Direct naar artikelinhoud

Politie pakt bijna 600 voortvluchtigen dankzij nieuwe app

De politie heeft met hulp van een nieuw computersysteem de afgelopen zeven maanden bijna 600 personen opgespoord die nog celstraffen moesten ondergaan. Via een nieuwe app kunnen agenten van iedereen die ze staande houden nagaan of deze nog openstaande straffen hebben en hen direct inrekenen.

Minister Sander Dekker gaat met een speciaal team mee om een voortvluchtige op te pakken - met een nieuwe politie app. Foto: Frank de RooBeeld Frank de Roo

De nieuwe aanpak moet helpen om het hoge aantal voortvluchtige veroordeelden te verminderen. Voorheen was dat veel moeilijker omdat gegevens van zogenoemde ‘voortvluchtigen’ in allerlei verschillende registers terecht kwamen. Hierdoor bleven ze langer gemakkelijk weg of hadden ze tijd van adres te wisselen.

Het is ontzettend onrechtvaardig als mensen die zijn veroordeeld hun straf weten te ontlopen
Sander Dekker, minister

Na een veroordeling komen veel mensen namelijk niet direct vast te zitten. Zij krijgen een datum waarop zij zich moeten melden voor een celstraf. Een flink aantal veroordeelden neemt echter de benen. Probleem daarbij is dat landen ‘onze’ criminelen ook vaak niet uitleveren als ze minder dan 120 dagen cel opgelegd hebben gekregen.

Begin vorig jaar was dat aantal ‘voortvluchtigen’ nog ongeveer 11.000, dat is geslonken naar 10.164 personen. Het gaat daarbij om mensen die korte straffen open hadden staan, maar ook straffen voor veel langere tijd, soms zelfs jarenlange. Op hen jaagt een speciaal team.

Succes

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil dat tegengaan. Hij ziet in de aanhouding van 585 personen ‘bewijs dat de impulsen werken’. Door één systeem te gebruiken, is het voor agenten direct na te gaan of niemand nog een straf of een boete heeft open staan. Ook kunnen woonadressen gemakkelijker worden bezocht, omdat dit in één systeem worden bijgehouden. ,,Dat is heel belangrijk, want het is ontzettend onrechtvaardig als mensen die zijn veroordeeld hun straf weten te ontlopen.’’

Naast het nieuwe computersysteem en de app heeft Dekker nog andere maatregelen getroffen. Zo gaat er vanaf vorige maand alarm af als voortvluchtigen proberen een uitkering aan te vragen. Zo kunnen zij dan alsnog direct de cel in. Tot ergernis van de Tweede Kamer was tot dusver nog niet het geval.

Om de voortvluchtige criminelen te pakken die soms nog duizenden dagen cel hebben openstaan - waaronder moordenaars, zedendelinquenten en overvallers- jaagt een speciaal politieteam op zulke zware gevallen. Vorig jaar leverde dat 126 aanhoudingen op, goed voor 66.000 dagen celstraf.