Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Baudet stelt positie vrouwen ter discussie in essay

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet stelt in een essay in American Affairs de positie van vrouwen die werken en (financieel) onafhankelijk zijn, ter discussie. Ook spreekt hij zich uit over de omgang met abortus en euthanasie.

Baudet schreef voor een Amerikaans tijdschrift over het nieuwste werk van schrijver Michel Houellebecq. Baudet nam het boek Sérotonine onder de loep. Het essay, dat maandag online verscheen, heeft flink wat ophef veroorzaakt.

Carrière maken en financieel onafhankelijk zijn

In het essay gaat Baudet onder andere in op Houellebecqs kritiek op het individualisme.

Over bijvoorbeeld de ‘werkende vrouwen’ schrijft Baudet dat vrouwen tegenwoordig vanaf jonge leeftijd aangemoedigd worden om carrière te maken en financieel onafhankelijk te zijn. Dat wordt verwacht dat de vrouw haar rol als ondersteuner van de man afwijst en streeft naar een relatie op basis van ‘gelijkheid’, waarin taken als de zorg voor kinderen en het huishouden niet meer op basis van geslacht worden bepaald, maar juist uitwisselbaar zijn.

Baudet schrijft: „Wat gebeurt er als vrouwen de dertig aantikken? Als ze de hele dag werken, wordt het opbouwen van een gezin buitengewoon moeilijk, zo niet onmogelijk. Het is de reden waarom vrouwen in de westerse wereld steeds vaker minder kinderen hebben, als ze die überhaupt hebben."

De ophef

Op onder andere Twitter hebben mensen hun ongenoegen geuit.

Baudet zegt tegen de NOS dat hij het jammer vindt dat het ‘dan weer over één zinnetje gaat, waarover ‘ophef’ ontstaat’. „Ik geef überhaupt geen mening, ik analyseer een bepaalde trend, door de ogen van auteur Michel Houellebecq.”

Lees het essay hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.