538 is de beste beluisterde dj in de ochtendspits (marktaandeel 17,7 procent, doelgroep 25-54 jaar).
  • Maar scoort beduidend minder dan zijn voorganger Evers in dezelfde meetperiode 1 jaar geleden (toen 22,9 procent een daling van 23 procent!).
  • Het blijft crisis bij NPO 3FM, er is een duidelijke daling te zien van het marktaandeel in de 20-34 jaar doelgroep ten opzichte van vorige meting. In haar belangrijkste doelgroep 20-34 jaar is het marktaandeel nog slechts 4,6 procent 
  • Naast 3FM zijn ook Slam FM, 100% NL en Sky Radio de opvallende dalers in de nieuwe luistercijfers (doelgroep 25-54 jaar, 7-19 uur).

 

Maurice Neeskens is AV Media Director bij Carat

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie