Direct naar artikelinhoud

Nederlandse omgekomen in hotel, dader zat bij het paasontbijt

Bij de gruwelijke aanslagen in Sri Lanka is zondag één Nederlandse vrouw omgekomen. De 54-jarige vrouw overleed als gevolg van de aanslag op het Cinnamon Grand Hotel in hoofdstad Colombo, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Politieagenten bij de Zion Church waar ook een aanslag wasBeeld ANP

De Nederlandse woonde in het buitenland, maar niet in Sri Lanka. Ze had een kamer geboekt in het Cinnamon Grand, een zeer luxe 5-sterrenhotel in hartje Colombo, dichtbij het World Trade Center en het nationaal museum. Daar werd ze het slachtoffer van een zelfmoordterrorist.

Een hotelmanager van het Cinnamon Grand vertelde dat de terrorist rond half negen plaatselijke tijd netjes in de rij aanschoof van het paasontbijt. "Het was druk en er waren veel families," vertelde de man tegen persbureau AFP. Met een dienblad in zijn handen wachtte de dader netjes tot hij bijna aan de beurt was om bediend te worden. Vervolgens activeerde hij de bom die op zijn rug zat vastgemaakt.

'Eén grote chaos'
Bij de grote explosie kwamen talloze hotelgasten om het leven, waaronder de Nederlandse vrouw. Ook een staflid kwam om, net als de zelfmoordterrorist. Een deel van zijn lichaam is gevonden door de politie en meteen meegenomen. "Het was één grote chaos," vertelde de hotelmanager die anoniem wilde blijven.

Later bleek dat de terrorist had ingecheckt onder de naam Mohammed Azzam Mohammed. Hij zei dat hij in de stad was voor zaken en gaf een vals adres op. Het Cinnamon Grand was niet het enige 5 sterren hotel waar een aanslag plaatsvond, ook in het Shangri-La Hotel en het Kingsbury Colombo sloegen zelfmoordterroristen toe. Hoeveel doden in het Cinnamon Grand vielen en in de andere hotels is nog onduidelijk.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers van de aanslagen vandaag op drie kerken en vier hotels staat momenteel op 207. Daaronder zijn zeker 35 buitenlandse toeristen uit de VS, Groot-Brittannië, China, Portugal en Nederland. Honderden mensen raakten gewond.

"Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag," twitterde minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok eerder vandaag. "In één woord, verschrikkelijk. Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas één Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer.''

Twitter bericht wordt geladen...

Zes Nederlanders willen naar huis
Eerder werd nog gesproken over twee Nederlandse slachtoffers. De reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt, betrokken zijn bij de aanslagen op Sri Lanka. Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.

De branchevereniging Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) meldt eveneens dat er geen slachtoffers zijn bij een van de aangesloten reisbureaus. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam zitten de reisorganisaties niet in de getroffen gebieden waar de aanslagen waren. "De aangesloten organisaties zien geen aanleiding om de reis aan te passen of af te breken,'' aldus Oostdam.

Bij de alarmcentrale SOS zijn tot dusver zes meldingen binnengekomen van Nederlanders die in Sri Lanka zitten en naar huis willen, zei een woordvoerster.

Lees ook: Aanslagen in Sri Lanka: '1 Nederlands slachtoffer'

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.