Direct naar artikelinhoud

Nederland mag het Songfestival gaan organiseren, maar de grote vraag is: waar?

Duncan Laurence won afgelopen zaterdag na 44 jaar het Songfestival voor Nederland.Beeld ANP

De competitie tussen steden om wie volgend jaar gastheer mag zijn van het Eurovisiesongfestival is losgebarsten. ‘Je moet als stad een goed verhaal hebben.’

“Er is ons alles aan gelegen om het Songfestival naar hier te halen. Het is een enorm prestigieus evenement”, zegt Susanne Blaas, woordvoerder van Ahoy Rotterdam. “Er wordt hier al heel druk geschoven in het schema. Met potlood dan, want er is nog niets zeker.”

Na de winst van Duncan Laurence op het Eurovisiesongfestival komt na 44 jaar de droom van velen uit dat de volgende editie in Nederland mag worden georganiseerd. Alleen is de grote vraag: waar? Een aantal grote evenementenlocaties en steden in Nederland likken hun vingers al af bij de gedachte dat zij kunnen worden uitverkoren als gastheer van de editie van 2020. En zijn bereid om daar veel energie in te steken.

Veel zalen zullen al andere boekingen hebben, maar bij ons kan het wel
Frank MimpenCommercieel directeur Mecc

In Maastricht zijn ze zondag al meteen ‘gaan schakelen’ met de gemeente en de provincie, zegt Frank Mimpen, commercieel directeur van het Mecc. “Dinsdag wordt het al besproken in Provinciale Staten, en we staan in nauw contact met de gemeente Maastricht”, vertelt Mimpen. “Belangrijk is dat wij beschikbaar zijn in de periode april-mei volgend jaar. Veel zalen zullen al andere boekingen hebben, maar bij ons kan het wel.”

Bij de Rai in Amsterdam, waar in 1970 het vijftiende Songfestival werd gehouden, krabden ze zich na zaterdagnacht even op het hoofd. “We zouden het dolgraag willen organiseren”, zegt woordvoerder Katelijn Wilhelmy. “We hebben alle faciliteiten, maar onze grootste zorg is de beschikbaarheid. Het kalenderjaar 2020 is heel druk, dus het moet wel passen. We moeten goed kijken wat de eisen zijn van de songfestivalorganisatie.”

De organisatie is in handen van de European Broadcasting Union EBU) en enkele Nederlandse omroepen. Die zullen naar verwachting binnen enkele weken de voorwaarden op tafel leggen waar zalen aan moeten voldoen. Dan gaat het onder meer om zaalgrootte, bereikbaarheid, en faciliteiten voor artiesten, pers en publiek.

In Tel Aviv was sprake van een megaoperatie van dertig miljoen euro. Er kwamen ruim 1400 journalisten en 250 vrachtwagens met apparatuur en podiumstukken, er is 200 kilometer kabel gelegd en vele honderden mensen waren in touw om het allemaal op te bouwen en weer op te ruimen. Van begin tot eind waren daar 54 dagen voor nodig.

Passen en meten

In de Jaarbeurs in Utrecht kan het allemaal, laat woordvoerder Maricken Hengeveld weten. “Wij hebben het grote voordeel dat we meerdere zalen hebben. We kunnen die flexibel indelen en iedereen voldoende faciliteren. Het zal misschien passen en meten zijn, maar er valt vast wel een mouw aan te passen.”

Ook in Zwolle willen de IJsselhallen het evenement graag organiseren. “We zitten nu in een verkennende fase waarin we kijken hoe we samen met de gemeente kunnen optrekken en hoeveel draagvlak er is”, zegt woordvoerder Willem Uitentuis. “Maar dertig miljoen euro is misschien voor anderen beter op te brengen dan voor ons.”

Rotterdam met zijn nieuwe architectuur, ook zo’n verhaal, zou kunnen werken
Erik BraunOnderzoeker Erasmus Universiteit

Je moet de Ziggo Dome ook niet naast de IJsselhallen zetten, zegt hij. “We beseffen dat we een achterstand hebben en een outsider zijn, maar misschien kunnen we daar wel onderscheidend mee naar voren treden. Bij ons zul je wat minder glitter en glamour zien, maar een Songfestival waar de mens en de muziek meer centraal staan.”

Als de aangeboden faciliteiten gelijkwaardig zijn, dan gaat het verhaal dat je hebt als stad een rol spelen. “Je moet een goed verhaal hebben”, zegt Erik Braun, onderzoeker en docent stedelijke economie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Een van zijn specialismen is city marketing.

Verwachting

“Amsterdam wordt al meteen genoemd, de internationale pers verwacht ook dat het zal worden gehouden in de hoofdstad. Wat dat betreft staat Amsterdam al met 1-0 voor”, aldus Braun. “Maar Rotterdam met zijn nieuwe architectuur, ook zo’n verhaal, zou kunnen werken. Het kleine Maastricht profileert zich als de meest Europese stad, dat is heel slim gedaan. Den Haag heeft een interessante setting aan zee. En Utrecht kan zich positioneren als kleine en charmante versie van Amsterdam, maar dan zonder overlast. Zoiets zou je kunnen bedenken.”

Uiteindelijk beslist natuurlijk de festivalorganisatie, zegt Braun. “Dan gaat het ook om zaken als hotelcapaciteit, die in de Randstad veel groter is dan in Maastricht. Ook het openbaar vervoer is in de Randstad veel beter. En er zit een sterke financiële component in: zijn gemeenten en ondernemers bereid om er geld in te steken.”

Lees ook: 

Hoe de grote onbekende Duncan Laurence het Songfestival kon winnen

Duncan Laurence is de kampioen van de 64ste editie van het Eurovisie Songfestival. Onder oorverdovend gejoel ontving hij zaterdagnacht de glazen microfoon in Tel Aviv. Hoe heeft hij dat geflikt?

Het Songfestival als spiegel van Europa, was dat wel de bedoeling?

Vorige week zetten 180 miljoen wereldburgers hun scherm aan voor het Eurovisie Songfestival, een spektakel doorspekt met zang, dans en show. En: politiek. Want hoewel de koepelorganisatie het tegendeel beweert, is de show al vanaf de eerste editie gekleurd.