Wat weten wij van de dodelijke steekpartij in Groningen?

Hidde Bergman.

Hidde Bergman.

Wat weten wij tot nu toe van de dodelijke steekpartij in Groningen, waarbij de 27-jarige Hidde Bergman uit Groningen het leven liet? Vijf vragen.

Wat is er gebeurd?

Hidde Bergman (27) werd dinsdag 14 mei rond 19.15 uur neergestoken op het Jaagpad in Groningen, pal achter het sportcentrum ACLO van het universiteitscomplex Zernike. Hij overleed ter plaatse.

Getuigen zagen een verwarde lichtgetinte jongeman weglopen richting de ringweg (Plataanlaan), tussen de 20 en 30 jaar, die donkere kleding en een zwarte pet droeg.De politie gaf zondag een compositiefoto van hem vrij. De politie wijst er op dat de man niet per se de dader hoeft te zijn, maar mogelijk wel getuige is geweest van de misdaad.

Wie was Hidde Bergman?

Hidde Bergman komt oorspronkelijk uit Midwolda. Hij was als (jeugd)trainer actief bij atletiekvereniging Aquilo in Winschoten. Hij studeerde vorig jaar af aan de Hanzehogeschool in Groningen en ging daarna werken bij het Bureau Voor Noordelijke Gemeenten (BVNG) aan de Friesestraatweg in Groningen, op een steenworp afstand van de plek waar hij is omgebracht.

Waarom werd Bergman neergestoken?

Dat is de grote vraag. Hoewel de politie alle scenario’s open houdt, lijkt Bergman een willekeurig slachtoffer te zijn. Dat zorgt voor grote onrust in Groningen, omdat de dader nog vrij rond loopt en de kans op herhaling mogelijk is. De Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en sportclubs op het Zernikecomplex roepen hun studenten, medewerkers en leden op zoveel mogelijk samen te lopen of te fietsen en goed op elkaar te letten. De politie houdt in de omgeving extra toezicht.

Hoe verloopt het politie-onderzoek?

Dat is in volle gang. Een Team Grootschalige Opsporing werkt met circa twintig mensen aan de steekpartij. Vanuit een politiehelikopter zijn opnamen gemaakt van de plek van de steekpartij en een speciaal zoekteam van Veteranen heeft de omgeving uitgekamd. Na het verspreiden van de compositiefoto zondagavond zijn 76 tips binnen gekomen. In totaal kreeg de politie 206 tips binnen. Dertig daarvan kwamen dinsdagavond nadat de zaak in het tv-programma Opsporing Verzocht aan de orde was geweest.

Is het steekwapen gevonden en is er DNA van de dader aangetroffen?

De politiewoordvoerder: ,,In het belang van het onderzoek kunnen we daar nu niets over zeggen.”