Boeiercommissie Friso ontvangt CdK-penning

Elske DeWall zingt nieuw Frisolied tijdens start jubileumviering Statenjacht.

Voor het eerst is de commissarispenning van Friesland uitgereikt aan een organisatie: de boeiercommissie van het Statenjacht Friso.

De voorzitter van de commissie, Tjalling van der Goot, in het dagelijks leven strafrechtadvocaat, ontving de penning met oorkonde maandag uit handen van commissaris van de koning Arno Brok. Elske DeWall zong er een lied over het Statenjacht bij.

De boeiercommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo in Grou en het bedrijfsleven. Hun voorgangers zorgden er ruim 65 jaar terug voor dat de Friso eigendom werd van de provincie. Volgens Van der Goot heeft het provinciebestuur sindsdien goed op het Statenjacht gepast. ,,Wy hâlde der tafersjoch op.’’

 

De commissarispenning

De commissarispenning is een onderscheiding die is ingevoerd door John Jorritsma, van 2008 tot 2016 commissaris in Friesland. De voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen zijn een persoonlijke band met de commissaris en zijn ambt en een lange betrokkenheid bij de provincie Fryslân. De penning is inmiddels veertien keer uitgereikt. De vorige dertien waren voor een menselijk persoon. Onder hen Arno Brok, toen hij in 2010 vertrok als burgemeester van Sneek.