Achates verslaat buurman Milsbeek

Teun Lemmen (9) van Achates scoort de gelijkmaker in de derby tegen Milsbeek. © Peter Gommans

Op een zonovergoten sportpark De Niersvallei in Ottersum ontliepen Achates en Milsbeek in een meer spannend dan goed duel weinig. De Ottersummers kwamen met 2-1 als winnaar uit de bus. Veel schiet de thuisclub niet op met de winst, in klasse 4H spelen beide Gennepse teams geen rol van betekenis.

Jos Gröniger

Op De Niersvallei werd voor de aanvang van de derby het afgelopen jaar gerenoveerde en opgehoogde lage veld in gebruik genomen. In het bijzijn van Milsbekenaar Cor Gerrits, met de verhinderde Ottersummer Jan Hopman, de laatst overgebleven speler die in oktober 1954 de openingswedstrijd op het veld speelde, werd de symbolische aftrap verricht. Uit opgehaalde archiefstukken bleek het veld 65 jaar geleden in zeer slechte conditie te verkeren. Dat zal in de huidige opbouw met onder andere steenwol niet snel meer gebeuren. Toch werd het veld zondag niet bespeeld. De derby voltrok zich op het hoofdveld van De Niersvallei, waar vóór de aftrap een minuut stilte in acht genomen werd voor de zaterdag overleden horecaonderneemster May Smits-Pubben. Vanaf de start had Milsbeek het betere veldspel. De openingstreffer in de tiende minuut door Daniël Janssen was dat ook verdiend. Achates stelde daar niet veel tegenover. De Ottersummers kwamen goed weg toen de Milsbeekse Nick Dercksen een goede scoringskans onbenut liet. Een wegens de warmte ingelaste drinkpauze deed Achates meer goed dan de bezoekers. Milsbeek kwam niet meer aan voetballen toe, en daarvan profiteerde Achates. Eerst was het Teun Lemmen die uit een steekpassje van Jeroey Lekatompessy in de 39e minuut de gelijkmaker scoorde. Vijf minuten later waren de rollen bij het Ottersumse duo omgekeerd. Nu was Lemmen de aangever en mocht Lekatompessy Achates op voorsprong brengen: 2-1. Een energieker Achates kwam na rust niet vaak in problemen. Waar dat wel gebeurde stond keeper Sjoerd Peeters zijn mannetje. Milsbeek kwam niet meer langszij en zag Achates met de winst aan de haal gaan. Na 25 speelronden is Achates achtste. Milsbeek is afgegleden naar de elf de plek.