Direct naar artikelinhoud

Vincent Kompany verlaat Manchester City en keert terug naar zijn jeugdliefde Anderlecht

Manchester City's Vincent Kompany houdt de FA Cup omhoogBeeld BSR Agency

Na elf jaar is er een einde gekomen aan het indrukwekkende verblijf van Vincent Kompany bij Manchester City. De Belgische verdediger keert terug bij zijn oude liefde Anderlecht.

Zaterdag had Vincent Kompany als aanvoerder van Manchester City nog de FA Cup omhoog getild, nadat Watford in de finale met 6-0 was verslagen. Het was de twaalfde prijs die hij won met City, de club met wie Kompany was meegegroeid. Toen de nu 33-jarige Belg in de zomer van 2008 bij Manchester City tekende, was de prijzenkast van de club nog betrekkelijk leeg.

Het doel was duidelijk: met miljoenenaankopen de voetbaltop bestormen en de prijzenkast vullen

Daar moest onder meer Kompany, die als zeventienjarige zijn debuut maakte bij Anderlecht, verandering in brengen. In 2007 was Manchester City overgenomen door Thaksin Shinawatra en kort na de komst van Kompany deed de Thai de club over aan de Abu Dhabi United Group. Het doel was duidelijk: met miljoenenaankopen de voetbaltop bestormen en de prijzenkast vullen die de decennia daarvoor zo angstvallig leeg was gebleven.

Die missie slaagde, al won Kompany met City nooit een Europese prijs. Wel werd hij vier keer landskampioen – waaronder dit seizoen – en werd hij in het jaar van zijn eerste landstitel met Manchester City (2012) verkozen tot speler van het jaar in de Engelse Premier League.

Voorloper

Na zijn eerste kampioenschap in Engeland brak ook een glorieuze tijd aan met de nationale ploeg van België. Prijzen won Kompany weliswaar nooit met België, maar het land kwalificeerde zich in 2014 – na twaalf jaar afwezigheid – eindelijk weer eens voor een eindtoernooi.

Kompany, die in 2004 al zijn debuut maakte voor de Rode Duivels, was een van de voorlopers van de Belgische gouden generatie, met spelers als De Bruyne, Hazard, Courtois en Lukaku. Net als bij zijn club Manchester City groeide Kompany uit tot een icoon van zijn land, met wie hij op het laatste WK derde werd. Niet voor niets wordt hij liefkozend Vince The Prince genoemd.

Kompany moet ook gevoeld hebben dat hij niet lang meer mee zou kunnen in het geweld van de Premier League

Maar die prins kon de laatste jaren zijn koninklijke klasse door blessures steeds minder vaak tonen. Hij miste het EK 2016 en was voor zijn club soms maanden niet inzetbaar. Maar als hij fit was dan speelde hij. Manchester City haalde de laatste jaren tal van verdedigers, maar voor coach Guardiola was er geen twijfel: waar hij kon stelde hij zijn aanvoerder op.

Gedroomd afscheid

Maar Kompany moet ook gevoeld hebben dat hij niet lang meer mee zou kunnen in het geweld van de Premier League. Daarom besloot hij onlangs in te gaan op een aanbod van zijn jeugdliefde Anderlecht om er speler en trainer te worden. De gevallen Belgische topclub, waar Fred Rutten in april als coach werd ontslagen, sprak van een terugkeer van ‘de prins’. Hoe zijn rol als speler-coach er bij Anderlecht precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.

Zo komt er voor de verdediger na elf jaar een einde aan zijn dienstverband in Manchester. Met terugwerkende kracht bleek zijn treffer tegen Leicester City, in zijn op een na laatste competitiewedstrijd, een gedroomd afscheid. Met een daverende knal bezorgde Kompany City de winst. Het betekende behoud van de koppositie en een stap dichter bij de landstitel.

Na afloop nam Kompany – het was zijn laatste thuiswedstrijd – in tranen afscheid van het publiek.

“Manchester City heeft me alles gegeven. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk terug te geven”, schreef Kompany zondag in een open brief aan zijn Britse fans. “Ik zal een beetje Manchester in het hart van België (het Brusselse Anderlecht, red.) stoppen.”

Lees ook:

Voor Manchester City-trainer Pep Guardiola is Europees succes nog onbereikbaar.

De beste trainer van het moderne tijdsgewricht, zo althans staat hij te boek, zal opnieuw de hoogste Europese prijs niet winnen.