'Boertje' keert na jaren afwezigheid terug in Beilen

Ruim zeven jaar lag het Boertje, het houten beeld dat ooit het distributiecentrum van supermarktketen De Boer in Beilen sierde, gerestaureerd en wel in de opslag te wachten op een nieuwe plek.

Komend jaar keert het Boertje terug naar Beilen, waar het automobilisten in de buurt van de nieuwe rotonde bij Afslag 30 verwelkomt. Het houten beeld, inclusief sokkel zo’n vier meter hoog, is deel van de geschiedenis van Beilen.

Grote werkgever

,,Jan de Boer is ooit in Beilen begonnen met de distributie. Het was een grote werkgever”, zegt Lute van de Bult, bestuurslid van de historische vereniging Beilen. Guus Veldman, medewerker van de supermarktketen, maakte de driedimensionale versie van het logo. Medewerkers die met pensioen gingen, kregen een kleinere versie van de ‘grote Boer’ mee.

Verbannen naar uithoek

Toen het distributieterrein eigendom werd van Jumbo moest het Boertje verkassen. ,,Hij stond ergens op een verlaten uithoek van het terrein”, vertelt Van de Bult. Eén van zijn medebestuursleden attendeerde de historische vereniging erop. ,,Hij vond het eeuwig zonde. Het was altijd een markant punt. Ook voor de maker was het zonde - er heeft nogal wat werk in gezeten.”

'Joekel'

Het bestuur van de historische vereniging zoekt -het moet rond 2012 zijn geweest- contact met Jumbo, of ze plannen hebben met het Boertje. ,,De reactie was: als jullie hem willen hebben, haal je hem maar op.”

In de loods van een bevriende stukadoor wordt het Boertje door leden van de historische vereniging gerestaureerd. ,,Daar zijn we een heel aantal dagen mee bezig geweest”, weet Van de Bult nog. ,,Het is niet zomaar een beeldje, het is een joekel van een ding.”

Het beeld bestaat uit houten delen, met bouten en moeren aan elkaar gezet. ,,In weer en wind heeft het daar gestaan. Er zaten nogal wat rotte plekken in. We hebben een aantal houten balken vervangen, naden en kieren dichtgemaakt en het Boertje opnieuw in de beits gezet”, vertelt Van de Bult.

Jaren stil

Toen moest er een nieuwe plek voor het beeld komen. Een plan voor plaatsing in de kolk van de Haven ketste af. Daarna bleef het stil. Twee jaar geleden kwam het plan voor de nieuwe rotonde voor het eerst aan de orde. ,,Wij wilden hem midden op de rotonde hebben”, zegt Van de Bult.

Het Boertje staat nog dit jaar in de buurt van de nieuwe rotonde. ,,Eindelijk wordt er weer aan hem gedacht”, zegt Van de Bult wat schamper. Hij is blij dat het Boertje terugkeert. ,,Hebben we toch een beetje eer van ons werk. Ik hoop dat het een mooi herkenningspunt wordt.”

Grote broer

Of het Boertje met Bartje, het reuzenbeeld dat vorige maand langs de A28 stond, elders in de gemeente een grote broer krijgt wil de woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe niet zeggen. ,,We zijn ermee bezig.”