Minister Sander Dekker gaat met een speciaal team op pad om een voortvluchtige op te pakken - met een nieuwe politie app
Volledig scherm
Minister Sander Dekker gaat met een speciaal team op pad om een voortvluchtige op te pakken - met een nieuwe politie app © Frank de Roo

Politie pakt bijna 600 voortvluchtigen dankzij nieuwe app

De politie heeft met hulp van een nieuw computersysteem de afgelopen zeven maanden bijna 600 personen opgespoord die nog celstraffen moesten ondergaan. Via een nieuwe app kunnen agenten van iedereen die ze staande houden nagaan of deze nog openstaande straffen hebben en hen direct inrekenen.

  1. ‘Als over dit aspect was nagedacht, hadden we in coronacrisis niet zo op cultuur bezuinigd en bibliotheken gesloten’
    PREMIUM

    ‘Als over dit aspect was nagedacht, hadden we in coronacri­sis niet zo op cultuur bezuinigd en bibliothe­ken gesloten’

    Rampen beginnen vaak met verderf, dood, ellende en verwoesting. Maar diezelfde rampen halen vervolgens ook compassie en goedheid bij veel mensen naar boven. ,,Je medemensen helpen blijkt dan een diepgewortelde behoefte”, zegt cultuurhistoricus Lotte Jensen. Ze zag in de grootste rampen die Nederland door de eeuwen heen hebben getroffen hoopvolle rode draden van barmhartigheid. En lessen voor bijvoorbeeld de coronacrisis.
  2. Massa’s wielrenners zorgen in Limburgse heuvels voor verdeeldheid: ‘Het is geen pretpark, hier wonen ook mensen’
    PREMIUM
    8

    Massa’s wielren­ners zorgen in Limburgse heuvels voor verdeeld­heid: ‘Het is geen pretpark, hier wonen ook mensen’

    Duizenden wielerliefhebbers beleefden een schitterende zaterdag in Zuid-Limburg. In een lang lint trokken ze tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race van heuvel naar heuvel. Een schitterend gezicht, maar hoe is dat als je langs de route woont? ,,Een deel van de fietsers denkt dat omdat ze hier geld uitgeven, ze zich ook mogen gedragen of ze de baas zijn. Maar dit is geen pretpark.”
    Vijlen
  3. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.