Inwoners Hoogeveen en Stadskanaal mogen zegje doen over plannen ziekenhuiszorg

Enige tijd geleden werd nog actie gevoerd voor behoud van verloskunde in het Bethesda ziekenhuis. Foto: DvhN

Enige tijd geleden werd nog actie gevoerd voor behoud van verloskunde in het Bethesda ziekenhuis. Foto: DvhN

Het toekomstplan voor zorg in de ziekenhuizen van Hoogeveen en Stadskanaal ligt in hoofdlijnen vast, maar volgens Treant kunnen gesprekken met inwoners nog wel tot bijstelling leiden in de uitwerking.

Dat zegt Stefan Wesselink, woordvoerder van het regieteam Zorg voor de regio, dat vanaf volgende week maandag zes bijeenkomsten houdt voor inwoners. ,,We hebben een tweeledig doel’’, verklaart Wesselink. ,,We lichten de plannen toe en horen graag wat de mensen ervan vinden. Hebben ze nog vragen of suggesties, leven er zorgen? Die input nemen we mee in de verdere uitwerking.’’

Uitgewerkte plannen

De laatste bijeenkomst met de bevolking is op 19 juni. In juli moeten er vervolgens uitgewerkte plannen liggen, compleet met data. ,,We houden nog steeds aan die planning vast’’, zegt Wesselink.

In februari van dit jaar werd het toekomstplan voor zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen gepresenteerd. Daaruit bleek dat de spoedeisende en complexe zorg in Hoogeveen en Stadskanaal worden verplaatst naar Emmen en Assen.

Bethesda (Hoogeveen) en Refaja (Stadskanaal) worden klinieken voor planbare zorg, met het doel zich te specialiseren in veelvoorkomende ingrepen. Patiënten kunnen er nog wel enkele nachten verblijven, maar in beide plaatsen blijven alleen beperkte spoedposten open.

De nieuwe indeling moet voorkomen dat zorg in Drenthe en Groningen verdwijnt door een faillissement van een ziekenhuis of gebrek aan gespecialiseerd personeel.

‘Dit is voor de bühne’

Frits Kappers, voormalig actievoerder voor behoud van een volwaardig ziekenhuis Bethesda, verwacht niet dat de informatiebijeenkomsten met de bevolking in Hoogeveen, Emmen, Assen en Stadskanaal tot aanpassing van de plannen leiden.

,,Dit is voor de bühne’’, schampert hij. ,,Ik hoop dat ze mij in positieve zin verrassen, maar denk dat de kortzichtige plannen ongewijzigd worden doorgezet.’’

Voor de bijeenkomsten zijn maximaal vijftig plekken beschikbaar. Kappers vindt dat het regieteam daarmee de bevolking niet serieus neemt. ,,Ze willen in gesprek met de burgers. Maar in de gemeente Hoogeveen komen twee bijeenkomsten op een totaal van zo’n 55.000 inwoners. Dan praat je over 0,18 procent van de totale bevolking.’’

Kleine groepen

Volgens woordvoerder Wesselink is er bewust voor gekozen de bijeenkomsten niet te groot te maken. ,,We willen juist het gesprek aangaan, in kleine groepen. Bij grote bijeenkomsten ben je vooral aan het ‘zenden’ en haal je doorgaans minder op.’’

Voorzitter Geert Metselaar van de Denktank Bethesda, waarin (oud-)huisartsen zitting hebben en specialisten die in het Hoogeveense ziekenhuis hebben gewerkt, hoopt dat het deze keer echt tot overleg met de bevolking komt.

,,Dus niet: ‘wij informeren u over onze plannen’, zoals voorheen het geval was.’’

‘Gesleep met mensen’

Metselaar vindt dat Treant een fundamenteel verkeerde keuze maakt door de patiënten naar de zorgvoorzieningen te laten reizen, in plaats van de zorg te bieden waar deze nodig is.

,,In de jongste plannen houd je het gesleep met mensen. Patiënten met verschillende aandoeningen hebben in de toekomst mogelijk met meerdere ziekenhuizen te maken.’’

Hij waarschuwt verder voor de ‘grote valkuil’ wanneer mensen besluiten uit te wijken naar andere ziekenhuizen. Naar Hardenberg, bijvoorbeeld, of de ziekenhuizen van Isala. ,,Dan ben je nog veel verder van huis en kan het rap gaan met de ondergang van Treant.’’

Het regieteam Zorg voor de regio, waarin ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars vertegenwoordigd zijn, heeft in de afgelopen maanden al gesproken met gemeenten, politiek, belangenorganisaties en zorgpartijen zoals de ambulancedienst.